Kas, kur, kada: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas šią savaitę vyko Lietuvoje.

 Kazlų Rūdoje visiškai girtas prie „VW Touran“ vairo sučiuptas mokyklos direktorius.<br> lrytas.lt montažas.
 Kazlų Rūdoje visiškai girtas prie „VW Touran“ vairo sučiuptas mokyklos direktorius.<br> lrytas.lt montažas.
Kretinga. Į šeimos koplyčios kriptą senosiose Kretingos kapinėse grįžo restauruoti sutuoktinių grafų Juozapo ir Sofijos Tiškevičių sarkofagai. <br>V.Savickienės nuotr.
Kretinga. Į šeimos koplyčios kriptą senosiose Kretingos kapinėse grįžo restauruoti sutuoktinių grafų Juozapo ir Sofijos Tiškevičių sarkofagai. <br>V.Savickienės nuotr.
Kazlų Rūdoje visiškai girtas prie „VW Touran“ vairo sučiuptas mokyklos direktorius.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Kazlų Rūdoje visiškai girtas prie „VW Touran“ vairo sučiuptas mokyklos direktorius.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Kraupus radinys konteineryje Alytuje.<br> „Nuaras“ nuotr.
 Kraupus radinys konteineryje Alytuje.<br> „Nuaras“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 6, 2019, 5:06 PM

Viešvėnai

Naujųjų metų sutikimas ne visiems baigėsi laimingai. Telšių rajone 39 metų vyro lavonas rastas sausio 1-osios ryte. Išorinių smurto žymių nerasta.

Kol kas žinoma tiek, kad vyras buvo svečiuose, kur sutiko Naujuosius metus. Rytą namo kieme gyventoja aptiko nelaimėlio kūną. Velionis gyveno kaimynystėje. Pasak vietinių gyventojų, gali būti, kad žmogus mirtinai sušalo.

Pasvalys

Važiuojantieji pro miestą net už dešimties kilometrų išvysta šviečiantį 60 metrų aukščio statinį – vandentiekio bokštą. Nuo jo viršaus į apačią nuleista 60 girliandų su baltai žibančiomis lemputėmis, kiekviena – po 50 metrų. Ant bokšto viršaus plevėsuoja puspenkto metro aukščio ir 7,6 metro ilgio Lietuvos trispalvė.

Vandentiekio bokštą papuošė „Pasvalio vandenų“ bendrovė.

Statiniui papuošti iš viso prireikė trijų kilometrų baltai šviečiančių lempučių girliandos.

Šiauliai

Šiame mieste dirbantis antstolis kreipėsi į Marijampolės policijos pareigūnus dėl grasinimų nužudyti jį ir jo šeimą.

Antstolis įtaria, jog laiškus su grasinimais jam atsiuntė Kybartų pataisos namuose kalintys du nuteistieji, iš kurių Šiaulių antstolių kontora išieško skolas.

Marijampolė

Miesto centre esančioje J.Totoraičio progimnazijoje nuo šiol galės mokytis judėjimo negalią turintys vaikai – joje buvo įrengtas keltuvas, kitame korpuse jau anksčiau ėmė veikti liftas.

Savivaldybės vicemeras P.Isoda teigė, jog greitai panašūs darbai bus atlikti ir vienoje iš gimnazijų: „Siekiame, kad judėjimo negalią turintys vaikai vidurinį išsilavinimą įgytų mokykloje, ne namuose.“

Vilkaviškis

Tautodailininkas R.Blažaitis ties Vilkaviškio ir Šakių rajono riba restauravo ir atnaujino riboženklį. Jame atsirado Vilkaviškio savivaldybės herbas.

Savo drožybos darbais ne tiktai Lietuvoje garsėjantis R.Blažaitis prieš kurį laiką sukūrė mažiausio – 12 milimetrų aukščio – rūpintojėlio skulptūrą ir buvo įrašytas į Lietuvos rekordų knygą.

Ąžuolpamūšė

Vėlų vakarą Pasvalio rajone, magistralėje „Via Baltica“, lenkas nesuvaldė vilkiko su puspriekabe, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir rėžėsi į atvažiuojantį sniego valytuvą.

Per susidūrimą buvo sutrikdytas eismas. Apdaužytas vilkikas su puspriekabe stovėjo skersai kelio ir nebuvo įmanoma jo apvažiuoti. Iš pažeistos valytuvo cisternos išsiliejo skysta druska. Tik maždaug po 4 valandų pavyko patraukti sudaužytas mašinas į kelkraštį ir atlaisvinti kelią.

Kazlų Rūda

Ketvirtadienį mieste patruliuojantys policijos pareigūnai P.Cvirkos gatvėje pastebėjo automobilį „Volkswagen Touran“, kurio vairuotojas sukėlė įtarimą. Mašina riedėjo keistai stabčiodama.

Pareigūnai nusprendė patikrinti automobilį bei vairuotoją. Prie vairo sėdėjo P.Dovydaičio pagrindinės mokyklos direktorius 51 metų A.Vaivada. Jam buvo nustatytas vidutinis girtumas (2,24 prom.). Mokyklos vadovui teks sėsti į teisiamųjų suolą.

Kretinga

Į šeimos koplyčios kriptą senosiose Kretingos kapinėse grįžo restauruoti sutuoktinių grafų Juozapo ir Sofijos Tiškevičių sarkofagai. Grafų sarkofagai kriptoje buvo aptikti 2014 metais. Kadaise jie buvo gerai paslėpti betoniniame postamente.

Per šimtą metų nuo grafų mirties sarkofagai buvo ne tiktai smarkiai paveikti laiko ir drėgmės, bet ir nuniokoti kapų plėšikų – cinko skarda sulankstyta, kai kurios jos detalės ir puošybos elementai išpjaustyti ar nulaužti, todėl restauratoriams teko daug darbo. Pernai du cinko karstai su Žiemos sodo įkūrėjo grafo Juozapo Tiškevičiaus (1830–1891) ir jo žmonos Sofijos (1839–1919) palaikais buvo išvežti restauruoti.

Darbus pradėjo restauratorius G.Kazlauskas, vėliau juos perėmė Vilniaus bendrovės „Mažoji restauracija“ specialistai. Dabar sarkofagai tokie patys, kokie buvo kadaise, – atnaujintos net rankenos ir liūtų letenų pavidalo kojos. Nuo gegužės mėnesio koplyčioje dirbs eksponatų prižiūrėtojas, žmonės galės lankyti koplyčią ir per stiklinę pertvarą apžiūrėti sarkofagus.

Kupiškis

P.Matulionio gatvėje sklypo kampe įrengtu tualetu naudojasi kelių dviaukščių medinių namų gyventojai. Vidurdienį jame kilusį gaisrą pastebėjo į tualetą ėjęs žmogus. Iš medinio pastato virto juodi dūmai, pro plyšius buvo matyti ugnies liežuviai.

Ugniagesiai greitai įveikė ugnį. Apdegė šiek tiek tualeto sienos.

Spėjama, kad gaisrą sukėlė tupykla pasinaudojęs rūkalius. Nuo į šiukšlių dėžę nušveistos nuorūkos užsidegė popierius ir liepsnos išplito.

Kudirkos Naumiestis

Prie dr. Vinco Kudirkos paminklo, esančio Šakių rajono mieste, savivaldybės iniciatyva pastatyta laikina informacinė lentelė, kurioje nurodyta tiksli poeto gimimo data – 1858 12 31.

Prieš 84 metus skulptoriaus Vinco Grybo sukurtame paminkle ji yra klaidinga – 1856 11 31.

Valstybės saugomame paminkle datos taisyti negalima, todėl buvo nuspręsta teisingą informaciją pateikti šalia jo.

V.Kudirkos muziejaus darbuotojai atrinko svarbiausius poeto gyvenimo faktus, kurie vėliau bus pateikti nuolatinėje lentelėje.

Medžiolai

Elektrėnų savivaldybės kaime 50-metė moteris, bandydama prilaikyti judantį prekinį mikroautobusą, pati atsidūrė po juo. Ji buvo prispausta, negalėjo išlįsti, tačiau sąmonės neprarado.

Moterį išlaisvino atvykę ugniagesiai ir perdavė medikams. Moterį prispaudė mikroautobusas, kuriuo į kaimo parduotuvę buvo atvežtos prekės.

Anykščiai

Į A.Baranausko aikštėje esančią parduotuvę „Maxima“ krovininiu sunkvežimiu prekes atvežęs 34 metų vilnietis darbuotojams sukėlė įtarimą.

Prie parduotuvės prekių priėmimo vietos sustojęs vairuotojas sunkiai išsiropštė iš kabinos. Nuo jo sklido alkoholio tvaikas.

Apsaugininkų sulaikytas vilnietis buvo perduotas policijos pareigūnams. Į alkoholio matuoklį vairuotojas pripūtė 2,74 promilės.

Vilnietis uždarytas į areštinę, o prekes išvežioti baigė kitas vairuotojas.

Alytus

Ulonų gatvėje esančiame konteineryje buvo rasta 10 į maišą sukištų šuniukų. Aštuoni šuniukai nugaišo, du mažylius globoti paėmė „Nuaro“ tarnyba.

Veterinarai nustatė, kad taip buvo atsikratyta prieš parą pasaulį išvydusių gyvūnų. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau pareigūnams kol kas įtariamųjų nustatyti nepavyko.

Klaipėda

Miesto viešoji biblioteka nuo šiol vadinsis garsaus filosofo Imanuelio Kanto vardu. Be visų I.Kanto nuopelnų, buvo akcentuojami ir jo protėvių ryšiai su Klaipėdos kraštu. XVII a. Mėmelyje gyveno trys I.Kanto šeimos kartos – proseneliai, seneliai, tėvai ir dėdės.

Pats filosofas gimė ir mirė Karaliaučiuje.

Turgaus gatvėje esančiame pastate ketinama įkurti filosofinės minties centrą. Čia būtų kaupiama filosofinė literatūra ir duomenų bazė, atliekami šeimų genealoginiai tyrimai, organizuojamos konferencijos.

Kopgalis

Lietuvos jūrų muziejuje įgyvendinta dar viena naujovė: lankytojai kviečiami interaktyviai žaidžiant susipažinti su pasaulio vandenynu.

Žaidimo „Ne(be)užtvenksi upės bėgimo“ idėjos autorius – architektas V.Balsys.

Ant trijų pirmojo aukšto vidinių akvariumo sienų atsiradusius dailininko J.Liugailos piešinius galima ir reikia liesti.

Palietus jie klausimų ir užduočių labirintais kviečia keliauti nuo mažo upelio per Baltijos ir Šiaurės jūras iki pat vandenyno.

Vilnius

Vakar popietę viename Žemaitės gatvės kieme nuo kelio nuslydo automobilis „Citroën“ ir atsirėmė į medį.

Per įvykį niekas nenukentėjo, tačiau vairuotojas pats negalėjo išlipti iš automobilio – dureles prispaudė medis.

Atvykę policijos pareigūnai pradėjo aiškintis įvykio aplinkybes, tačiau ir be didelių tyrimų buvo aišku, kad automobilio vairuotojas nesuvaldė slidžiame kelyje. Keliukas tarp kiemų įvykio vietoje buvo nevalytas ir slidus.

Panevėžys

Pramonės gatve „Opel“ markės mašiną vairavęs 19-metis važiavo per greitai. Bandydamas išvengti susidūrimo su priekyje iš pirmos eismo juostos į antrąją persirikiuojančiu automobiliu „Citroën“, kurį vairavo 37 metų vyras, jaunas vairuotojas išvažiavo į priešpriešinio eismo pusę.

Ten jis rėžėsi į priešpriešiais atvažiuojantį vilkiką su puspriekabe. Buvo kliudytas ir automobilis „Citroën“.

Per avariją buvo sužeista „Opel“ vairuotojo 51 metų motina.

Visi vairuotojai buvo blaivūs, tačiau 19-metis iki šiol nėra gavęs vairuotojo pažymėjimo.

Panevėžys

Vieno Smėlynės gatvės daugiabučio namo gyventojas, paryčiais pravėręs buto duris, išvydo dūmuose skęstančią laiptinę. Liepsnojo kaimyno buto durys.

Nelaukdami, kol atskubės ugniagesiai, žmonės patys užgesino liepsnas. Per gaisrą šiek tiek apdegė durys.

Gaisras kilo nuo sugedusio durų skambučio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.