Grupė konservatorių siūlo riboti kandidatavimą priesaiką sulaužiusiems vietos politikams

Grupė opozicinių konservatorių parengė pataisas, kad priesaiką sulaužiusiems vietos politikams aštuoneriems metams būtų užkirstas kelias į rinkimus.

A. Ažubalis<br>T.Bauro nuotr.
A. Ažubalis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2019, 10:26 AM

Parlamentarai Laurynas Kasčiūnas, Agnė Bilotaitė, Audronius Ažubalis ir Irena Haase dar siūlo nustatyti, savivaldybės tarybos nariui pradėjus įgaliojimų neteikimo procedūrą jis negalėtų atsistatydinti, pranešė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija.

A. Ažubalio teigimu, „moraliniu požiūriu vertinant, siūlomas apribojimas būtų tam tikra sankcija asmenims, kurie būdami savivaldybių tarybos nariais ar merais nevykdė kiekvienam politikui keliamų reikalavimų atlikti pareigas tinkamai, sąžiningai, laikytis Konstitucijos ir įstatymų“.

Vietos savivaldos įstatymas numato, kad dėl įstatymų pažeidimo ar priesaikos sulaužymo savivaldos politikams galima pradėti mandato panaikinimo procedūrą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas teikia išvadą, ar politikas sulaužė priesaiką ir (arba) nevykdė įstatymuose nustatytų reikalavimų. Esant nepalankiai išvadai, savivaldybės taryba sprendžia dėl jos nario mandato panaikinimo. Netekęs įgaliojimų asmuo vėl gali kandidatuoti į savivaldybės tarybą artimiausiuose rinkimuose.

L. Kasčiūnas atkreipia dėmesį, kad galimai priesaiką sulaužęs savivaldybės tarybos narys, kuriam pradėta įgaliojimų netekimo procedūra, nelaukdamas galutinio savivaldybės tarybos sprendimo, gali savo noru atsistatydinti ir vėl kandidatuoti į savivaldybės tarybą per artimiausius rinkimus.

„Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra paskelbęs, kad tuometinis Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Viačeslavas Titovas sulaužė priesaiką, kai apšmeižė partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą. Tačiau A. Titovas, nelaukdamas galutinio balsavimo taryboje pagal įgaliojimų netekimo procedūrą, Vyriausiajai rinkimų komisijai įteikė atsistatydinimo pareiškimą ir vėl ketina dalyvauti kovą vyksiančiuose savivaldos rinkimuose“, – konkretų pavyzdį nurodo L. Kasčiūnas.

Pernai liepos mėnesį Klaipėdos miesto taryba nusprendė pradėti apkaltą V. Titovui dėl melagingų pasisakymų apie partizanų vadą A. Ramanauską-Vanagą. Teismui konstatavus priesaikos sulaužymą V. Titovas prieš balsavimą taryboje dėl mandato panaikinimo atsisakė jo pats.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.