S. Skvernelis mokosi iš D. Grybauskaitės: laukia dramos ir smūginė rinkimų kampanija

„Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) turės savo kandidatą prezidento rinkimuose“, „sprendimus esu padaręs, bet, kaip jau minėjau, daug kas priklausys nuo įvairiausių kitokių aplinkybių“, „sprendimas kandidatuoti yra brandinamas ir bus pasakytas“ – tai tik keli premjero Sauliaus Skvernelio atsakymai žiniasklaidai į klausimą, ar jis planuoja siekti prezidento posto šiemet vyksiančiuose rinkimuose.

 Ar premjeras rinkimų kampanijos strategiją „pasiskolino“ iš D.Grybauskaitės?
 Ar premjeras rinkimų kampanijos strategiją „pasiskolino“ iš D.Grybauskaitės?
Dalia Grybauskaitė apie dalyvavimą rinkimuose 2009 metais pranešti neskubėjo.<br>T.Bauro nuotr.
Dalia Grybauskaitė apie dalyvavimą rinkimuose 2009 metais pranešti neskubėjo.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis kol kas neatskleidžia, ar kandidatuos prezidento rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis kol kas neatskleidžia, ar kandidatuos prezidento rinkimuose.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-01-07 06:06, atnaujinta 2019-01-07 14:46

Ne kartą tiesiai paklaustas, ar planuoja kandidatuoti prezidento rinkimuose ir iš Vyriausybės rūmų persikelti į S.Daukanto aikštę, premjeras išliko paslaptingas, o pakartojus klausimą leido suprasti, kad tema išsemta. Žinoma, S.Skvernelis dar turi laiko, mat Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pateikiamame šiais metais vyksiančių prezidento rinkimų grafike nurodoma, kad kovo 8-ąją baigiamas kandidatų pareiškinių dokumentų priėmimas.

Tačiau iki dokumentų pridavimo kandidatai turi viešai pranešti apie savo dalyvavimą rinkimuose. Pagal VRK pateikiamą grafiką, ši data yra vasario 16-oji.

Nuo kovo 8-osios iki prezidento rinkimų dienos ir jų rezultatų paskelbimo lieka 65 dienos, o tai, komunikacijos ekspertų teigimu, pakankamas laikas smūginei rinkimų kampanijai.

Per du mėnesius – iš premjerų į prezidentus

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Medijų tyrimų laboratorijos vadovas, politinės komunikacijos ekspertas daktaras Andrius Šuminas teigė, kad toks karjeros šuolis, kai iš premjero per du mėnesius tampama prezidentu, yra visai įmanomas.

„Nesutikčiau, kad premjeras dabar nevykdo kampanijos. Buvimas tokioje aukštoje pozicijoje kaip ministro pirmininko suteikia daug viešumo, galimybių pasisakyti, komentuoti, būti žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio centre. Tai ir yra kampanijos dalis, kai politikas yra matomas ir turi galimybę išsakyti savo nuomonę, pasiekti rinkėjus“, – kalbėjo jis.

Anot pašnekovo, S.Skvernelio katės ir pelės žaidimą galima drąsiai laikyti rinkimų kampanija, o delsimas paviešinti sprendimą turi savų pranašumų.

„Jei šiandien premjeras paskelbtų, kad kandidatuoja, į jį būtų imta žiūrėti ne kaip į premjerą, bet kaip į kandidatą“, – kalbėjo A.Šuminas ir pridūrė, kad nors nėra tiesioginio patvirtinimo, tam tikros užuominos leidžia suprasti, kad kandidatuoti planuojama.

Pasitelkė D.Grybauskaitės strategiją?

Atrodo, kad delsdamas paviešinti savo sprendimą S.Skvernelis neišradinėja dviračio, mat labai panašiai per 2009 metų rinkimus elgėsi Dalia Grybauskaitė.

„Prisiminkime D.Grybauskaitės rinkimų kampaniją, kai ji apie kandidatavimą pranešė kovo mėnesio pradžioje. Visi tarsi žinojo, kad ji kandidatuos, bet kampanijos pradžia buvo atidedama, kiek tik buvo galima. S.Skvernelio atveju matome kažką panašaus“, – kalbėjo A.Šuminas.

Per du mėnesius, anot pašnekovo, vargu ar būtų galima tikėtis kokių nors stebuklų pačios rinkimų kampanijos metu, nes kandidatas būtų visuomenei gerai žinomas ir daugelis jau turi nuomonę apie jį. „Reikia tam tikros sėkmingai susiklosčiusios situacijos. Dabar matome tam tikrus nepalankius įvykius, kurie atsiliepia premjero vertinimui. Mokytojų streikai, vienokie ar kitokie skandaliukai Vyriausybėje, paviešinti įvairūs faktai, susiję su ministrų keitimu, – visa tai nėra palanku premjerui. Jam reikėtų vengti klaidų ir bandyti maksimaliai sudėlioti visą situaciją ir veiksmus, kad jie būtų palankūs dabartiniam premjerui“, – kalbėjo jis.

A.Šuminas patikino, kad pavasarį laukia labai įdomus rinkimų laikotarpis, o patys rinkimai žada nemažai intrigų.

„Kad ir kas kandidatuos, kova tikrai bus įnirtinga, bus intrigų. Atsiras veiksnių, kurie keis reitingus, turėsime tikrą rinkimų kampaniją su dramos elementais“, – žadėjo ekspertas.

Paskutinės minutės sprendimas – nebūtinai naudingas

Viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus taip pat pritarė minčiai, kad net ir per du mėnesius galima įvykdyti sėkmingą rinkimų kampaniją, ypač kai kandidatas užima premjero postą.

„Rinkimų kampanija yra laikas, kai žmonės daug kalba ir visuomenė gali apie juos susidaryti įspūdį. Tokie žmonės kaip Seimo pirmininkas ar premjeras visuomet yra dėmesio centre“, – priminė jis.

M.Katkaus teigimu, sausio pabaigoje vyksiantis LVŽS suvažiavimas bus puiki proga S.Skverneliui pranešti savo sprendimą. „Ilgesnis delsimas gali pradėti kenkti. Žmonės sprendimus priima prieš tam tikrą laiką, kiti kandidatai taip pat yra aktyvūs ir aiškiai matomi. Kai žmogus apsisprendžia, už ką balsuos, ir jei jis negaus signalo, kad galima balsuoti ir už S.Skvernelį, tai paskutinės minutės iššokimai tampa gana komplikuoti“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad retas rinkėjas pakeičia apsisprendimą spontaniškai.

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis viešai yra pasakęs, kad partija turės savo kandidatą, ir užtikrinęs, jog būtent šis kandidatas ir laimės rinkimus, tad po tokio lyderio pareiškimo pati partija taip pat, anot M.Katkaus, jaus nemenką spaudimą įvardyti kandidatą.

„Pasakydamas, kad nekandidatuoja arba kandidatuoja, S.Skvernelis suteiktų daugiau aiškumo. Kol kas delsimas naudos neduoda ir nematau, kodėl ateityje jos turėtų būti“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad kol nėra oficialiai pranešta apie premjero dalyvavimą prezidento rinkimuose, šiam sunkiau aplink save telkti palaikytojus.

Ekspertas įspėjo, kad per likusį laiką iki rinkimų gali blykstelėti kokio nors kito kandidato populiarumo žvaigždė, tad ir dėlionių gali būti labai įvairių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.