Staiga išvarytai ir netylėti nusprendusiai buvusiai patarėjai – A. Verygos atkirtis

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga paaiškino, kodėl prieš nosį ministerijos duris staiga užtrenkė beveik dvejus metus kovoti su korupcija jam padėjusiai Nendrei Černiauskienei.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga jau kuris laikas buvo nepatenkintas N.Černiauskienės veikla.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga jau kuris laikas buvo nepatenkintas N.Černiauskienės veikla.
Nendrė Černiauskienė.
Nendrė Černiauskienė.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 8, 2019, 6:34 AM, atnaujinta Jan 8, 2019, 9:09 AM

Švenčių išvakarėse iš darbo atleista už korupcijos prevenciją buvusi atsakinga ministro patarėja N.Černiauskienė nesąmonėmis vadina viešai jai išdėstytus priekaištus.

Savo noru trauktis nesutikusios N.Černiauskienės atleidimas oficialiai buvo palydėtas kaltinimais, esą patarėja stokojo lyderystės ir nesusidorojo su jos laukusiais iššūkiais.

Bet anksčiau galvų kapojimo specialiste žiniasklaidoje prisistačiusi N.Černiauskienė „Lietuvos rytui“ teigė iš ministro išgirdusi užuominų apie kitą atleidimo motyvą.

Buvusi patarėja tvirtino, esą A.Veryga jai pasakė, kad ji iš komandos turi trauktis, nes žmonės jos bijo. N.Černiauskienė taip pat svarstė, kad jos atleidimu galėjo būti siekiama įbauginti tuos, kurie pradeda atviriau kalbėti apie tai, kas vyksta už uždarų ministerijos durų.

Bet vakar „Lietuvos ryto“ pakalbintas A.Veryga iš tokių buvusios patarėjos pateiktų versijų tik juokėsi: „Ji gali kalbėti ką tik nori. Aš galėčiau visai nieko neaiškinti, nes ji buvo politinio pasitikėjimo darbuotoja ir buvo atleista, kai jį prarado. To užtenka.“

Buvo mažai naudos?

Kada ir kodėl N.Černiauskienė prarado ministro pasitikėjimą, kurį ji turėjo dar prieš metus, kai kilo skandalas dėl „Lietuvos ryto“ paviešinto slapta įrašyto pokalbio?

Šio pokalbio metu patarėja, o vėliau ir prie jų prisijungęs ministras įkalbinėjo korupciniais nusikaltimais įtariamą jau buvusį Respublikinės Panevėžio ligoninės vyriausiąjį gydytoją Ivaną Dorošą gražiuoju trauktis iš pareigų ir žadėjo kompensaciją bei ramybę, kitaip esą jam gali kilti naujų rūpesčių.

Politikams pareikalavus ministro pasiaiškinimų dėl jo vardu vykstančių sandėrių A.Veryga tada gynė patarėją: „Aš ja visiškai pasitikiu.“

Vakar ministras jau kalbėjo, kad iš patarėjos buvo mažai naudos: „Kad ji nieko taip ir neišvalė. O ką ji galėjo išvalyti? Jos vienintelis reikalas buvo tik pasikalbėti su žmogumi, o visą darbą juk daro ne patarėjai.

Ji tų vadovų negalėjo nei atleisti, nei kokių nors tyrimų pradėti. Ji neturėjo tokių įgaliojimų.“

Neigė, kad patarėja gąsdino

A.Veryga taip pat skeptiškai vertino N.Černiauskienės kalbas, kad tikrąja jos atleidimo priežastimi esą galėjo būti ministro politinės komandos baimė.

Ministras neigė buvusiai patarėjai, anksčiau dirbusiai Specialiųjų tyrimų tarnyboje, įvardijęs tokią atleidimo priežastį: „Nesu jai to minėjęs ir nėra logikos jos bijoti.

Nežinau, ką ji žino, bet negalima bijoti komandos nario, jį reikia gerbti, vertinti už darbą. Juk mes nesame struktūra, kuri turi gąsdinti ar kas nors turi mūsų bijoti.“

A.Veryga neįvardijo vienos konkrečios N.Černiauskienės atleidimo priežasties, bet tvirtino, kad nepasitenkinimas jos darbu brendo jau kurį laiką – esą buvo pastebimi vėluojantys darbai: „Bet nori visą laiką tikėti, kad žmonės susitvarkys. Tačiau ji nesusitvarkė.“

Ministerijos vadovas aiškino, kad jo netenkino N.Černiauskienės kuruojamoje antikorupcijos srityje pasiekti rezultatai.

Stūmė darbus nuo savęs

Buvusi ministro patarėja praėjusią savaitę lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ aiškino, kad ji nebuvo tiesiogiai atsakinga už Vyriausybės programoje numatytų priemonių įgyvendinimą, be to, esą už tai atsakingi asmenys netgi buvo paaukštinti.

Bet A.Verygos tokie argumentai neįtikino: „Ką reiškia atsakinga ar neatsakinga? Yra patarėjai, kurie kuruoja tam tikras sritis. Paprastai niekas nestumdo nuo savęs tų darbų ir nesako, kad tai ne jų atsakomybė.

Jau vien tokie aiškinimai rodo, kad žmogus nesusitvarkė ir kratosi atsakomybės. Niekas nesako, kad ji pati viską turėjo padaryti. Bet ji, kaip politinės komandos narys, turėjo koordinuoti visą veiklą ir garantuoti, kad darbas būtų padarytas laiku ir kokybiškai, arba informuoti ministrą, jei kas nors stringa.

Tie pasakojimai, kas ką darė ir ko nepadarė, yra dar viena iliustracija, kad žmogus keistai suvokia atsakomybę.

Darbai įstrigo, o aš neturiu tiek laiko. Politikų gyvavimo ciklas trumpas – mes negalime metų metus laukti, planuoti. Rezultatų reikia dabar.“

Nežino, ar ieškos pamainos

A.Veryga vakar „Lietuvos rytui“ teigė dar neapsisprendęs, ar ieškos naujo patarėjo korupcijos prevencijos klausimais.

Beje, N.Černiauskienė į šią poziciją buvo pasirinkta surengus konkursą, po to, kai iš ministro komandos buvo priverstas trauktis Artūras Mažrimas. Pastarasis atsistatydino paaiškėjus, jog Vilniaus ir Klaipėdos kazino prieš dešimtmetį buvo pralošęs 300 tūkst. eurų.

Praėjusią savaitę A.Mažrimas, LRT paskelbus apie jo sąsajas su maisto produktus ir maitinimo paslaugas teikiančiomis bendrovėmis, pasitraukė ir iš visuomeninio ministro A.Verygos konsultanto pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.