Dviejų ministrų portfelių dalybose šmėžuoja intrigos

Jau daugiau nei mėnuo tuščios net dviejų ministerijų vadovų kėdės. Naujų ministrų paieškos apaugo spėlionėmis, o kada ir kas į tas kėdes atsisės, neaišku.

Teigiama, jog prezidentei A.Palionis (kairėje) kaip kandidatas į aplinkos ministrus netiko, nes priklauso G.Kirkilo vadovaujamai partijai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teigiama, jog prezidentei A.Palionis (kairėje) kaip kandidatas į aplinkos ministrus netiko, nes priklauso G.Kirkilo vadovaujamai partijai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2019, 7:25 AM

Koalicijos partnerių valstiečių ir „socialdarbiečių“ peštynės ar prezidentės Dalios Grybauskaitės užkarda – kas labiausiai lemia bevaldystę Aplinkos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijose?

Atrodo, ir viena, ir kita.

Premjeras Saulius Skvernelis dar gruodžio pradžioje atstatydino šių ministerijų vadovus Kęstutį Navicką ir Jurgitą Petrauskienę, taip pat kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson.

Esą visas šias ministerijas reikia tiesiog atnaujinti. Po tokio staigaus veiksmo S.Skvernelis žadėjo, jog nauji ministrai bus paskirti netrukus, jau gruodžio viduryje žadėjo, jog visi trys nauji vadovai bus savo vietose jau „šią savaitę“.

Bet kol kas tik literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas paskirtas vadovauti Kultūros ministerijai. Pats valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis viešai gyrėsi, kad tai jis surado šią kandidatūrą.

O dėl kitų dviejų portfelių, atrodo, užvirė sudėtingesni manevrai, ypač dėl aplinkos ministro.

Į šios svarbios ministerijos vadovo postą nusitaikė mažesnieji koalicijos partneriai „socialdarbiečiai“. Imta linksniuoti vieno jų lyderių Seimo nario Andriaus Palionio kandidatūra – esą ji jau ne tik pateikta S.Skverneliui, bet ir pristatyta prezidentei.

Tačiau pastaruoju metu politikos užkulisiuose kalbama, jog A.Palionio kandidatūrą D.Grybauskaitė atmetė. Nors šį politiką patikrino visos tarnybos, šalies vadovei esą jis neįtinka dėl savo partinės priklausomybės.

Nebūtų nieko keista – dabartinių „socialdarbiečių“ vadovybė (buvę socialdemokratai) yra bene nemėgstamiausia D.Grybauskai- tės politinė jėga, tad prezidentė nepraleidžia progos jiems įspirti.

Tai „Lietuvos rytui“ tvirtino ir šaltiniai Seimo „socialdarbiečių“ frakcijoje. Pasak jų, kol kas aiškios informacijos iš paties premjero jie neturi, bet jau žino, jog D.Grybauskaitė pasipriešino tam, kad partija apskritai deleguotų ką nors į ministrus.

„Tai įprastos prezidentės intrigos. Tiesiog, matyt, nori dar kartą sumušti mus kaktomis su valstiečiais, kad imtume vieni kitus įtarinėti“, – sakė vienas „socialdarbiečių“.

Bet yra ir kita versija – esą Aplinkos ministeriją nori pasilikti valstiečiai, kurie „socialdarbiečius“ apskritai yra pastūmę už ministerijų dalybų borto.

Tarp minimų šios partijos galimų kandidatų į ministrus – Seimo narys Valius Ąžuolas.

Iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pusės pastaruoju metu buvo girdėti tik tai, jog vienas realiausių kandidatų užimti J.Petrauskienės vietą – buvęs jos bendražygis, ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas.

„Praėjusią savaitę sakiau, kad galbūt šią savaitę. Todėl šią jau to nesakysiu. Kol kas jokių žinių daugiau neturime“, – taip vakar apie galimus ministrus tepasakė premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.