Sauliui Skverneliui jau ne pirmą kartą sunkiai sekasi ieškoti ministrų

Premjero Sauliaus Skvernelio Vyriausybei jau ne pirmą kartą nesiseka rasti naujus ministrus – jų paieškos užtrunka ilgai.

Premjeras Saulius Skvernelis jau ne pirmą kartą susiduria su sunkumais, ieškodamas ministrų.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis jau ne pirmą kartą susiduria su sunkumais, ieškodamas ministrų.<br>D.Umbraso nuotr.
Buvęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvusi teisingumo ministrė Milda Vainiutė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Buvusi teisingumo ministrė Milda Vainiutė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
Buvusi švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Buvusi švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-01-08 17:02

Praėjusių metų gruodžio 3 dieną premjeras S.Skvernelis pateikė netikėtą žinią – trijų ministrų pakeitimą. Mokytojų streiko šviesoje švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės pakeitimas nebuvo netikėtas, tačiau keičiami buvo ir dar du ministrai – kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson ir aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Paskutinėmis 2018-ųjų metų dienomis savo darbą pradėjo naujasis kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas. Premjeras Saulius Skvernelis dar gruodžio 12 dieną žiniasklaidai patvirtino, kad prezidentei Daliai Grybauskaitei yra pateiktos visų kandidatų į ministrus pavardes. Visgi, viešumoje atsirado tik viena – pareigas jau einančio kultūros ministro M.Kvietkausko.

Vyriausybės vadovas neslepia, kad rasti naujus ministrus nėra lengva. „Yra kandidatų, kurie norėtų, bet, aš manau, negalėtų“, – „Žinių radijui“ praėjusią savaitę sakė premjeras. Praėjus bene mėnesiui po paskelbtos žinios aplinkos ir švietimo ministrus iki šiol pavaduoja kiti Ministrų kabineto nariai.

Premjeras jau be šių trijų ministrų atsisveikino su dar trimis – ūkio ministru Mindaugu Sinkevičiumi, žemės ūkio ministru Broniumi Markausku ir teisingumo ministre Milda Vainiute. Ir tada naujų kandidatų paieškos buvo komplikuotos.

Pakaita M.Sinkevičiui, ministro postą palikusiam 2017 metų spalio 13 dieną, tapo jo bendrapavardis, Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas, parlamentaras Virginijus Sinkevičius. Jis pareigas eiti pradėjo lapkričio 28 dieną.

B.Markauską žemės ūkio ministro kėdėje pakeitė valstietis Giedrius Surplys. Praėjusių metų balandžio 25 dieną ministro postą nusprendusiam palikti B.Markauskui, G.Surplys kaip kandidatas buvo įvardintas gegužės 7 dieną, dirbti pradėjo gegužės 25 dieną.

Užtruko ir teisingumo ministro paieškos. M.Vainiutei nusprendus iš užimamos pozicijos pasitraukti kovo 6 dieną, naujasis Teisingumo ministras Seime prisiekė tik gegužės 15 dieną, kartu su naujuoju žemės ūkio ministru.

Premjeras žiniasklaidai yra kalbėjęs, kad visi trys ministrai turėtų prisiekti artimiausio Seimo posėdžio metu. Jis yra numatytas penktadienį – sausio 11 dieną. Tačiau kol kas patvirtintas tik vienas – kultūros ministras M.Kvietkauskas.

Siūlo nespėlioti

Premjeras LRT radijui antradienį sakė, kad kandidatus atrinkti nėra lengva. „Tai nėra paprasta ir visą laiką reikia pasirinkti kandidatus labai atsakingai. Tai ir yra daroma. Radau tikrai galinčių žmonių. Ir į vienas, ir į kitas pozicijas. Bet reikia parinkti geriausią variantą, suderinti su prezidente, tas dialogas vyksta“, – kalbėjo premjeras.

„Bet jei žmogus bijo iššūkių, bijo pokyčių, kažkokį jaučia vidinį nerimą, tikrai ne jam ministro pozicija“, – apie kandidatūras prabilo S.Skvernelis.

Jis nenorėjo spėlioti ar įvyks jo anksčiau įvardintas planas – kad penktadienio posėdyje prisieks visi trys gruodžio 3 dieną pakeisti ministrai. „Nespėliokime, bet kokiu atveju, ministerijos nėra be ministrų“, – „LRT radijo“ laidoje „Ryto garsai“ sakė premjeras.

Prezidentūra kandidatų nebesitiki

Antradienį „Žinių radijo“ eteryje kalbėjęs šalies vadovės patarėjas vidaus politikos klausimas Mindaugas Lingė sakė, kad šią savaitę prezidentūra neturi jokių kandidatų į ministrus pavardžių. Todėl tikėtina, kad naujieji ministrai prisieks tik kovo mėnesį – prasidėjus Seimo pavasario sesijai.

Anot jo, premjerui Sauliui Skverneliui nespėjus pateikti kandidatų į švietimo bei aplinkos ministrus šią savaitę, iki baigiantis Seimo rudens sesijai, ministerijoms kelis mėnesius laikinai vadovaus kiti Vyriausybės kabineto nariai.

„Šiandien pateiktų kandidatūrų neturime. Nebūtinai (reikės – BNS) pratęsti sesiją, tai kovo mėnesį, į eilinę, jei Seimas rinksis. Yra tų įvairių praktikų buvusių, įvairių situacijų, kada pavaduojantys ne vieną mėnesį pavaduodavo. Be abejo, sistemai tai nėra gerai, bet kai neturime kandidatūrų, kai nėra ką paskirti, šioje vietoje, matyt, nėra ko per daug ir forsuoti“, – „Žinių radijui“ antradienį kalbėjo prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimais.

Vis dėlto M. Lingė neatmeta, kad ministrai galėtų prisiekti ir sušaukus neeilinę Seimo sesiją, „jei tik tam iškyla poreikis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.