Tris kartus švietimo ir mokslo ministru buvusį A. Monkevičių lydi praeities konfliktai

Pateiktą kandidatą į švietimo, mokslo ir sporto ministrus Algirdą Monkevičių švietimo bendruomenės atstovai teigiamai vertina dėl jo patirties, tačiau profesinės sąjungos nėra pamiršusios ir praeities konfliktų.

Algirdas Monkevičius.<br>AP nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>AP nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>AP nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>AP nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>AP nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>AP nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>AP nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>AP nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>AP nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Austėja Masiokaitė, BNS

Jan 9, 2019, 4:22 PM, atnaujinta Jan 9, 2019, 5:44 PM

„Yra didelių abejonių, jeigu bus, vaizdžiai tariant, tas pats Algirdas Monkevičius, kuris buvo praeitu ministru. Tada bus bėdų, nes jau kitokia Lietuva ir kitoks švietimas.

Bet tikiuosi, kad visi tobulėjame, keičiamės. Ir mes, profesinės sąjungos, buvome kitokie“, – BNS sakė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Jis taip pat dvejojo, ar iki šiol Mykolo Romerio universiteto rektoriaus pareigas ėjęs kandidatas į ministrus bus pakankamai susipažinęs su problemomis mokyklose. Todėl, pasak A. Jurgelevičiaus, labai daug priklausytų nuo ministro komandos.

„Jis aukštojo mokslo kontekstą žino, bet didžiausios ietys laužomos kitoje švietimo srityje. Tai jeigu bus žmonės, kaip ir jis, atėję iš kitos aplinkos, bus vienoks jo adaptacijos periodas. Jeigu bus žmonių, žinančių, dalyvavusių visose peripetijose, tada, be abejo, jam ir mums, profesinėms sąjungoms, bus lengviau“, – kalbėjo jis.

Dėl etatinio mokytojų atlyginimo streikavusios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas A. Monkevičių vertino kaip žmogų, žinantį švietimo srities problemas, todėl tikėjosi, kad jam nereikės laiko apsiprasti.

„Norėtume matyti ir tikėtis, kad jis iš karto imsis dirbti, kad jam tai nėra nauja. Nemanau, kad jam reikėtų laiko gilintis, visos problemos žinomos, o kokios jo bus pastangos ir darbai, tą ir vertinsime“, – sakė jis.

Ši profesinė sąjunga 2002 metais buvo pareiškusi nepasitikėjimą A. Monkevičiui, ir tuo metu ėjusiam švietimo ir mokslo ministro pareigas.

Rektorių konferencijos vadovas, Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas sakė, kad rektorių konferencija savo poziciją pareikš tuomet, kai ministras bus paskirtas ir pristatys savo planuojamus darbus, programą, o kol kas nuo komentarų apie kolegą susilaikė.

„Iš žmogiškos pusės galiu pasakyti, kad žmogus jis geras, sąžiningas“, – sakė Vilniaus universiteto rektorius.

Eidamas Mykolo Romerio universiteto rektoriaus pareigas A. Monkevičius yra sakęs, jog yra už aukštojo mokslo reformavimą, tačiau teigė, kad esminiu reformos tikslu turėtų būti aukštojo mokslo kokybė, o ne formalus įstaigų jungimas, be to, akcentavo konkurencingumo aukštajame moksle išsaugojimo svarbą.

Opozicija laiko kandidatu iš bėdos

Valdančiųjų valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis pabrėžė kandidato kompetenciją ir sukauptą patirtį. Jis taip pat akcentavo, kad A. Monkevičiaus kandidatūrą teigiamai vertina Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

„Džiugina, kad kandidatūrą teigiamai įvertino Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas. Tiek ministerija, tiek komitetas turės kartu dirbti vykdydami Vyriausybės prioritetus švietimo srityje. Tikimasi sklandaus darbo“, – R. Karbauskio komentarą BNS perdavė jo atstovė Dalia Vencevičienė.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas A. Monkevičiaus kandidatūrą vadino neįkvepiančia: pateiktas kandidatas į ministrus, pasak liberalų atstovo, nesudaro reformatoriaus įspūdžio.

„Greičiausiai yra tas dalykas, kad jis (premjeras Saulius Skvernelis. – Red.) neranda kandidato ir ima tą, kuris švietimo sluoksniuose yra žinomas, nors pats tikrai nepasižymi noru užsiimti reformomis, o tų reformų dar ir aukštajame moksle, ir viduriniame moksle reikės daryti“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Panašios nuomonės laikėsi ir opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Akivaizdu, kad situacija švietimo sektoriuje yra itin sudėtinga, kad tenka ieškoti ministrų iš Rolando Pakso Vyriausybės. Matyt, niekas kitas nesutinka eiti. Daugiau ko nors nei gero, nei blogo, apie kokius nors praeities proveržius mes nesame girdėję. Tai tokių tikėtis ateityje irgi sunku būtų“, – sakė jis.

A. Monkevičiaus kandidatūrą premjeras Saulius Skvernelis prezidentei pateikė trečiadienį.

Jei būtų patvirtintas, 62 metų A. Monkevičius švietimo ministru taptų jau ketvirtą kartą.

Premjeras S. Skvernelis teigė, jog jei būtų patvirtintas, A. Monkevičius nespėtų prisiekti šioje Seimo sesijoje, kuri baigiasi šią savaitę. Valdantieji svarsto galimybę šaukti neeilinę sesiją vasario pradžioje.

A. Monkevičius jau yra buvęs švietimo ir mokslo ministru trijose vyriausybėse: 11-oje, premjero Rolando Pakso vadovautoje 2000–2001 metais, 12-oje, Algirdo Brazausko vadovautoje 2001–2004 metais, ir 14-oje, Gedimino Kirkilo vadovautoje 2006–2008 metais.

2000–2008 metais dvi kadencijas buvo renkamas į Seimą ir jame dirbo Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijoje.

Nuo 2010 metų jis penkerius metus buvo Mykolo Romerio universiteto Politikos ir vadybos fakulteto dekanas, 2015 metais išrinktas šio universiteto rektoriumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.