Detektyvas Šiaulių valstybinėje kolegijoje tęsiasi: studentai prabilo apie įtartinus metodus

Apie tai, kad bus didinamos įmokos už studijas Šiaulių valstybinės kolegijos (ŠVK) studentai sužinojo dar praėjusių metų pabaigoje. Susisiekę su naujienų portalu lrytas.lt jie tikino, kad studijos brangs ne taip jau mažai, o apie porą šimtų eurų, o naujus priedus prie sutarčių jie verčiami pasirašyti abejonių keliančiais būdais.

Studentai skundžiasi, kad yra verčiami pasirašyti studijų sutarčių priedus.<br>V.Balkūno nuotr.
Studentai skundžiasi, kad yra verčiami pasirašyti studijų sutarčių priedus.<br>V.Balkūno nuotr.
Studentai skundžiasi, kad yra verčiami pasirašyti studijų sutarčių priedus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Studentai skundžiasi, kad yra verčiami pasirašyti studijų sutarčių priedus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Studentai skundžiasi, kad yra verčiami pasirašyti studijų sutarčių priedus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Studentai skundžiasi, kad yra verčiami pasirašyti studijų sutarčių priedus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 11, 2019, 1:40 PM

Studentai piktinosi, kad administracijos darbuotojai ateina į auditorijas egzaminų metų ir reikalauja pasirašyti sutartis, o nenorintys to daryti studentai negali išeiti iš auditorijos, nes patalpos durys rakinamos, bet aukštosios mokyklos vadovė tokią informaciją kategoriškai neigė.

Kolegijos vadovybė kiek anksčiau naujienų portalui lrytas.lt paaiškino, kad keičiantis ekonominei situacijai šalyje indeksuojamos ir studijų kainos (tai numatyta praėjusių metų lapkričio 15 d. tuometinės švietimo ir mokslo ministrė Jurgitos Pertrauskienės pasirašytame įsakyme (Nr. V-901).

Studentų anksčiau pasirašytose sutartyse numatyta, kad jei būtų indeksuojamos studijų kainos, tai ir jų mokamos studijų įmokos taip pat bus indeksuojamos, tad studentų prašoma pasirašyti priedą prie jau turimos studijų sutarties. Būtent šis sutarčių priedų pasirašymas ir sukėlė nemenką sumaištį.

Studentai tikina pasiskundę ministerijai

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) išplatintame pranešime nurodoma, kad Šiaulių valstybinės kolegijos (ŠVK) studentai kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją dėl galimo jų teisių pažeidimo. Studentai teigia, jog yra verčiami pasirašyti studijų sutarčių pakeitimus, dėl kurių už studijas mokėti turėtų daugiau.

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Eigirdas Sarkanas pasakojo sulaukęs ŠVK studentų kreipimosi. „Į LSS kreipėsi sunerimę ŠVK studentai bei jų atstovai, nes kolegija nusprendė kelti šiuo metu valstybės nefinansuojamuose (VNF) vietose jau studijuojančiųjų studijų kainas.

Paskaičius studijų sutartį bei kolegijos pagrindimą, kodėl yra keliamos studijų kainos, kilo nemažai klausimų, kadangi indeksuojant studijų kainas, yra indeksuojama norminė studijų kaina VF studentams, o ne visiems. Taigi, šioje vietoje reiktų teisininkų išaiškinimo, ar tai, ką daro kolegija, yra teisėta,“ – situaciją komentavo E. Sarkanas.

Manoma, kad studijų kainos kilimas VNF studentams yra sąlygotas lapkritį Švietimo ir mokslo ministrės išleisto įsakymo (Nr. V-901), kuriuo numatoma, kad „apskaičiuojant lėšų sumą studijoms 2019 ir vėlesniems metams, 2018 ir ankstesniais metais nustatytų studijų kainų dydžiai indeksuojami taikant šiuos koeficientus: kolegijose – 1,15; kitose mokslo ir studijų institucijose – 1,12.“

Teigia, kad neišleidžia iš auditorijų

ŠVK studentai pasakojo, kad pasirašyti studijų sutarčių pakeitimus yra tiesiog verčiami. „Mus pasiekė informacija, jog kolegija ne šiaip ragina studentus pasirašyti sutarties pakeitimus, tačiau grasina jiems, neva, jeigu nepasirašys, bus braukiami iš studentų sąrašų.

Taip pat studentai papasakojo situaciją, jog administracijos darbuotojai šiuo metu vykstančių egzaminų metu ateina į auditorijas, liepia pasirašyti naujas sutartis, o kol to studentai nepadaro, nėra išleidžiami iš auditorijų,“ – pasakojo LSS prezidentas. Anot jo, tokie veiksmai pažeidžia ne tik studentų, tačiau ir elementarias žmogaus teises.

LSS pranešime spaudai rašoma, kad ŠVK nei į studentų, nei į LSS raštus bei raginimus nekelti studijų kainų šiuo metu VNF vietose studijuojantiems studentams, nesureagavo.

Kadangi galimai yra pažeidžiami teisėti studentų lūkesčiai baigti studijų programą tokiomis sąlygomis, kokiomis ją ir pradėjo, ŠVK Studentų atstovybė, paskatinta LSS, kreipėsi ir į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją.

Ministerija tikina skundo negavusi

Naujienų portalui lrytas.lt apie situaciją pasiteiravus Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos specialistų, šios atstovai patikino, kad tokio skundo negavo.

„Iš Šiaulių valstybinės kolegijos studentų kreipimosi dėl studijų kainų ministerija nėra gavusi“, – teigiama redakcijai atsiųstame atsakyme.

Ministerijos specialistai pabrėžė, kad valstybės nefinansuojamiems studentams studijų kainą nustato pati aukštoji mokykla – ji gali būti ir didesnė nei valstybės nustatyta norminė studijų kaina.

„Kaip nustatyta Mokslo ir studijų įstatyme, studijų kaina nurodoma priėmimo į aukštąją mokyklą taisyklėse. Standartinėse studijų sutarties sąlygose, patvirtintose švietimo ir mokslo ministro įsakymu, numatyta, kad sutartyje turi būti nurodytos studijų finansinės sąlygos, taigi ir studijų kaina. Studijų sutarties sąlygos gali būti keičiamos tik šalims susitarus.

Taigi, nepriklausomai nuo to, kokios norminės studijų kainos yra patvirtintos, reali studijų kaina ir jos peržiūrėjimo atvejai yra fiksuojami studijų sutartyje. Tad kokia studijų kaina studentų stojimo metu sudarytose studijų sutartyse buvo nustatyta, tokia ir toliau turi būti taikoma, ji gali būti keičiama tik tokiu atveju, jei tai buvo numatyta studijų sutartyje: pvz., studijų kainos indeksavimo, didinimo ar pan. atvejai“, – rašoma ministerijos komentare.

Direktorė: „Tai daugiau nei juokinga“

Kolegijos direktorė Natalija Šedžiuvienė kategoriškai paneigė informaciją, kad kolegijos personalas galėjo rankinti auditorijų duris ir taip versti studentus pasirašinėti sutarčių priedus.

„Kas gali 19-23 metų amžiaus žmones užrakinti? Tai daugiau nei juokinga... Juk jei toks dalykas nutiktų, visi turi mobiliuosius telefonus ir gali paskambinti dekanui, prodekanui ar direktorei ir pasiskųsti, kad juos kas nors užrakino auditorijoje“, – kalbėjo N. Šedžiuvienė.

Kolegijos vadovė teigė, kol kas nežinanti, kas laukia studentų, kurie nesutiks pasirašyti studijų sutarčių priedų. „Iki sausio 15 dienos yra numatytas sutarčių priedų pasirašymo laikas, tad tikimės studentų supratimo ir lauksime iki šio termino pabaigos. Tikimės, kad mūsų studentai yra pilietiški ir puikiai supranta, kokiomis sąlygomis gyvename ir dirbame“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad galimas kainų pokytis buvo numatytas ir besimokančiųjų anksčiau pasirašytose studijų sutartyse.

Jei vis tik bus tokių studentų, kurie sutarčių priedų nepasirašys, direktorė tikisi, kad kolegijos administracijai pavyks jiems paaiškinti pokyčių esmę, o dėl tolesnių sprendimų bus konsultuojamasi su teisininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.