Pokyčiai Kalėjimų departamente – traukiasi vadovas R. Krikštaponis: ieškos griežtesnio

Kalėjimų departamento vadovo postą palieka tik kiek ilgiau nei metus jį turėjęs Robertas Krikštaponis. Bet teisingumo ministras Elvinas Jankevičius tikina pavaldiniui priekaištų neturįs.

Kalėjimų departamentui vadovavęs R.Krikštaponis turėtų dirbti ministerijoje.
Kalėjimų departamentui vadovavęs R.Krikštaponis turėtų dirbti ministerijoje.
Kalėjimų departamentui vadovavęs R.Krikštaponis turėtų dirbti ministerijoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Kalėjimų departamentui vadovavęs R.Krikštaponis turėtų dirbti ministerijoje.<br>D.Umbraso nuotr.
E.Jankevičius: „Manome, kad Kalėjimų departamentui turėtų vadovauti griežtesnę ir tvirtesnę ranką turintis direktorius.“
E.Jankevičius: „Manome, kad Kalėjimų departamentui turėtų vadovauti griežtesnę ir tvirtesnę ranką turintis direktorius.“
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-01-11 06:56, atnaujinta 2019-01-24 20:43

E.Jankevičius vakar „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad R.Krikštaponis dar praėjusią savaitę įteikė atsistatydinimo prašymą.

Todėl ministras iš karto atmetė versijas, jog R.Krikštaponio atsistatydinimas gali būti susijęs su vakar delfi.lt paskelbta informacija apie Kalėjimų departamento pareigūnų Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo pareigūnei Laurai Kalinauskaitei galbūt darytą spaudimą.

„Departamento direktoriaus galimas pasitraukimas buvo aptartas dar prieš kelias savaites. Sprendimas buvo priimtas šalių susitarimu. Aš R.Krikštaponį vertinu teigiamai, jis dirbo beveik metus – darbas buvo sunkus ir intensyvus, kartu buvo nuveikta nemažai“, – „Lietuvos rytui“ sakė E.Jankevičius.

Ieškos griežtesnio vadovo

Aiškindamas R.Krikštaponio pasitraukimo priežastis teisingumo ministras įvardijo, kad departamentas esą pribrendo pokyčiams, norima šiek tiek pakeisti taktiką.

„Pastaruoju metu ypač daug dėmesio buvo kreipiama į bausmių vykdymo sistemos įstaigų reorganizaciją. Buvo pakeista struktūra, atsisakyta didesnės dalies vadovaujančių pareigūnų. Pokyčiai palietė ir patį Kalėjimų departamentą.

Bet po diplomatijos metų eisime prie griežtesnės tvarkos. Dabar reikia ryžtingesnių veiksmų, ir manome, kad Kalėjimų departamentui turėtų vadovauti griežtesnę ir tvirtesnę ranką turintis direktorius. O R.Krikštaponiui rasime kitą vaidmenį“, – aiškino ministras.

Ministerijos vadovas tikino, kad Kalėjimų departamentas naująjį direktorių turės netrukus. Šį pareigūną teisingumo ministro teikimu skiria Vyriausybė, konkursas į šias pareigas nėra skelbiamas. „Kandidatą jau esame numatę“, – pridūrė E.Jankevičius.

Šliesis prie komandos

R.Krikštaponis vakar „Lietuvos rytui“ atskleidė, kad iš pareigų nusprendė pasitraukti sulaukęs E.Jankevičiaus siūlymo prisidėti prie jo politinės komandos.

Kalėjimo departamentui pavaldžias įstaigas pastaruoju metu drebina įvairūs skandalai, pernai rudenį buvo pradėtas tarnybinis tyrimas dėl galbūt neskaidrios paties R.Krikštaponio veiklos atsirenkant įmonę, kuri įkalinimo įstaigoms turėjo pateikti čiužinius ir patalynę.

„Mūsų sistema daug metų buvo uždara, dabar bandome atsiverti, todėl išlenda daug joje buvusių blogybių. Ką čia slėpti, jų vis dar yra. Dėl atvirumo ir skaidrumo nesigailime – sunkūs pirmieji žingsniai, vėliau turėtų būti lengviau“, – kalbėjo R.Krikštaponis.

Pareigūnė sako ne viską?

Tiek R.Krikštaponis, tiek E.Jankevičius neigė, kad Kalėjimų departamento vadovo pasitraukimas gali būti susijęs su vakar L.Kalinauskaitės atskleista informacija, kad ji spaudžiama išeiti iš darbo, nes esą nesutiko užmegzti neformalių santykių su nuteistaisiais.

Teisingumo ministras „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad prižiūrėtojos mesti kaltinimai susiję su buvusiu departamento Imuniteto tarnybos vadovu, kuris praėjusią vasarą, gavus tam tikros informacijos, buvo priverstas trauktis iš pareigų.

E.Jankevičius atskleidė, kad iškart po to, kai L.Kalinauskaitė kreipėsi į naująją Imuniteto tarnybos vadovę, praėjusią savaitę buvo nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą: „Pareigūnė pasielgė labai teisingai – ji nuėjo ten, kur reikia.“

Bet ministrą nustebino tolesni L.Kalinauskaitės veiksmai: „Ikiteisminio tyrimo detalių atskleidimas gali jam pakenkti. Dėl tos pačios priežasties nenorėčiau svarstyti, kodėl pareigūnė galėjo taip pasielgti. Bet baigus tyrimą tos aplinkybės bus atskleistos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.