Teismo pabaksnotas politikas nenutilo

„MG Baltic“ organizuota nusikalstama grupe išvadinęs Seimo narys Vytautas Bakas, galima sakyti, atsipirko pabarimu – teismas netenkino koncerno prašymo iš jo išieškoti 20 tūkst. eurų. Todėl politikas vakar toliau kalė prie kryžiaus „MG Baltic“.

V.Bakas ilgai mėgavosi dėmesiu pasakodamas apie koncerną „MG Baltic“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Bakas ilgai mėgavosi dėmesiu pasakodamas apie koncerną „MG Baltic“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-25 10:15

Vilniaus miesto apylinkės teismas vakar pripažino, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko V.Bako apie „MG Baltic“ paskleisti teiginiai neatitinka tikrovės ir pažemino koncerno dalykinę reputaciją.

Tačiau teismas netenkino koncerno 20 tūkst. eurų civilinio ieškinio dėl žalos atlyginimo.

Tokį sprendimą konfliktuojančios šalys įvertino skirtingai.

„MG Baltic“ advokatas Ąžuolas Čekanavičius tai pavadino įrodymu, kad Lietuva yra demokratinė ir teisinė valstybė, kurioje visiems galioja įstatymai, o V.Bakas teigė nesutinkantis su teismo sprendimu ir jį skųsiantis.

Švaistėsi kaltinimais

NSGK vadovo ir „MG Baltic“ konfliktas prasidėjo pernai birželio pradžioje, kai V.Bakas parlamente pristatė atlikto tyrimo išvadas dėl „Rosatom“ ir „MG Baltic“ kišimosi į politinius ir visuomeninius procesus. Tai buvo įvardyta kaip grėsmė nacionaliniam saugumui.

Išvadose, be kita ko, teigta, kad „MG Baltic“ vadovai siekė sukurti jų interesus tenkinančią liberalų partiją, o šios partijos nariai jiems už kyšius esą padėdavo laimėti viešuosius konkursus.

„MG Baltic“ savininkų veiklos stilius, metodai atitinka formaliai organizuotos nusikalstamos grupuotės požymius.

„MG Baltic“ krizės laikotarpiu bendra suma laimėtų konkursų, mūsų skaičiavimu, aišku, tai turės progą patikslinti Viešųjų pirkimų tarnyba, – apie 500 milijonų eurų“, – kaltinimais viešojoje erdvėje švaistėsi V.Bakas.

Kartojo daugybę kartų

Po tokių pareiškimų „MG Baltic“ vadovai kreipėsi į teismą dėl dalykinės reputacijos gynimo.

Suskaičiuota, kad apie koncerną kaip apie nusikalstamą grupę V.Bakas kalbėjo 48 kartus, o apie jo padarytą žalą valstybei – 84 kartus.

Teismui pateiktose specialistų išvadose teigiama, kad daugybę kartų pakartoti teiginiai galėjo pasiekti 26 milijonų žmonių auditoriją.

„Vadinasi, kiekvienas Lietuvos gyventojas tai išgirdo mažiausiai po tris kartus“, – sakė „MG Baltic“ atstovavęs Ą.Čekanavičius.

Advokatas teismo neįtikino

Pats V.Bakas vakar teisme nepasirodė, o jį ginantis advokatas Vidas Vilkas aiškino, kad tokia byla iš viso negali būti nagrinėjama, nes jo klientas, kaip Seimo narys, turi teisinę neliečiamybę, o visos jo kalbos buvo pagrįstos komiteto surinkta medžiaga ir priimtomis išvadomis.

Vis dėlto teismas nusprendė kitaip ir pripažinęs V.Baką kaltu iš jo koncernui taip pat priteisė 113 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Buvo užsidirbęs baudą

Beje, prasidėjus bylos nagrinėjimui teisme V.Bakui uždrausta kalbėti apie „MG Baltic“ kaip apie organizuotą nusikalstamą grupuotę, kuri valstybei padarė didelę žalą.

Tačiau NSGK pirmininkas nenutilo. Todėl dėl teismo sprendimo nevykdymo jam buvo skirta 200 eurų bauda.

Ignoravo teismo sprendimą

Po vakarykščio teismo sprendimo politikas irgi demonstravo karingumą.

„Aš neišsižadu nė vieno savo žodžio. Mano ir NSGK uždaviniai buvo suvaržyti galimybes verslui kištis į politiką ir daryti jai poveikį. Ir mes šiuos darbus tęsime, o šio koncerno vadovų elgesys ir veikla visiškai atitinka organizuotos nusikalstamos grupuotės sąvoką“, – „Lietuvos rytui“ sakė Seimo NSGK pirmininkas.

V.Bako teigimu, „MG Baltic“ ir „Rosatom“ kaip keliančios grėsmę nacionaliniam saugumui buvo įvardytos visiškai pagrįstai.

„NSGK išvadas, kuriose sakoma, kad koncerno veikla atitinka organizuotos nusikalstamos grupuotės veiklą, patvirtino Seimas ir šio patvirtinimo niekas nepaneigė.

Visuomenė turi žinoti politikos užkulisius, kurie daro žalą valstybei“, – kalbėjo V.Bakas.

Jis pridūrė, kad šiandien apie „MG Baltic“ galėtų pasakyti dar daugiau, nei pernai kalbėjo Seime ir žiniasklaidai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.