Šakiai pagal skaidrumo tyrimus – dešimti

Pagal „Transparency International“ TILS skyriaus Lietuvoje atliktus savivaldybių skaidrumo ir atskaitingumo vertinimus 2018 m. Šakių savivaldybė, surinkusi 74 balus, atsidūrė dešimtoje vietoje, nors 2014 m., surinkusi 73 balus, užėmė antrą vietą.

 Tyrime vertinta, kiek informacijos savivaldybės teikia apie savo darbuotojus, tarybos veiklą, antikorupcines priemones, savivaldybių įmones ir bendroves, metinius biudžetus, viešuosius pirkimus ir gyventojų galimybes dalyvauti sprendimų priėmime. Maksimalus įvertinimas – 100 balų. <br> drg.lt nuotr.
 Tyrime vertinta, kiek informacijos savivaldybės teikia apie savo darbuotojus, tarybos veiklą, antikorupcines priemones, savivaldybių įmones ir bendroves, metinius biudžetus, viešuosius pirkimus ir gyventojų galimybes dalyvauti sprendimų priėmime. Maksimalus įvertinimas – 100 balų. <br> drg.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šakių rajono laikraštis „Draugas“

Jan 28, 2019, 11:12 AM

Šakių savivaldybės skaidrumo vertinimo rodikliai nuo 2014 m. sumažėjo vos vienu balu, bet kadangi kitos savivaldybės pasistengė labiau, surinko daugiau taškų ir nustūmė mūsų savivaldybę į 10 poziciją.

Šio tyrimo metu TILS skyrius analizuoja, kiek informacijos interneto svetainėse savivaldybės skelbia apie savo veiklą. Pagal gautus rezultatus sudarytas savivaldybių skaidrumo reitingas, pagal kurį matyti, kad 2018 m., lyginant su 2014 m., Lietuvoje savivaldybių skaidrumas padidėjo nuo 56 iki 69 balų iš 100 galimų. Anot tyrimo rezultatų, daugiausiai apie savo veiklą viešina Joniškio (94 balai) ir Alytaus (90 balai) rajonų savivaldybės, mažiausiai – Kalvarijos (39 balai), Trakų (46 balai) ir Pakruojo (46 balai) rajonų savivaldybės.

Tyrime vertinta, kiek informacijos savivaldybės teikia apie savo darbuotojus, tarybos veiklą, antikorupcines priemones, savivaldybių įmones ir bendroves, metinius biudžetus, viešuosius pirkimus ir gyventojų galimybes dalyvauti sprendimų priėmime. Analizuota, ar savivaldybės apie savo veiklą skelbia ne tik privalomą viešinti, bet ir papildomą informaciją. Pagal tyrimo rezultatus Šakių rajono savivaldybė savo tinklalapyje skelbia darbuotojų kontaktinę informaciją bei nurodo jų atliekamas funkcijas bei reikalavimus jų pareigybėms.

Tačiau savivaldybės tinklalapyje viešai neskelbiamos savivaldybėje dirbančių politikų ir administracijos darbuotojų, užimančių vadovaujančias pareigas, viešų ir privačių interesų deklaracijos bei jų turto deklaracijos. Dėl šios priežasties rajono savivaldybė surinko tik 38 balus, nors 2014 m. buvo surinkusi 37 balus.

Pagal TILS duomenis smuktelėjo rajono savivaldybės antikorupcijos viešinimo balai (2014 m. surinko 71 balą, pernai – 64 balus). Vertinat antikorupcinės programos skaidrumą paaiškėjo, kad savivaldybės svetainėje yra visiškai nenurodoma tvarka (taisyklės) dėl galimų, negalimų darbuotojų dovanų ir kelionės išlaidų. Tyrimo rezultatai rodo, kad praėjusiais metais žymiai pagerėjo savivaldybės įmonių duomenų skelbimas svetainėje (2014 m. rajono savivaldybė surinko 75 balus, pernai – 100 balų). Išsamiau rajono savivaldybės skaidrumo ir atskaitingumo vertinimo kriterijų pokyčiai matomi lentelėje. Taip pat visus tyrimo duomenis galima pasižiūrėti tinklalapyje www.jurgiokepure.lt Iš 57 tyrime dalyvavusių savivaldybių geriausiai tarp Marijampolės apskrities savivaldybių buvo įvertinta Vilkaviškio rajono savivaldybė, užėmusi aštuntą vietą (75 balai), 12 vietoje – Kazlų Rūdos savivaldybė (71 balai), 20 vietą užėmė Marijampolės savivaldybė (56 balai). Paskutinė tarp visų dalyvių liko Kalvarijos savivaldybė, užėmusi 23 vietą (39 balai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.