D. Grybauskaitės ir S. Skvernelio konfliktas privertė prabilti: vieni kaltina, kiti siūlo taikytis

Premjeras Saulius Skvernelis prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimą atmesti Irmos Gudžiūnaitės kandidatūrą į aplinkos ministrus įvardijo kaip šalies vadovės kišimąsi į rinkiminę kampaniją. Garsiai aptarinėjamas konfliktas privertė į diskusiją įsitraukti ir kitus politikus bei kandidatus į prezidentus.

Premjeras Saulius Skvernelis prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimą atmesti Irmos Gudžiūnaitės kandidatūrą į aplinkos ministrus įvardijo kaip šalies vadovės kišimąsi į rinkiminę kampaniją.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimą atmesti Irmos Gudžiūnaitės kandidatūrą į aplinkos ministrus įvardijo kaip šalies vadovės kišimąsi į rinkiminę kampaniją.<br>D.Umbraso nuotr.
Kandidatas į prezidentus G.Nausėda artėjantį konfliktą nuspėjo.<br>T.Bauro nuotr.
Kandidatas į prezidentus G.Nausėda artėjantį konfliktą nuspėjo.<br>T.Bauro nuotr.
Kandidatės I.Šimonytės prezidentės sprendimas nenustebino.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kandidatės I.Šimonytės prezidentės sprendimas nenustebino.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-02-06 16:11, atnaujinta 2019-02-06 16:49

G.Nausėda konfliktą nuspėjo

Kandidatas į prezidentus Gitanas Nausėda socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad valdžių atstovų konfliktas parodo šalies susiskaldymą.

„Konfliktas, šiandien įsižiebęs tarp prezidentės ir premjero dėl aplinkos ministrės kandidatūros, turbūt geriausiai iliustruoja, į kokį susiskaldymą, ambicijų ir asmeniškumų liūną yra įstumta Lietuvos valstybė. Atrodytų elementari situacija – ministro kandidatūros suderinimas ir paskyrimas – tapo atviros kovos pretekstu. Kovos, kurioje Lietuvos piliečiai vėl dalijami į „savus“ ir „svetimus“, „juos“ ir „mus“, – rašė G.Nausėda.

Jis tvirtino, kad laukė įsižiebiančio konflikto.

„Tiesą sakant, neabejojau, kad anksčiau ar vėliau tai turi įvykti. Kai valdančiosios daugumos lyderis išdidžiai praneša, kad „pas šią prezidentę neis“, asmeninės antipatijos net neslepiamos, o svarbiausiu argumentu tampa senos nuoskaudos, bet kokia kibirkštis gali tapti gaisru. Blogiausia tai, kad šis gaisras pradeda naikinti Lietuvos valstybės pamatus – pagarbą konstitucinei šalies sąrangai, pagarbą žmonėms, kurie rinko valstybės vadovus“, – rašė kandidatas.

Jis siūlė visiems įkvėpti oro, suskaičiuoti iki dešimties ir atsiversti Konstituciją.

„Vyriausybė negali neteikti ministro kandidatūros valstybės vadovui. Kaip ir negali ministerija pusę metų funkcionuoti su pavaduojančiu ministru. Nei ministro postas, nei ministerija nėra asmeninis vienos partijos ar vieno politiko turtas, su kuriuo jis gali elgtis kaip nori. Balsuodami Lietuvos piliečiai įpareigojo išrinktą valdžią dirbti šalies labui, o ne vaikiškai mėtytis kaltinimais ar grasinti: „Aš su tavimi daugiau nežaisiu“, – ironizavo G.Nausėda.

Jis rašė, kad valdančioji dauguma ir Vyriausybė turi kalbėtis, kaip ir turi būti pateikta naujo ministro kandidatūra, verta ir susitaikyti. 

„Taip pat kviečiu visus užkasti atgal į žemę šiandien išsitrauktus kirvius, pamiršti nuoskaudas, sutramdyti ambicijas ir kartu veikti Lietuvos valstybės labui. Laukia sudėtingas laikotarpis, treji rinkimai, kuriuose, manau, teks susidurti ir su užsienio valstybių įtakomis. Tad kiekvienas toks valstybės vadovų konfliktas yra pirmiausia naudingas Lietuvos nedraugams“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė kandidatas.

I.Šimonytės prezidentės sprendimas nenustebino

Nuomonę apie šį valdančiųjų konfliktą išsakė ir kita kandidatė į prezidentus – Ingrida Šimonytė, taip pat socialiniame tinkle „Facebook“. Ji rašė negalinti piktintis dėl jauno kandidatės I.Gudžiūnaitės amžiaus, nes pati ministre tapo 34-erių. Tiesa, kaip rašo pati kandidatė, prieš tai šioje srityje ji dirbo ilgą laiką.

Kandidatė rašė, kad premjero siekis siūlant jauną žmogų nebuvo noras parodyti pasitikėjimą jauna, perspektyvia Lietuvos piliete.

„Vis dėlto šis atvejis nebuvo įmanomas, nes nemanau, kad siūlydamas ponią I.Gudžiūnaitę ministre premjeras norėjo pademonstruoti pasitikėjimą jauna ir gabia Lietuvos piliete. Visų pirma toks skyrimas niekaip nederėjo su jau gana nugrota, bet vis dar bandoma toliau groti profesionalų Vyriausybės plokštele – gal ponia Irma labai gabi, guvi ir iniciatyvi, bet ji tikrai nėra aplinkos srities profesionalė. Vadinasi, tai jau būtų buvęs labiau klasikinis politinis paskyrimas, kai koalicijos partneriai pagal savo supratimą pasiūlo ministro kandidatūrą“, – rašė ji.

„Kitas aspektas yra „moteriška tema“: kas gali paneigti, kad pasiūlydamas į ministrus jokios patirties konkrečioje srityje neturinčią moterį, kai visi į tave bado pirštu dėl itin vyriškos Vyriausybės, sąmoningai eini į riziką, kad ji susimaus. O tada jau sakysi: matot, aš jums sakiau, kad svarbu profesionalumas“, – rašė I.Šimonytė.

„Tad Prezidentės sprendimas nėra netikėtas, o premjeras jau pats paklydo savo politikų ir profesionalų priešinimo žabangose. Nėra netikėta ir Karbauskio transliuojama pasaulio pabaiga apie tai, kad šis atvejis įrodo, jog ne Skvernelį išrinkus prezidentu Lietuvoje kils konstitucinė krizė. Tai rodo, deja, tik jo paties supratimą apie Konstituciją ir daugiau nieko kito“, – teigė kandidatė į prezidentus I.Šimonytė.

Kaltina konfliktą aštrinant tyčia

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis sako, kad premjeras Saulius Skvernelis sąmoningai eskaluoja konfliktą su prezidente Dalia Grybauskaite ir Vyriausybės darbą verčia savo prezidentinės rinkimų kampanijos dalimi.

„Užuot vykdęs tiesiogines pagal Konstituciją ir Vyriausybės įstatymą jam privalomas pareigas tinkamai organizuoti vyriausybės darbą bei „teikti siūlymus Respublikos Prezidentui dėl ministrų skyrimo“, S.Skvernelis sąmoningai eskaluoja konfliktą su prezidente, tikėdamasis tokį paties sukurtą konfliktą naudoti kaip savo rinkiminės kampanijos dalį“, – pranešime spaudai teigė G. Landsbergis.

Tokią poziciją konservatorių lyderis išplatino po to, kai prezidentė D.Grybauskaitė atmetė S. Skvernelio siūlomą kandidatę į aplinkos ministro postą Irmą Gudžiūnaitę. Premjeras pareiškė, kad kandidatūra su prezidente buvo suderinta iš anksto, ir paskelbė daugiau kandidato nebeieškosiąs.

„Tikimės, kad premjeras ras būdų atsieti rinkimų kampaniją nuo pareigų vykdymo, nes kitu atveju teks premjerą ir vėl raginti trauktis arba iš pareigų, arba iš kampanijos. Konstitucijos normų pažeidinėjimas, įstatymų laužymas – ne plakato iškabinimas judrioje miesto sankryžoje. Vieno asmens įgeidžių įkaitais tampa valstybės institucijos, valstybės piliečiai“, – sakė konservatorių lyderis.

Aplinkos ministro postas laisvas nuo praėjusių metų gruodžio, kai premjeras iš pareigų atstatydino aplinkos ministrą Kęstutį Navicką.

R.Karbauskis prezidentę kaltina „politiniu šou“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis iš karto pasirodžius prezidentės sprendimui ir premjero vertinimui stojo į S.Skvernelio pusę. Jis naujienų agentūrai BNS sakė, kad atmesdama kandidatę į aplinkos ministro pareigas prezidentė D.Grybauskaitė daro „politinį šou“ ir bando pakenkti premjerui S.Skverneliui.

„Tai, kas įvyko, yra pasityčiojimas atviriausia forma iš premjero ir iš to susitarimo, kad niekada premjeras neįvardija asmens, kol tas asmuo nėra patvirtinamas“, – BNS sakė R. Karbauskis.

„Prezidentė, pasityčiodama iš premjero, dar tai panaudojo kaip kažkokį rinkiminį žingsnį, kaip pažeminti premjerą, kad jis pateikė netinkamus kandidatus“, – pridūrė jis.

R. Karbauskis sakė manantis, kad prezidentės žingsnis gali būti susijęs su premjero kandidatavimu prezidento rinkimuose.

„Jos pavardė nebūtų nuskambėjusi, jeigu prezidentė nebūtų pasakiusi, kad ji tiks“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

Jis antrino premjerui, kad naujas kandidatas į aplinkos ministrus siūlomas nebus.

„Viskas. Šio žaidimo mes nežaisime. Mes turime vienu ministru mažiau, bet pavaduojantis yra kitas ministras ir aš manau, kad iki birželio mėnesio to turėtų pakakti. Susitvarkys Vyriausybė ir be vieno ministro. Daugiau tyčiotis iš savęs neleisime“, – sakė R. Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.