Konservatorių laidotuvės Kėdainiuose: jie išnyko iš rinkimų žemėlapio

Viena iš populiariausių šalies partijų, užimanti aukštas pozicijas reitingų lentelėse – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (konservatoriai) dingo iš Kėdainių rajono rinkimų žemėlapio.

To dar nėra buvę: konservatoriai išnyko iš Kėdainių rinkimų žemėlapio.<br>Lrytas.lt koliažas
To dar nėra buvę: konservatoriai išnyko iš Kėdainių rinkimų žemėlapio.<br>Lrytas.lt koliažas
Jurgis Razma.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgis Razma.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rimgaudas Rimošaitis. <br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Rimgaudas Rimošaitis. <br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Onutė Šulcienė.<br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Onutė Šulcienė.<br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Henrikas Vaicekauskas.<br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Henrikas Vaicekauskas.<br>„Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Kėdainiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Kėdainiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Kristina Kasparavičė, www.rinkosaikste.lt

2019-02-06 12:24, atnaujinta 2019-02-06 12:43

Kėdainių konservatoriai nedalyvaus kovo 3 dieną vyksiančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose ir neturės nė vieno savo atstovo naujoje rajono taryboje artimiausius ketverius metus.

Sąrašą sudarė per trumpą

Mūsų rajono konservatorių sąrašą Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) iš rinkimų pašalino, nes išbraukus iš šio sąrašo kandidatą Gintautą Laurinaitį, nenurodžiusį savo teistumo, sąraše liko nepakankamas šios partijos kandidatų skaičius.

Norint dalyvauti rinkimuose, partijos ar judėjimai turėjo sudaryti sąrašus bent iš 14 žmonių – tik vos daugiau negu pusės, kiek rajono taryboje yra politikų mandatų.

Kėdainių konservatorių sąrašas, kuris buvo pateiktas VRK, ir buvo sudarytas iš 14 žmonių, tačiau vieną iš jų išbraukus dėl to, kad šis nenurodė savo teistumo, sąrašas tapo per trumpas, todėl buvo pašalintas iš rinkimų.

Viskas buvo suplanuota?

Po tokios žinios Kėdainių konservatoriai net svarstė galimybę atšaukti ir savo kandidatą iš tiesioginių mero rinkimų, tačiau jiems greičiausiai to padaryti nepavyks, nes jau yra pasibaigęs kandidatų atšaukimo galimybės terminas.

Tradicinės partijos senbuviai, tiek besiburiantys Kėdainiuose, tiek ir partijai atstovaujantys Seime, šokiruoti.

Kai kurie iš jų puse lūpų užsimena, kad Kėdainių konservatorių pašalinimas iš rinkimų net galimai buvo suplanuotas – dar prieš šiuos rinkimus rajono konservatorių valdžia net nenorėjo sudarinėti savo kandidatų sąrašo ir siūlėsi sudaryti bendrą kandidatų sąrašą kartu su liberalais.

Vadovas tik teisinasi

Kėdainių Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Kėdainių skyriaus vadovui Henrikui Vaicekauskui nelieka nieko kito, kaip tik teisintis dėl tokios neįprastos ir pirmą kartą per visą partijos istoriją nutikusios situacijos.

– Kaip priėmėte žinią, kad Jūsų vadovaujamo skyriaus partijos kandidatų sąrašas į Kėdainių rajono tarybą pašalintas iš rinkimų? – paklausėme H. Vaicekausko.

– Su apgailestavimu ir su liūdesiu. Kaip čia kitaip priimsi.

– O savo kandidatą dalyvauti tiesioginiuose mero rinkimuose paliekate?

– Renkasi taryba, tai dabar negaliu pasakyti. Bet jis yra patvirtintas VRK, mes jo negalime atšaukti, nes atšaukimo terminas yra pasibaigęs.

– Jeigu Jūsų kandidatui pavyktų laimėti rinkimus, kaip jis galėtų dirbti neturėdamas nė vieno savo komandos žmogaus? Ar įsivaizduojate tokią galimybę?

– Sunkiai. Kas būtų tokiu atveju, svarstom. Ir vakar buvom susirinkę, ir dabar vėl po kelių dienų rinksimės. Tai čia yra klausimas.

– O kaip nutiko taip, kad tokį trumpą sąrašą sudarėte – tik iš 14 žmonių? Ar Jūsų partija nebeturi žmonių Kėdainiuose?

– Ne, mes nesudarėm trumpo sąrašo. Mūsų sąrašas buvo iš 21 žmogaus, bet 7 žmonės nesusitvarkė pareiškinių dokumentų ir pavedė skyrių.

– O Jūs negalėjote jų paraginti išspręsti tuos klausimus laiku?

– Ir raginom, ir sprendėm, bet taip atsitiko. Tiesiog taip atsitiko.

– O to, kad Jūsų kandidatas Gintautas Laurinaitis yra teistas ir gali būti išbrauktas iš kandidatų sąrašo, nežinojote?

– Taip, jisai to nenurodė anketoje.

– Bet kai į Jūsų partijos skyrių buvo atvažiavęs konservatorių partijos prezidiumo narys Jurgis Razma, jau tada Jūs siūlėte Kėdainiuose nesudarinėti konservatorių sąrašo ir eiti į rinkimus bendru koaliciniu sąrašu su liberalais. Kodėl tuomet norėjote tokio sprendimo?

– Nieko nenorėjom. Tiesiog buvo labai įvairių pasiūlymų, buvo daug diskusijų, taip pat ir ši.

– O Jūs pats dabar asmeninę atsakomybę prisiimsite?

– Žinoma. Ketinu atsistatydinti iš partijos skyriaus pirmininko pareigų.

To dar niekada nėra buvę

Tai, kad H. Vaicekauskui teks prisiimti atsakomybę, neabejoja ir Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos prezidiumo narys, LR Seimo šios partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma.

„Kėdainiuose susiklosčiusią situaciją vertinu labai blogai.

Manau, kad skyriaus vadovybė turės prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti iš pareigų, nes yra labai neatsakinga pateikti minimalų kandidatų skaičių. Visada yra rizika, kad vienas ar kitas kandidatas gali kažkuo užkliūti ir sąrašas gali iškristi, kas ir atsitiko šiuo atveju.

Mūsų partijos Kėdainių skyrius tikrai nėra toks negausus, kad negalėtų surasti daugiau žmonių. Tiesiog to proceso organizatoriai – skyriaus vadovybė, neatliko savo darbo.

Taip, kad konservatoriai nedalyvautų rinkimuose, to dar nėra buvę per visą Nepriklausomybės laikotarpį“, – „Rinkos aikštei“ sakė J. Razma.

Kėdainiai prilygsta Šalčininkams?

Pasirodo, Kėdainiuose keisti dalykai tarp konservatorių vyko dar prieš pradedant ruoštis rinkimams.

„Kėdainiuose iš karto buvo tokia įdomi tendencija. Kai teko man bendrauti su tuo skyrium, jie iš karto labai norėjo daryti koalicinį sąrašą su dabartinio mero partija.

Jie be įkvėpimo ėjo į šituos rinkimus.

Galų gale buvome sutarę, kad nėra prasmės daryti koalicinio sąrašo, nes vis tiek rinkėjai mūsų ir liberalų yra skirtingi.

Galiausiai dėl visko buvome sutarę ir man atrodė, kad viskas ten bus tvarkoj, bet dabar – labai apmaudi žinia.

Išeina, kad Kėdainiai prilygsta Šalčininkams, kur mes sąrašo nesudarinėjam, nes kelis paskutinius rinkimus mums ten nepavyksta įveikti barjero, todėl ten mes ir neraginome skyriaus dalyvauti rinkimuose. Bet Kėdainiuose yra visai kas kita.

Manau, kad mūsų atstovai turi savo rinkėją ir atstovauja tam tikriems demokratijos gynimo principams, svarbiems visiems Kėdainiams, tad buvo labai svarbu, kad tas sąrašas būtų ir dalyvautų rinkimuose“, – sako J. Razma.

Padarė strateginę klaidą

J. Razma įsitikinęs, kad jo partijos kolegos Kėdainiuose padarė strateginę klaidą: „Jeigu mūsiškiai Kėdainiuose iš tikrųjų taip norėjo palaikyti dabartinį merą, tai yra klaidingas sprendimas, nes kažkiek tarybos narių vietų jie būtų gavę ir su tais balsais, jei jau taip norėjo, būtų galėję prisidėti prie mero formuojamos komandos, jeigu šis laimėtų rinkimus.

O dabar visiškai nėra garantijų, kad mero sąrašas susirinks tuos pačius balsus, kurie būtų balsavę už mus. Dalis žmonių tiesiog nusivylę gali ir visai neiti į rinkimus. Tai jei čia kažkas tokią taktiką strategavo, tai absoliučiai klaidingas sumanymas.

Bet aš negaliu leistis į sąmokslo teorijas ir nemėgstu to daryti, kai neturiu įrodymų.

Aišku, į tą faktą reikia reaguoti centriniu politiniu lygiu, nes jis tikrai yra skaudus ir apmaudus. Į tai negalima numoti ranka.

Jeigu pradėtumėm toleruoti tokius dalykus, tai tokios atsipalaidavimo nuotaikos gali dar labiau išplisti. Turi būti reakcija. Todėl iš skyriaus vadovų, neabejoju, bus pareikalauta atsakomybės.“

Prisijuokavo

Rajono taryboje konservatoriams atstovaujančiai Onutei Šulcienei, nebegalėsiančiai dalyvauti artėjančiuose rinkimuose ir turėsiančiai susitaikyti su tuo, kad artimiausius ketverius metus jos politinė karjera bus sustabdyta, taip pat sunku patikėti, kad Kėdainių konservatoriai nedalyvaus rinkimuose ir neturės savo atstovų rajono taryboje.

„Labai liūdna ir apmaudu, kad taip atsitiko. Visiems šokas. Taip niekada dar nėra buvę, kad nedalyvautume rinkimuose. Nežinau, ką dabar darys partijos skyriaus pirmininkas.

Niekas net negalėjo pagalvoti, kad taip gali būti.

Dar prieš atiduodami sąrašą juokavom, kad tik kuris nenumirtų, kad tas sąrašas nesutrumpėtų, bet pasirodo, atsirado kita priežastis – niekas nežinojo, kad vienas kandidatas nenurodė teistumo. Sąrašas buvo sudarytas tik iš keturiolikos žmonių, nes kiti nespėjo susitvarkyti deklaracijų ir kitų dokumentų, kuriuos reikėjo pateikti VRK.

Dar prieš atiduodami sąrašą juokavom, kad tik kuris nenumirtų, kad tas sąrašas nesutrumpėtų, bet pasirodo, atsirado kita priežastis – niekas nežinojo, kad vienas kandidatas nenurodė teistumo.O. Šulcienė

Apmaudu ir skaudu, kad taip atsitiko, bet įstatymai visiems yra vienodi, tad nieko mes čia pakeisti negalime.

Tik kol kas nežinia, kaip bus su mūsų kandidatu į merus. Man regis, jo jau nebegalime atšaukti, nes tai buvo galima padaryti tik iki sausio 27 dienos“, – sako O. Šulcienė.

Naikina partiją?

Kur kas kategoriškesnis ir tiesmukesnis kitas konservatoriams Kėdainių rajono taryboje atstovaujantis rajono tarybos narys Rimgaudas Rimošaitis: „Atvirai sakau savo nuomonę. Didžiulė gėda. Tai – Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Kėdainių skyriaus naikinamas.

Pirmą kartą per visą nepriklausomybės laikotarpį mūsų skyrius nedalyvaus rinkimuose ir neturės savo atstovų rajono taryboje.

Noriu priminti šiek tiek istorijos. Prieš ketverius metus (prieš savivaldos rinkimus 2014 metais) padėtis buvo gana panaši. Tuomet skyriui vadovavau aš. TS-LKD sąrašą taipogi buvo bandoma sunaikinti.

Ne paslaptis, kad tuomet, kaip ir dabar, kai kurie TS-LKD Kėdainių skyriaus partijos nariai pasisakė arba tiksliau – parėmė Sauliaus Grinkevičiaus kandidatūrą, nors TS-LKD partijos Kėdainių skyrius buvo iškėlęs ir savo sąrašą, ir savo kandidatą. Tad toks S. Grinkevičiaus rėmimas jau tada buvo visiškai nesuderinamas su partijos įstatais.

Jau po savivaldos rinkimų, 2015-aisiais, TS-LKD Kėdainių skyriuje pasigirsdavo nuomonių, kad Kėdainiuose savivaldos rinkimuose reikėtų dalyvauti su vienu sąrašu (t. y. su S. Grikevičiaus sąrašu), tad turbūt dabar jau nebėra ko stebėtis, kad partija net savo sąrašo neturi.

TS-LKD partija deklaruoja aukštas moralines vertybes. Ne veltui kandidatams į skyriaus pirmininkus, kandidatams į savivaldos rinkimus partijos anketose labai svarbi detalė yra teistumas. Tad jokio neapsižiūrėjimo čia net negali būti.

O kas paneigs, kad tai negalėjo būti padaryta sąmoningai?

Kodėl taip atsitiko? Manau, kad priežastys yra kelios.

Pirma, manau, tai, kad kai TS-LKD partijos Kėdainių skyriui pradėjo vadovauti H. Vaicekauskas, buvęs liberalas, taip ir prasidėjo skyriuje vienvaldystė. Buvo daromas spaudimas man, kaip rajono tarybos nariui, ne dirbti žmonėms, bet tylėti ir pritarti visiems mero sprendimams.

Aš nesutikau. Tai šiandien jau nesu net tos partijos narys, nors joje buvau nuo pat jos įkūrimo pradžios.

Taigi, tapome beveidžiai ir prisitaikėliai, todėl nė kiek nesistebiu, kad kai reikėjo formuoti kandidatų sąrašą į savivaldos rinkimus, tai pavyko surinkti vos minimalų skaičių. Vieną išbraukus neliko ir viso sąrašo.

Manau, kad yra ir kita priežastis. Gali būti, kad sąrašas specialiai buvo sudarytas toks, nes dar rugsėjo mėnesį meras vedė „derybas“ su TS-LKD Kėdainių skyriaus taryba, kad skyrius atskiru sąrašu nedalyvautų, o palaikytų jį, merą.

Bet TS-LKD partijos vadovybė tam nepritarė. Kadangi nepritarė, sąrašą sudarė, bet jis iškrito iš rinkimų. Tai kas gali paneigti, kad tai padaryta sąmoningai?

Kaip teko girdėti, tą patį meras siūlė ir socialdemokratams. Bet socialdemokratai buvo stipresni: netarnavo ir nepakluso. Šiandien yra jų sąrašas ir kandidatas, o meras „perėmė“ tik 2 socialdemokrates: vicemerę Olgą Urbonienę ir rajono tarybos narę Jūratę Judickienę, kurios įsteigė judėjimą, kaip dabar jau matome, tik merui S. Grinkevičiui paremti.

Pasekmės yra žiaurios. Naikinamos partijos ir demokratiniai dalykai trisdešimtais Nepriklausomybės metais dėl vieno žmogaus ambicijų bet kokiais būdais išlikti poste.

Tai baisiau už bet kokį papirkinėjimą. Gerbiamieji, ar tai neprimena baltarusiško valdymo metodų?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.