Arūnas Dumalakas. Suskystėjusi Vasario 16-oji

Kitą šeštadienį Gedimino prospekte besišildant prie vieno iš užkurtų laužų ir ieškant, kur dar akis paganyti, ne vienam vilniečiui nenumaldomai iškils klausimas: kodėl Vasario 16-osios renginiai Vilniuje tokie skysti?

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2019, 7:00 AM

Kodėl vis pritrūksta fantazijos, kad ši šventė būtų įsimintina, kad apie ją dar ilgai kalbėtume?

Ar prisimename Vasario 16-osios renginius Vilniuje, kai praėjusiais metais šventėme valstybės šimtmetį?

Vidurdienį gaudė visų bažnyčių varpai, o vakare Katedros aikštėje vyko koncertas. Kiekvienas vilnietis daugiau papasakotų, kaip pats šventė valstybės jubiliejų. Ne valdžios suorganizuotą.

Kam šiemet tarsime „ačiū“ už dar nykesnę Vasario 16-ąją Vilniuje? Atsakymas: šešiems valdininkams, kurie prieš mėnesį ėmė galvoti apie šventę. Tiksliau, rengti pasitarimus, iš kurių protokolų aiškėja, kad teigiamų poslinkių nėra ko tikėtis.

Antruoju vieno iš pasitarimų punktų nuspręsta pavesti savivaldybės Kultūros skyriui kartu su Vilniaus kultūros centru parengti garbingų svečių sąrašą, kurie Gedimino prospekte uždegs 70 laužų, skirtų 1949 metų vasario 16 dienos deklaracijos pasirašymo 70-osioms metinėms paminėti.

Ketvirtuoju punktu Kultūros skyriui pavedama sužinoti galimybes rezervuoti Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje, esančios Gedimino prospekte, patalpas kviestiniams svečiams, kurie uždegs laužus, pavaišinti.

Penktajame punkte kalbama, kad Rinkodaros ir komunikacijos skyrius privalės informuoti merą apie jo dalyvavimą Vasario 16-ajai skirtame koncerte Katedros aikštėje.

Ir tik paskui valdininkai pakalbėjo apie nemokamas ekskursijas, pastatų, Trijų kryžių, Lukiškių aikštės fontano ir tiltų apšvietimą vėliavos spalvomis.

Iki kovo 11 dienos Lietuvos vėliavos spalvomis bus apšviesti ir Vilniaus riboženkliai. Kaip trispalvė Vasario 16-ąją degs ir šviesoforai.

Dar Vasario 16-osios rytą vyks jaunimo eitynės nuo Katedros aikštės į Rasų kapines, bet tai jau ne valdžios nuopelnas. Jaunuoliai ją rengs patys.

Todėl nenuostabu, kad paprasti vilniečiai Vasario 16-ąją įsimins tik dėl to, kad tądien miesto transportas bus nemokamas. Jau antrus metus iš eilės.

Taip bus ir Kovo 11-ąją, Liepos 6-ąją, tad jeigu valdininkai nepasuks galvų, kaip įdomiau, įsimintiniau švęsti, gali būti, kad vilniečiai vėl galės pasakoti, jog valstybės šventės – tai pirmiausia nemokami autobusai ir troleibusai.

Nemokamai vilniečiai miesto transportu galės važinėti ir rugsėjo 22-ąją – tarptautinę dieną be automobilio. Tad kaip ir ši diena, Vasario 16-oji bei kitos dvi valstybės šventės įstrigs į atmintį kaip dienos be Vilniečio kortelių ar popierinių bilietėlių.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.