Politologai apie M. Puidoką: ryškus šūvis, kuris gali sumaišyti kortas kitiems

Mindaugui Puidokui paskelbus apie dalyvavimą prezidento rinkimuose ir pasitraukus iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), portalo lrytas.lt kalbinti politologai prognozuoja, kad šis politikas neturi didelių galimybių laimėti, bet gali tapti priežastimi, dėl kurios įvyks kitų kandidatų persirikiavimas.

Kandidatas į Prezidento postą Mindaugas Puidokas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kandidatas į Prezidento postą Mindaugas Puidokas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VDU profesorius Mindaugas Jurkynas.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
VDU profesorius Mindaugas Jurkynas.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Kandidatas į Prezidento postą Mindaugas Puidokas.<br>T.Bauro nuotr.
Kandidatas į Prezidento postą Mindaugas Puidokas.<br>T.Bauro nuotr.
ISM ekonomikos ir politikos programos vadovas Vincentas Vobolevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
ISM ekonomikos ir politikos programos vadovas Vincentas Vobolevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Kandidatas į LR Prezidentus Arvydas Juozaitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kandidatas į LR Prezidentus Arvydas Juozaitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 11, 2019, 8:46 PM, atnaujinta Feb 12, 2019, 3:07 PM

Prieštaringas kandidato portretas

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Mindaugo Jurkyno, nuo pat rinkimų į Seimą pradžios M.Puidokas elgėsi kaip partijos kandidatas, kartu su partijos vadovais dalyvaudavo diskusijose ir laikėsi panašių pažiūrų. 

Tačiau istorijoje dėl mergaitės, kurią norėjo įsivaikinti šeima iš Naujosios Zelandijos, M.Puidoko aktyvumas buvo pasiekęs tokį lygį, kad jis nesulaukė pritarimo partijoje: „Kai nuomonės išsiskyrė, buvo prieita prie kritikos partijos vadovybei.“

ISM ekonomikos ir politikos programos vadovas Vincentas Vobolevičius atkreipė dėmesį, kad šio kandidato populiarumas yra pastatytas ant prieštaringai vertinamo vaikų teisių apsaugos įstatymo.

„Tikrai nereikia suprasti, kad tas įstatymas nereikalauja korektūros. Tačiau M.Puidoko bandymas aktualinti tai su mergaitės, kuri buvo jau beveik beišvažiuojanti į Naująją Zelandiją, istorija buvo tiek telkiantis, tiek skaldantis veiksmas.

To rezultatas: yra pasekėjų, kurie palaiko Puidoką. Tačiau lygiai taip pat yra tų, kurie iš principo pritartų reformos poreikiui vaiko teisių apsaugos srityje, bet toli gražu nėra vieningi ir nestovi už Puidoko“, – pastebėjimais dalijosi V.Vobolevičius.

(Ne)pagrįstos politinės ambicijos?

Anot V.Vobolevičiaus, M.Puidokas yra vienas iš tų atvejų, kai matomas labai ryškus šūvis, bet galimybės tam šūviui tapti stabilia jėga yra ribotos.

„Tai žmogus, kuris, mano akimis, pasinaudojo labai jautria situacija. Tačiau netgi darydamas tai, ką dažnai daro daugelis politikų, jis nesugebėjo išlaikyti viso potencialių rinkėjų sparno“, – portalui lrytas.lt teigė ISM ekonomikos ir politikos programos vadovas.

„Žvelgiant į reitingus, nuomonių tyrimus, jo pozicija tikrai nėra labai stipri. Taip pat faktas, kad jis neturi palaikymo iš partijos, gali Puidokui sukelti daug organizacinių, logistinių, finansinių iššūkių, jau nekalbant apie žinomumą ir komunikaciją, dėl kurių jo galimybės auginti savo reitingus yra labai ribotos“, – pastebėjo VDU profesorius.

Gali pamaišyti kitų kandidatų kortas

„Kelių kandidatų iš partijos ar frakcijos dalyvavimas rinkimuose užduoda apmąstymų vertą klausimą – galbūt galima balsuoti nebūtinai už Saulių Skvernelį. Bandant modeliuoti rinkimų rezultatas, Puidokas gali „nuraškyti“ vieną kitą balsą nuo Skvernelio.

Nereiktų pamiršti, kad Naglis Puteikis, kuris taip pat dalyvauja rinkimuose, neseniai pasitraukė iš valstiečių frakcijos Seime, dar labiau ją sumažindamas. Taigi, turime tokią situaciją, kai LVŽS rinkėjai turi net kelis kandidatus, iš kurių galima rinktis“, – teigė profesorius M.Jurkynas.

Panašios pozicijos laikėsi ir V.Vobolevičius.

„Puidoko kelią rinkimuose apsunkins tai, kad būdamas gana prieštaringa asmenybė jis turi surinkęs nemažą rėmėjų ratą, kita vertus, toje pačioje stovykloje nepritraukia visų galimų rinkėjų. Drįsčiau prognozuoti, kad pagrindinis jo vaidmuo bus konkurencinės aplinkos kitiems kandidatams pakoregavimas“, – kalbėjo Jis.

ISM ekonomikos ir politikos programos vadovas atkreipė dėmesį, kad gali persidengti M.Puidoko ir A.Juozaičio elektoratas.

„A.Juozaitis pretenduoja į labai panašią publiką. Nedrįsčiau prognozuoti, kad M.Puidoko šūvis prasimuštų į antrą rinkimų turą. Tačiau jis gali padaryti tam tikrų įtakų.

Klausimų, kaip kovoti su šiuo kandidatu, turėtų kilti A.Juozaičiui. Šiek tiek poveikio ši kandidatūra gali turėti ir S.Skverneliui, galvojant iš tos pusės, kad jis gali atimti nedidelę dalį balsų iš dabartinio premjero ir tuo pačiu įgalinti Ingridą Šimonytę išeiti į antrą turą“, – prognozėmis dalijosi V.Vobolevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.