Kandidatavimą nuslėpęs Radviliškio seniūnas į rinkimus žengia su nauju teistumu

Rinkimuose dalyvauti nusprendęs ir apie ankstesnį teistumą informaciją nuslėpęs politikas sėkmės negali tikėtis – toks asmuo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimu iš kandidatų sąrašų yra pašalinamas.

 Su jam pareikštais įtarimais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo sutikęs Radviliškio seniūnas E.Mončauskas po teismo sprendimo savo nuostatą pakeitė.<br> „Radviliškio naujienų“ nuotr.
 Su jam pareikštais įtarimais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo sutikęs Radviliškio seniūnas E.Mončauskas po teismo sprendimo savo nuostatą pakeitė.<br> „Radviliškio naujienų“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2019, 5:49 PM, atnaujinta Feb 13, 2019, 11:07 AM

Tačiau jei baudžiamojon atsakomybėn patrauktas politikas teisėsaugos pareigūnams nepraneša apie siekį dalyvauti rinkimuose, gali atsirasti teisinė ir moralinė kolizija – tokiu „švarios biografijos“ politiku prisistatęs asmuo rinkėjams nežinant mandatą gali gauti jau būdamas teistas.

Panašiai nutiko Lietuvos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatų sąraše į Radviliškio rajono tarybą esančiam Radviliškio seniūnui 35 metų Ernestui Mončauskui.

Kandidato anketoje tik apie vieną savo teistumą užsiminęs E.Mončauskas vos prasidėjus rinkimų agitacijai sulaukė ir antrojo teistumo, tačiau apie antrąjį teistumą rinkėjams nėra žinoma.

Įtarė apgaulingu buhalterijos tvarkymu

Prieš keliolika metų teistas ir pirmąjį teistumą „jau pamiršta jaunystės klaida“ pavadinęs E.Mončauskas šįsyk baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Sporto klubo „Rytų kovotojas“, kurio prezidentu yra E.Mončauskas, buhalterinę apskaitą tikrinę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai rado eibę pažeidimų.

Tyrėjai nustatė, kad nuo 2015 metų sausio 1-osios iki 2018 metų birželio 1-osios sporto klubo buhalterinė apskaita buvo tvarkoma aplaidžiai – į apskaitą neįtraukta daug operacijų grynaisiais pinigais.

Nors siekio pasisavinti sporto klubo lėšų pareigūnai nenustatė, tačiau atsakingu už buhalterijos tvarkymą esančiam sporto klubo prezidentui E.Mončauskui buvo pareikšti įtarimai dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo.

Pripažino kaltu ir skyrė baudą

Kadangi su pareikštais įtarimais E.Mončauskas sutiko, ikiteisminį tyrimą kontroliavęs prokuroras šį procesą nusprendė baigti baudžiamuoju įsakymu ir sausio 31 dieną kreipėsi į Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmus dėl bylos nagrinėjimo pagreitinto proceso tvarka.

Laikantis nustatytų terminų ši byla buvo išnagrinėta tą pačią dieną.

Kadangi E.Mončauskas nei prokurorui, nei teismui nepranešė apie tai, kad ruošiasi kandidatuoti į Radviliškio rajono tarybą, teisėja vasario 4 dieną priėmė baudžiamąjį įsakymą, kuriuo kaltu dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo pripažintam E.Mončauskui skyrė 30 MGL (1129,80 Eur) dydžio baudą.

Buvo įgijęs teisinę neliečiamybę

Teismo baudžiamasis įsakymas E.Mončauskui buvo įteiktas vasario 6 dieną.

Kadangi Vyriausiajai rinkimų komisijai vasario 1 dieną paskelbus kandidatų sąrašus rinkimuose dalyvaujantis E.Mončauskas įgijo teisinę neliečiamybę, tai dėl jo atžvilgiu priimto teismo sprendimo atsirado teisinė kolizija.

Nors byla buvo išnagrinėta dar prieš VRK paskelbiant kandidatų sąrašus, sprendimas E.Mončausko atžvilgiu buvo priimtas jau jam įgijus teisinę neliečiamybę.

Jei E.Mončauskas sutiktų su priimtu teismo sprendimu ir jis per dvi savaites įsiteisėtų, rinkimuose jis dalyvautų jau būdamas dukart teistu, nors rinkėjai žinotų tik apie vieną jo teistumą.

E.Mončauskui nesutikus su teismo baudžiamuoju įsakymu paskirta bausme, jis per 14 dienų turi kreiptis į teismą reikalaudamas surengti bylos nagrinėjimą teisme.

Tikėtina, kad tokiu atveju VRK panaikintų E.Mončausko teisinę neliečiamybę.

Be to bylą, išnagrinėjęs teismas jau gali paskirti kitokios rūšies ar dydžio bausmę, nei buvo skirta baudžiamuoju įsakymu.

Teismo sprendimą skųs

Žurnalisto paklaustas, kodėl nuo sprendimą jo atžvilgiu priėmusio prokuroro ir teisėjos nuslėpė ketinimą kandidatuoti rinkimuose, Radviliškio seniūnas E.Mončauskas teisinosi apie tai sakęs ikiteisminį tyrimą atlikusiai tyrėjai, o prokuroro net nematęs.

„Nežinau, kam ko nepranešiau, bet šį teismo sprendimą tikrai skųsiu“, – tvirtino E.Mončauskas.

Paklaustas, kodėl sutiko su jam pareikštais įtarimas, kas leido procesą baigti baudžiamuoju įsakymu, o dabar savo nuomonę pakeitė, Radviliškio seniūnas atsakė, kad jam viskas buvo klaidingai išaiškinta.

„Aš buvau suklaidintas. Neturėjau siekio apgaudinėti. Sporto klubas, kurio prezidentu esu, neturi buhalterės, todėl atsakomybė už buhalterinių dokumentų tvarkymą tenka man.

Neneigiu, kad galėjo būti pažeidimų, tačiau jokios sąmoningos apgaulės mano veiksmuose nėra – tą pripažino ir bylą tyrę FNTT pareigūnai. Todėl šį teismo sprendimą būtinai skųsiu“, – tvirtino rinkimuose į Radviliškio rajono tarybą dalyvaujantis E.Mončauskas.

Radviliškio seniūno sprendimas skųsti jam nepalankų teismo sprendimą gali turėti ir kitą priežastį – Savivaldos rinkimų įstatyme numatyta, kad savivaldybės tarybos nariu negali būti renkamas asmuo, kuris likus 65 dienoms iki rinkimų yra nebaigęs atlikti bausmės pagal teismo nuosprendį.

Pavardė – sąrašo gale

Radviliškio seniūnas E.Mončauskas į Radviliškio rajono tarybą kandidatuoja kaip TS-LKD partijos atstovas.

Nors Radviliškio rajono taryboje tėra 25 nariai, TS-LKD rinkėjams pateikė net 50 kandidatų sąrašą.

Šiame TS-LKD kandidatų sąraše E.Mončauskas įrašytas 49 numeriu, tai nereiškia, kad šis kandidatas neturi šansų tapti Radviliškio rajono tarybos nariu.

Rinkėjai net rinkimų sąrašo gale esantį kandidatą į tarybos nario kėdę gali pasodinti per rinkimus jį teigiamai reitinguodami.

Tokį atvejį svarstytų atskirai

Paprašytą įvertinti šią situaciją VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė sakė, kad VRK paskelbus kandidatų sąrašus jame esantys asmenys įgija teisinę neliečiamybę.

„Kandidatų sąrašai yra skelbiami viešai, jie yra prieinami ir prokurorams ir teisėjams. Todėl norint baudžiamojon atsakomybėn patraukti kandidatą pirmiausia turi būti kreipiamasi į mus dėl kandidato neliečiamybės panaikinimo“, – sakė L.Matjošaitytė.

Paklausta, ar kandidatui jau rinkimų kampanijos metu išgirdus nuosprendį ir šiam nuosprendžiui spėjus įsiteisėti, toks kandidatas galėtų dalyvauti rinkimuose ir kaip apie naują kandidato teistumą būtų informuoti rinkėjai, L.Matjošaitytė atsakė, kad tokį atvejį VRK svarstytų atskirai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.