L. Linkevičius neįžvelgia grėsmės iš Kinijos: nereikia kabinti etikečių

Praėjusią savaitę Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos (AOTD) paskelbtame kasmetiniame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime kaip grėsmę nacionaliniam Lietuvos saugumui kelinti šalis buvo įvardyta ne tik Rusija, bet ir Kinija, kurios žvalgybos veikla kasmet agresyvėja.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kinija – nauja grėsmė Lietuvai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinija – nauja grėsmė Lietuvai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Žinių radijas“

Feb 12, 2019, 8:30 AM, atnaujinta Feb 12, 2019, 8:34 AM

Ataskaitoje buvo teigiama, kad Lietuvoje veikia dvi Kinijos žvalgybos tarnybos – Valstybės saugumo ministerija ir Karinės žvalgybos direktoratas.

Pagrindinis ginklas – žinojimas

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius antradienį „Žinių radijuje“ visų pirma užsiminė apie Rusijos grėsmę ir pabrėžė, kad būtų naivų tikėtis, jog šalis nesikiš į visus šiemet Lietuvoje vyksiančius rinkimus.

„Nereikia būti dideliu ekspertu, kad galėtume įvardyti Rusijos grėsmę, matome ir aiškius karinius konfliktus tiek Ukrainoje, tiek Sirijoje. Šalis trikdo savo dalyvavimo procesus. Lietuva nėra išimtis, būtų kvaila taip manyti. Receptas nuo šitos ligos – žinojimas ir informatyvumas.

Kai yra žinojimas, propagandinė mašina turi keisti savo taktikas“, – komentavo jis.

O ar Kinija išties yra nauja grėsmė Lietuvai?

„Politiškai vertinant Kinija yra viena didžiausių pasaulyje valstybių, tai čia yra faktas, vertinant šalių dydžius nėra apie ką kalbėti. Nors Kinija yra tik 18 mūsų prekybos partnerė, mes vertiname juos, gerbiame savo partnerius tuo atveju, kai jie gerbia mūsų įstatymus, o taip ir yra.

Kai žinai taisykles ir jos gerbiamos, nėra didelių problemų. Čia aš nekabinčiau kažkokių etikečių“, – poziciją pareiškė L.Linkevičius.

„Mes žiūrime lanksčiai, pragmatiškai. Aišku, kad reikia stebėti Kiniją, tačiau kol kas problemos nematau“, – pridūrė ministras.

Nauja grėsmė – Kinija

Lrytas.lt primena, kad grėsmių nacionaliniam vertinimui pirmą kartą nuo 2015 metų buvo paminėta ir Kinijos žvalgybos ir saugumo tarnybų veikla Lietuvoje.

„Augant Kinijos ekonominėms ir politinėms ambicijoms Vakaruose, agresyvėja Kinijos žvalgybos ir saugumo tarnybų veikla ne tik kitose NATO ir ES šalyse, bet ir Lietuvoje. Čia veikia dvi Kinijos žvalgybos tarnybos – Valstybės saugumo ministerija ir Karinės žvalgybos direktoratas“, – rašoma ataskaitoje.

Užsienio šalyse Kinijos žvalgyba tradiciškai veikia su diplomatine priedanga, taip pat išnaudoja Kinijos vyriausybės finansuojamus Konfucijaus institutus, Kinijos įmones ir naujienų agentūras, naudojasi užsienyje studijuojančiais kinų studentais.

Kinijos žvalgyba savo veiklą Lietuvoje labiausiai orientuoja į jų šalies vidaus politinių problemų sprendimui: siekiui, kad Lietuva neremtų Tibeto ir Taivano nepriklausomybės, bei nekeltų šių klausimų tarptautiniu lygiu.

Tačiau Kinijos žvalgybai yra įdomus ne tik jų šalį liečiantys klausimai, bet ir Lietuvos vidaus ir užsienio politika, ekonomika, gynybos sektorius, ateities planai.

„Per Lietuvos piliečius Kinijos žvalgyba gali siekti gauti neviešos ar įslaptintos ne tik Lietuvos, bet ir ES institucijų bei NATO informacijos“, – rašoma grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.