Konservatorės politinė reklama pribloškė: griebė žiurkę ir ją padegė

Trečiadienio vakarą socialiniuose tinkluose išplito politinės reklamos vaizdo įrašas, pavadinimu „Žiurkės, lauk iš Vilniaus“. Jame nusifilmavo kandidatė į Vilniaus miesto savivaldybę Goda Karazijaitė, laikydama rankoje nudvėsusią žiurkę.

Goda Karazijaitė sako bandžiusi atkreipti dėmesį į graužikų problemą mieste.<br>Vaizdo įrašo stop kadras
Goda Karazijaitė sako bandžiusi atkreipti dėmesį į graužikų problemą mieste.<br>Vaizdo įrašo stop kadras
Padėdėjos G.Karazijaitės vaizdo įrašą pakomentavo P.Saudargas.<br>Lrytas.lt koliažas
Padėdėjos G.Karazijaitės vaizdo įrašą pakomentavo P.Saudargas.<br>Lrytas.lt koliažas
Paulius Saudargas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Paulius Saudargas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 14, 2019, 10:48 AM, atnaujinta Feb 14, 2019, 10:59 PM

Politinės reklamos vaizdo įrašą Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratų (TS-LKD) narė pradėjo fraze: „Vilnių puola žiurkės. Tarytum iš skęstančio liberalų politinio laivo. Ir bėga jos visai ne į laukus, o pas miestiečius, kuriems tai visiškai nepatinka“.

Kandidatė į Vilniaus miesto savivaldybę replikavo į pastarosiomis dienomis žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie miestą užplūdusius graužikus.

Vaizdo įraše ji komentuoja, ką daryti radus negyvą žiurkę. Tuomet nufilmuota, kaip ji atsikrato žiurke įdėdama ją į duobę, apipildama degiu skysčiu ir padegdama.

Taip pat ji įvardija, kas dar padeda apsisaugoti nuo žiurkių: „Katės, šunys ir atsakingi politikai, kuriems rūpi miestiečių sveikata ir švarus miestas“, – vaizdo įraše sakė politikė.

Socialiniuose tinkluose šis vaizdo įrašas sulaukė skirtingų reakcijų. Kiti konservatoriai, tame tarpe ir Seimo narys Paulius Saudargas, kurio padėjėja ir yra G.Karazijaitė, mielai dalijosi vaizdo įrašo nuoroda.

Po kurio laiko vaizdo įrašo jau nepavyko rasti „Youtube“ tinkle, nes jis buvo ištrintas. Savo socialinio tinklo paskyroje G.Karazijaitė pasidalijo žinute tvirtindama, kad buvo netinkamai suprasta ir išdėstė savo poziciją.

P.Saudargas: galimas dalykas, kai esi jaunesnis​

Apie vaizdo įrašą portalas lrytas.lt nuomonės apie padėjėjos idėją paklausė ir pačio Seimo nario P.Saudargas. Jis tvirtino, kad jame neturėta omeny konkrečių politikų.

„Ten politiškai aštriai pasakyta, bet nėra niekas apkaltintas. Mano supratimu, ji tai ir paaiškino. Man atrodo, kad ši interpretacija – „pritempta“. Ten panaudota sparnuota frazė, kuri, matyt, ir sukelia tam tikras interpretacijas“, – sakė politikas.

Paklaustas, ar pats ryžtųsi nusifilmuoti tokioje reklamoje su žiurke rankoje, jis prisiminė senesnius atvejus.

„Tiesą sakant, kai buvau jaunesnis, politinės satyros žanras man nebuvo svetimas. Tada mokėjom pasijuokti iš politinių oponentų ir savęs. Tai čia tikrai galimas toks dalykas, kai esi jaunesnis, manau“, – sakė P.Saudargas.

Jo teigimu, vaizdo įrašą galima laikyti ir mokomuoju, kadangi jame pasakojama ir ką daryti su rasta negyva žiurke. Nes pastaruoju metu ši problema itin aktuali vilniečiams.

„Aš dabar pats susiesiu su politine valdžia, bet man atrodo, kad čia viskas susiję su atliekų problema mieste. O jai spręsti buvo pasitelkti įvairūs manevrai. Dar prieš kurį laiką matėm išsipūtusius konteinerius perpildytus, nebetelpančius ir viskas privedė prie to. Tai yra problema, kuri iš kažkur atsirado“, – sakė parlamentaras.

Tikina, kad norėjo pamokyti

Atsiųstame pranešime dėl rinkiminės kampanijos vaizdo įrašo G.Karazijaitė tikino, kad vaizdo įraše girdima frazė interpretuojama netinkamai. 

„Interneto portalų antraštėse pradėjo plisti klaidinanti informacija, kad „liberalus palygino su miestą užpuolusiomis žiurkėmis“ ar „varžovus prilygina žiurkėmis“, o ji tokias interpretacijas atmeta ir teigia, kad šiuo video yra aptariama viena iš problemų, reikalaujančių didesnio visuomenės dėmesio.

Kandidatei itin svarbi švaraus ir sveiko miesto vizija, todėl realus susidūrimas su nugaišusia žiurke ją paskatino siekti platesnio visuomenės dėmesio miesto aktualijoms.

Pasak Godos Karazijaitės, plačiai žinoma frazė „tarytum žiurkės iš skęstančio laivo“ buvo panaudota vaizdingumo dėlei, o tai, kad Liberalų partijos politinė padėtis keletą pastarųjų metų atrodo kaip skęstantis laivas, niekam nėra paslaptis.

Šiame video jokių užuominų apie valdžios atstovus, politinius konkurentus ar kitus asmenis nebuvo, tokių intencijų neturėta, o žurnalistai neteisingai interpretavo vaizdingą video reportažą.

„Atsiriboju nuo bet kokių interpretacijų, kuriomis bandoma įteigti, jog šio video tikslas ar užslėpta mintis yra prilyginti Vilniaus miesto valdžią su graužikais. Tokios interpretacijos yra nekorektiškos ir nepateisinamos, dar labiau gilina patyčių kultūrą viešajame diskurse.

Šiuo video siekiu, kad būtų atsakingai žiūrima į problemą, kuri neramina gyventojus. Jei šis tragikomiškas video padės atkreipti valdžios dėmesį į žiurkių antplūdžio problemą ir bus imtasi priemonių, būsiu patenkinta, kaip, neabejoju, ir daugelis vilniečių,“ – video tikslus komentuoja Goda Karazijaitė.

A.Katauskas: reikia laukti kito žingsnio

Viešųjų ryšių specialistas Arijus Katauskas portalui lrytas.lt sakė, kad asmeniškai jam, šis reklaminės kampanijos vaizdo įrašas – nepriimtinas.

„Jeigu ne žiniasklaidos dėmesys, ši reklama būtų sulaukusi šimto žmonių. Jis (vaizdo įrašas, – aut.) realiai buvo skirtas „užkabinti“ žmones, kad jie toliau dalytųsi ir komentuotų.

Jie su tokia reklama elementariai suerzino žmones, kad šie piktintųsi, komentuotų. Tai sklaidos tikslas buvo pasiektas, panaudojant provokacijos metodą aktualia tema“, – sakė A.Katauskas.

Jo teigimu, tai – elementarus triukas, kuris padėjo pritraukti dėmesį.

„Šis atvejis padėjo sulaukti žinomumo, bet su ateities perspektyva patekti į miesto tarybą – netikėčiau, kad tai pridės sėkmės. Čia labiau suveikė dėl patekimo į žiniasklaidą. Man asmeniškai – purvinas ėjimas toks, bet politikoje šiemet panašių atvejų tikrai galima tikėtis daugiau.

Be to, čia tiesmukas, net vulgarus užvažiavimas ant liberalų“ , – kalbėjo viešųjų ryšių specialistas. Pasak jo, liberalai neturėtų reaguoti į tokią provokaciją.

„Ji gavo dėmesio ir asmeninės naudos kaip politikė, bet dabar svarbesnis klausimas – koks bus kitas žingsnis.

Nes čia buvo vienkartinis dėmesys, o dabar turėtų būti didesnis žingsnis. Ir pažiūrėsim, kaip ji panaudos dabar gautą dėmesį“, – svarstė A.Katauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.