Į rinkimus Šiauliuose susiruošė komitetų gausa: tikisi pakartoti dabartinio mero sėkmės istoriją

Artėjančiuose savivaldos rinkimuose dėl Šiaulių miesto mero posto varžysis 10 kandidatų, iš jų net 4 – visuomeninių rinkimų komitetų iškelti atstovai.

Kovoje dėl Šiaulių miesto mero kėdės – 10 kandidatų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kovoje dėl Šiaulių miesto mero kėdės – 10 kandidatų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.<br>G.Šiupario nuotr.
Kandidatas į miesto merus Valerijus Simulikas.<br>AP nuotr.
Kandidatas į miesto merus Valerijus Simulikas.<br>AP nuotr.
TS-LKD kandidatas Jonas Bartkus.<br>G.Šiupario nuotr.
TS-LKD kandidatas Jonas Bartkus.<br>G.Šiupario nuotr.
LVŽS kandidatas į Šiaulių mero postą aktorius Aurimas Žvinys.<br>G.Šiupario nuotr.
LVŽS kandidatas į Šiaulių mero postą aktorius Aurimas Žvinys.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 20, 2019, 6:16 AM, atnaujinta Feb 20, 2019, 6:34 AM

Manoma, kad komitetų dalyvavimą rinkimuose paskatino dabartinio mero, rinkimus laimėjusio su „Artūro Visocko nepartinio sąrašo“ komitetu, sėkmė. Taip pat prognozuojama, kad jėgas antrajame ture gali suremti tie patys kandidatai, kurie kovėsi ir prieš ketverius metus.

Pasitikėjimo partijomis krizė ir tikėjimas komitetų sėkme

Pasak Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesoriaus Tomo Janeliūno, Šiaulių mieste susiklostė tipinė situacija, atsikartojanti daugelyje kitų Lietuvos miestų, kai auga nepartinių savivaldos rinkimų dalyvių skaičius.

„Matome bendrą tendenciją, kai politikai jaučia, kad partijomis žmonės pasitiki vis mažiau. Todėl bandyti su nauju rinkimų komitetu, nauju pavadinimu reiškia bandyti pritraukti daugiau dėmesio ir privilioti daugiau rinkėjų, net jei patys politikai, esantys komiteto sudėtyje, yra seniai žinomi“, – teigė VU TSPMI profesorius.

Į Šiaulių merus kandidatuoja šių partijų atstovai: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Jonas Bartkus, liberalų sąjungos kandidatas Aurimas Lankas, centro partijos atstovas Laisvūnas Neimanas, socialdemokratų iškeltas Gintautas Sitnikas, darbietis Marijus Velička, valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas Aurimas Žvinys.

Kartu su visuomeniniais komitetais dėl mero kėdės varžysis: Vida Pociuvienė „ŠNVOK – čia ir dabar“ kandidatė, Valerijus Simulikas, kandidatuojantis su „Valerijaus Simulik judėjimo „Už Šiaulius“ komitetu, Jūratė Šivickienė, atstovaujanti komitetą „Kviečiu aš tautą“ ir „Dirbame miestui“ komiteto atstovas, dabartinis meras Artūras Visockas.

Masina dabartinio mero sėkmė

Istorikas, „Laisvųjų piliečių“ asociacijos prezidentas Raimundas Balza pastebėjo, kad dabartinio mero, kaip rinkimų komiteto atstovo, sėkmė galimai paskatino naujų komitetų kūrimąsi.

„Yra daug norinčių, bet ne visi pasveria galimybes užimti poziciją, į kurią kandidatuoja. Galvojant apie komitetų kandidatus, panašu, kad rinkimai prieš ketverius metus, kai laimėjo komitetas, leidžia tikėtis, kad, įkūrus komitetą, galima nesunkiai tapti Šiaulių miesto meru“, – portalui lrytas.lt sakė pašnekovas.

2015 metais įvyko pirmieji savivaldos rinkimai, kuriuose buvo leista sąrašus kelti visuomeniniams rinkimų komitetams. Būtent tais metais Šiaulių meru tapo A.Visockas, rinkimuose dalyvavęs su visuomeniniu rinkimų komitetu „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“.

Ryškėja lyderiai: gali kartotis praėjusių rinkimų scenarijus

„Gali būti, kad kova bus panaši į praėjusių rinkimų situaciją, kai antrajame ture konkuravo V.Simulikas ir dabartinis meras A.Visockas. Ta konkurencija buvo gana nelygi ir A.Visockas gavo žymiai daugiau rinkėjų balsų nei V.Simulikas.

Vis tik pagrindinių partijų atstovai, tai yra socialdemokratų kandidatas G.Sitnikas ir LVŽS atstovas A.Žvinys gali įsiterpti tarp dviejų minėtų kandidatų. Net ir TS-LKD atstovas gali turėti nemažą miestiečių paramą. Panašu, kad pagrindinių partijų atstovai varžysis bent jau dėl patekimo į antrą turą.

Vėlgi praėjusių rinkimų pavyzdys rodo, kad pirmojo turo metu skirtumai tarp kandidatų buvo labai nedideli ir svyravo vos kelių procentų ribose. Panašią situaciją galime turėti ir šiemet“, – prognozavo T.Janeliūnas.

Panašią favoritų rikiuotę prognozuoja ir istorikas, „Laisvųjų piliečių“ asociacijos prezidentas R.Balza.

„Kandidatai yra labai įvairūs, tarp jų turime ir išties stiprių kandidatų. Visų pirma, išties daug šansų turi dabartinis meras, taip pat Seimo narys, ne pirmą kartą kandidatuojantis į merus Valerijus Simulikas, be abejonės, ir konservatorių partija šiemet iškėlė rimtą kandidatą.

Neaišku, kaip jiems pavyks, bet nors konservatoriai nėra pati populiariausia partija Šiaulių mieste, savo rinkėją jų iškeltas kandidatas J.Bartkus tikrai turės. Bendrame lyderių kontekste neatmestinas ir valstiečių kandidatas, kultūros žmogus, kuris Šiauliuose labiau žinomas kaip aktorius ir teatro direktorius, A.Žvinys“, – pastebėjo R.Balza.

Dabartiniam merui populiarumas ir padeda, ir trukdo

VU TSPMI profesorius atkreipė dėmesį, kad „esamas meras visada turi tam tikrą pranašumą, nes jis turi ir žinomumą, ir žiniasklaidos bei miestiečių dėmesį. Todėl jis visada gali būti vienas iš favoritų, nepriklausomai nuo to, kokie yra kiti konkurentai“.

Anot R.Balzos, nors dabartinis meras turi didelius administracinius resursus ir yra matomas viešojoje erdvėje, dėmesio susilaukia ne tik geri, bet ir nelabai geri ar nevisai pavykę A.Visocko darbai.

„Opiausios Šiaulių problemos yra susijusios su miesto infrastruktūros sutvarkymu. Šiauliai gavo Europos Sąjungos struktūrinę paramą ir gali susitvarkyti viešąsias erdves, miesto bulvarą, aikštes, parkus, žalias erdves.

Tai atliepia didžiosios dalies Šiaulių gyventojų lūkesčius ir tai kartu yra didžiulis iššūkis, nes dabartiniam merui kadencijos metu buvo sunku tuos projektus įgyvendinti. Kai kas pradėta, kai kas užsitęsė ir vilkinasi, nes pritrūko profesionalumo darbe ir komandos suformavime.

Investicijos yra nemažos, bet paaiškėjo, kad pinigus paversti gražiais ir kokybiškais darbais, naudingais Šiauliuose gyvenantiems žmonėms, nėra taip paprasta. Nepakanka pinigų, reikia turėti ir kompetencijų“, – teigė „Laisvųjų piliečių“ asociacijos prezidentas.

Valstiečių kandidatas – partijos lyderio prototipas

LVŽS kandidatas – Šiaulių dramos teatro vadovas A.Žvinys, seriale „Naisių vasara“ vaidinęs herojų, neretai lyginamą su Ramūno Karbauskio asmenybe.

„A.Žvinio kandidatūrą sustiprina tai, kad jį iškėlusi partija Lietuvoje yra žinoma ir matoma. Be to, A.Žvinys turi partijos pirmininko R.Karbauskio ir premjero Sauliaus Skvernelio palaikymą“, – pastebėjo R.Balza.

Anot T.Janeliūno, šios kandidatūros negalima vertinti vienareikšmiškai.

„Galima būti juokauti, kad tai yra R.Karbauskio antrasis aš. Sunku pasakyti, kaip rinkėjai vertins šį kandidatą. Tikėtina, kad yra rinkėjų, kurie matys jį kaip R.Karbauskio karikatūrą iš Naisių vasaros serialo.

Tuo tarpu kiti gali nekreipti į tai dėmesio ir vertinti A.Žvinį kaip kultūros atstovą, teatro vadovą, aktorių. Turime ne vieną pavyzdį, kai aktoriams pavykdavo pritraukti gana daug rinkėjų vien dėl to, kad jie yra gerai atpažįstami ir matomi“, – portalui lrytas.lt sakė T.Janeliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.