Pažėrė kritikos LRT: vienus kandidatus matome kasdien, o apie kitus nežinome nieko

„Drįstu teigti, kad pakankamai didelė Lietuvos gyventojų dauguma neturi net elementarios informacijos apie visiškai ant nosies kabančius rinkimus į savivaldos tarybas“, – trečiadienį Seime savo surengtoje spaudos konferencijoje „Kam patogūs rinkimai į savivaldybių tarybas – Vyriausiajai rinkimų komisijai ar rinkėjams?“ teigė parlamentaras Rimas Andreikis.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Parlamentaras Rimas Andrikis.<br>T.Bauro nuotr.
Parlamentaras Rimas Andrikis.<br>T.Bauro nuotr.
Parlamentaras Rimas Andrikis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Parlamentaras Rimas Andrikis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-02-20 12:21, atnaujinta 2019-02-20 17:02

Anot jo, jau įpusėjus savivaldos rinkimų procedūroms, „kuriame nors gilesniame Lietuvos kaime, ko gero, niekas net nežino, kad tokie rinkimai vyksta. Dėl to parlamentaro teigimu kaltas šalies nacionalinis transliuotojas LRT.

Citavo įstatymus

R.Andreikis citavo Rinkimų į savivaldybes įstatymo 48 str., kuriame yra teigiama, kad VRK paskelbus kandidatus į savivaldybių tarybas, kandidatams esą privalo būti suteikiama teisė nemokamai naudotis nacionalinėmis visuomenės informavimo priemonėmis.

„LRT rinkimų agitacijai skirtas radijo ir televizijos programas, renginius transliuoja iš tam skirtų biudžeto lėšų. VRK apmoka papildomas tokių programų rengimo išlaidas. (...) VRK, suderinusi su LRT tarnybos vadovu, tokią programą tvirtina. Reikėtų pasakyti, kad programa yra patvirtinta, bet čia nieko panašaus į savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostatas nėra.

Tiems, kuriems įstatymas garantuoja teisę per nacionalinį radiją ir televiziją skleisti savo pažiūras, ta teisė yra pažeista“, – piktinosi Seimo narys.

Anot jo, nuostatose palikta spraga, kuomet vienu sakiniu yra patvirtinama, kad kandidatams leidžiama nemokamai naudotis nacionalinėmis visuomenės informavimo priemonėmis, o kitame punkte jau rašoma, jog konkrečios rinkimų diskusijai skirtos rinkimų programos, jų trukmė ir laikas, nustatomi viešojo pirkimo sutartyse.

„Vienas sakinys keičia visą procedūrą, esmę ir pasekmes“, – aiškino R.Andreikis.

Rodomi tik išrinktieji

Jam oponavo ir visuomeninio rinkimų komiteto „Gedimino miestas“ atstovas Valdas Vasiliauskas, kuris pažymėjo, kad „nors rinkimai į savivaldybių tarybas vyks už dviejų savaičių, tačiau LRT jų nėra pastebėję, nes jų nėra mūsų nacionalinio transliuotoj programose“.

„Tiesa, yra rengiamos diskusijų laidos, forumai, į kuriuos kai kurie kandidatai yra pakviečiami. Tai kelia dar daugiau aistrų, nes vieni kandidatai LRT studijose sėdi beveik kas vakarą, o kiti yra ignoruojami, nors visuomeninis transliuotojas yra išlaikomas visų ir pagal įstatymą jis turi atspindėti visas politines jėgas, pažiūras ir neleisti įsigalioti vienai krypčiai ir vienai minčiai.

Visgi tai yra autorinės laidos ir mes gerbiame žurnalistų subjektyvią teisę pasirinkti, tačiau vienas dalykas yra nediskutuotinas – pareiga rengti agitacijai skirtas laidas yra įtvirtinta įstatyme ir ši nuostata nepriklauso nuo diskusijų ir forumų vedėjų bei simpatijų ar antipatijų“, – rėžė V.Vasiliauskas.

Pasisakyti gali portale

Paties portalo LRT.lt atstovai primena, kad jame startavo projektas „Rinkimai 2019“, kuriame savo pozicijas filmuotuose pasirodymuose išsakė apie tūkstantį kandidatų į savivaldybių merus ir tarybas. Peržiūrėti visą šių pasisakymų vaizdinę medžiagą esą užtruktų beveik visą parą.

Kovo 3 d. vykstančiuose rinkimuose dalyvauja 14 tūkstančių kandidatų iš 466 kandidatų sąrašų. Portale talpinami visų be išimties sąrašų atstovų pasisakymai, nebent jie dėl kokių nors priežasčių nesutiko atvykti. Šis rinkimų projektas įgyvendinamas pagal susitarimą su VRK.

„Suteikti galimybę pasisakyti tūkstančiams kandidatų nebūtų įmanoma nei TV, nei radijo eteryje, nes tuomet LRT ilgam laikui pavirstų tik politikų pasisakymus transliuojančiu kanalu.

Projektas „Rinkimai 2019“ apima ne tik didžiausias savivaldybes, bet ir tokias, kuriose negyvena nė dešimties tūkstančių gyventojų. Pavyzdžiui, Pagėgių kandidatų pasisakymai aktualūs tik tos savivaldybės gyventojams, todėl kitų regionų žiūrovams jie greičiausiai nebūtų įdomūs, o internete dominantį dalyką galima pažiūrėti bet kada.

Todėl tik internetas, regioninė žiniasklaida ir gyvi debatai vietose yra efektyviausi rinkėjų pritraukimo būdai savivaldybėse“, – sakė LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.