Vytautas Bruveris. Į skaidrumo rojų – per purvynus?

Kas, pagal prezidentę D.Grybauskaitę, yra skaidrumo etalonas versle ir ko labiausiai reikėjo šauktis Lietuvai? Žinoma, skandinaviškas kapitalas, į kurio rojų ji šalį nenuilstamai vedė ir žodžiais, ir darbais. O kartu dažnai raukėsi kalbėdama apie lietuvišką verslą, kuris esąs įtartinas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-21 11:25

Ir staiga – bombos sprogimas: Švedijos, Estijos ir Latvijos žiniasklaida pranešė, kad vienas pagrindinių Švedijos bankų „Swedbank“ kartu su Danijos „Danske Bank“ filialu Estijoje galėjo išplauti apie 3,8 mlrd. eurų.

Esą tokios sumos keliavo tarp maždaug 50 realiai neveikusių įmonių sąskaitų.

Teigiama, kad pinigų plovimo schemose buvo naudojami daugiausia Rusijos kilmės pinigai – jie buvo perpumpuojami ne tik per „Danske Bank“ Estijos filialą, bet ir per „Swedbank“ padalinius Baltijos valstybėse.

Beje, dar pernai „Danske Bank“ sulaukė įtarimų išplovus apie 200 mln. eurų iš Rusijos ir kitų buvusių Sovietų Sąjungos respublikų. O šiomis dienomis, driokstelėjus naujam triukšmui, Danijos bankas paskelbė pasitraukiantis iš šio regiono.

Kaip čia nepamatysi ironiško sutapimo. Visą prezidentavimo dešimtmetį D.Grybauskaitė vadino save pagrindine šalies teismų sistemos skaidrintoja ir skaidrumo garante.

Dar visai neseniai šalies vadovė džiaugėsi, kad jai pavyko pasiekti esminių lūžių ir tą sistemą išgydant nuo visų ligų. O vakar sprogo per visą atkurtos nepriklausomybės istoriją neregėtas masinės teisėjų korupcijos skandalas.

Įtariamaisiais tapo net aštuoni teisėjai, dalis jų – aukšto rango. Prezidentė panaikino jų teisinę neliečiamybę.

Bet čia, prisiminus sovietinius klasikus, kurių išmintį yra dėsčiusi ir D.Grybauskaitė, galima padaryti tokią išvadą – artėjant prie komunizmo rojaus klasių kova aštrėja. Taip ir skandinaviškuose bankuose ar lietuviškuose teismuose – kuo daugiau pinigų plovimo ar kyšių ėmimo atvejų, tuo labiau šios institucijos skaidrėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.