Šešėlinis veikėjas Virginijus Valius išsisuka nuo bausmių ir murkdo advokatus įtarimų liūne

Tiriant vadinamąją teisėjų korupcijos bylą, suimtųjų kompanijoje praėjusią savaitę atsidūrė du Klaipėdos advokatai Marius Navickas ir Aivaras Surblys bei pastarojo klientas – anksčiau ne kartą teistas klaipėdietis Virginijus Valius. M.Navickas įtariamas bandęs padėti vyrui, kurio namuose užpernai rasta didelė kokaino siunta.

Įsipainiojusį į žudynių ir narkotikų bylas klaipėdietį Virginijų Valių leista suimti trim mėnesiams.<br> G.Pilaičio nuotr.
Įsipainiojusį į žudynių ir narkotikų bylas klaipėdietį Virginijų Valių leista suimti trim mėnesiams.<br> G.Pilaičio nuotr.
A.Surblys ir M.Navickas (kairėje) gynė  medikės nužudymu kaltinamą E.Montvydą (teisiamųjų suole) ir jo draugą V.Valių. <br> G.Pilaičio nuotr.
A.Surblys ir M.Navickas (kairėje) gynė  medikės nužudymu kaltinamą E.Montvydą (teisiamųjų suole) ir jo draugą V.Valių. <br> G.Pilaičio nuotr.
M.Navicko ginamas E.Montvydas pripažino savo kaltę.<br> G.Pilaičio nuotr.
M.Navicko ginamas E.Montvydas pripažino savo kaltę.<br> G.Pilaičio nuotr.
 E.Montvydas ir V.Valius vėl susitiko teisme.<br> G.Pilaičio nuotr.
 E.Montvydas ir V.Valius vėl susitiko teisme.<br> G.Pilaičio nuotr.
 V.Valius sunerimo, kai E.Montvydas buvo   deportuotas į Lietuvą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 V.Valius sunerimo, kai E.Montvydas buvo   deportuotas į Lietuvą.<br> G.Pilaičio nuotr.
E.Montvydas skundėsi, kad už grotų buvo verčiamas keisti parodymus. <br> G.Pilaičio nuotr.
E.Montvydas skundėsi, kad už grotų buvo verčiamas keisti parodymus. <br> G.Pilaičio nuotr.
G.Solovjovas įsitikinęs, kad jo seserį medikę žiauriai kankino, o paskui nužudė ne vienas, o du vyrai.<br> G.Pilaičio nuotr.
G.Solovjovas įsitikinęs, kad jo seserį medikę žiauriai kankino, o paskui nužudė ne vienas, o du vyrai.<br> G.Pilaičio nuotr.
STT pareigūnų sulaikytas M.Navickas tvirtina, kad jam mesti įtarimai nesiejami su teisėjais ir korupcija. <br> G.Pilaičio nuotr.
STT pareigūnų sulaikytas M.Navickas tvirtina, kad jam mesti įtarimai nesiejami su teisėjais ir korupcija. <br> G.Pilaičio nuotr.
A.Surbliui atnaujinti įtarimai dėl galimų ketinimų sutrikdyti aukšto rango uostamiesčio teisėsaugininkų sveikatą.<br> G.Pilaičio nuotr.
A.Surbliui atnaujinti įtarimai dėl galimų ketinimų sutrikdyti aukšto rango uostamiesčio teisėsaugininkų sveikatą.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Gediminas Pilaitis

Feb 25, 2019, 3:46 AM

Su organizuotu nusikalstamumu siejamas V.Valius sulaikytas ir pasodintas už grotų trim mėnesiams. A.Surblį leista suimti 14, o M.Navicką - 10 parų. Kokie ryšiai jungė žinomus advokatus ir šešėlinį veikėją V.Valių, kuris už piniginį užstatą paleistas į laisvę laukė ikiteisminio tyrimo pabaigos narkotikų byloje ? 

Orgijos dalyviai stojo prieš teismą

Advokatai A.Surblys ir M.Navickas prieš ketverius metus sėdėjo surėmę pečius Klaipėdos apygardos teismo salėje - čia buvo narpliojama didelio atgarsio visuomenėje sulaukusi žiauriai nužudytos uostamiesčio medikės 33 metų medikės Ingos Žitkevičienės byla.

Kaltinamųjų suolą trynė jų klientai - žmogžudyste apkaltintas 36 metų klaipėdietis Edmundas Montvydas ir jį I.Žitkevičienės butą atsivedęs policijai gerai žinomas anksčiau keturis kartus teistas 44 metų V.Valius.

Klaipėdos rajone gyvenantis V.Valius buvo kaltinamas tik dėl vagystės iš nužudytos moters buto ir ten įvykdytos nusikalstamos veiklos slėpimo.

V.Valiaus pažįstamos klaipėdietės medikės bute 2008 metų liepos 2-osios naktį puotavę vyrai spruko, palikę ją ant grindų mirtinai sudaužytą. Kambariai buvo nusiaubti, iš buto dingo kai kurie daiktai.

Nužudytąją apklojo užkandžiais

Advokato M.Navicko ginamam E.Montvydui, kuris iš dalies pripažino savo kaltę, skirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė.

Tiesa, ji vėliau ji buvo sutrumpinta  metais, atsižvelgus į nuteistojo atgailą, jo šeimyninę padėtį, ilgą teismo procesą.

A.Surblio klientas V.Valius iš balos išlipo sausas – neįrodyta, kad jis kaip nors prisidėjo prie medikės nužudymo daugiabutyje ir kitų nusikaltimų.

I.Žitkevičienę mirtis ištiko nuo nuo kraujo išsiliejimo į smegenis – jai į galvą smogta 13 kartų. Teismo medicinos ekspertai dar 20 smūgių pėdsakų aptiko ant kitų moters kūno dalių.

Smurtautojai pasityčiojo iš aukos – įžengę į medikės būstą, pašiurpo net visko regėję kriminalistai. Ant grindų gulėjo pusnuogės, jau negyvos, užkandžiais ir vaisių skiltelėmis apdėliotos moters kūnas.

Reikalavo įkalinti iki gyvos galvos

E.Montvydas neneigė, jog bute tarp jo ir medikės įvyko kažkoks konfliktas: „Ji supyko, kad ant grindų nukračiau cigaretės pelenus, žemino mane kaip vyrą. Eidamas iš balkono pamane, kad aš jai pakišau koją, užsimojo. Aš jai trinktelėjau, paskui susitaikėmė“, - teisme pasakojo E.Montvydas.

Smurtautojas tikino, kad išeidamas iš buto moterį matė dar gyvą: „Ji gulėjo prieškambaryje alkūnėmis atsirėmusi į duris, žiūrėjo ir tylėjo“.

Šeimininkės vejamas iš buto E.Montvydas užsiplieskė – paleido jai į galvą vazą, kuri subyrėjo į šukes. Sužalota moteris parvirto ant grindų.  Vyras nepasakojo, kiek laiko vyko egzekucija.

Nepatikėję, kad E.Montvydą į svetimą butą atsivedęs V.Valius ramiai stebėjo, kaip šis daužė auką, nužudytos medikės artimieji vyrus vadino žvėrimis, reikalavo abu įkalinti iki gyvos galvos.

Pagalvojo, kad auka dar atsigaus

V.Valius tvirtino medikės namuose žiūrėjęs televizorių, po to prigulęs ant sofos. Kai su šeimininke susipykęs E.Montvydas išsinešdino, jis dar buvo bute - rankiojo savo ir draugo daiktus.

„Norėjau iškviesti greitąją medicinos pagalbą, bet Inga sakė, kad jai nieko nereikia, pati susitvarkys, nes yra medikė“, - teisme aiškino V.Valius.

Nepilnametį sūnų auginusi klaipėdietė dirbo slauge Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamente, buvo darbšti, vertėsi papildomais darbais.

Giminaičiai sakė, kad moteris kartais skolindavo pinigų V.Valiui. Pastarasis tikino, kad jį ir nužudytą medikę siejo draugiški santykiai.

Nustatyta, kad iš medikės buto pagrobta daiktų vertė siekia 9400 litų. Išnešta dar 800 litų ir 3000 eurų.

Smurtautojas pasipustė padus

Sumušęs šeimininkę E.Montvydas iš svetimo buto išbėgo vienomis trumpikėmis, laukė, kada V.Valius jam atneš maišelį su drabužiais. Tada susistabdė taksi automobilį ir nuvažiavo pas draugą.

V.Valius sulaikytas Klaipėdoje, bet greitai paleistas. Po nusikaltimo dingęs kaip vandenį E.Montvydas po kelerių metų buvo suimtas Didžiojoje Britanijoje ir deportuotas į Lietuvą.

Apkaltintas tik dėl vagystės ir dėl to, kad nepranešė policijai apie smurto proveržį medikės bute, V.Valius jautėsi ramus, kol nebuvo surastas E.Montvydas.

Teisme V.Valius aiškino neva padėjęs surasti dingusį E.Montvydą – nurodęs policijai, kad jis slapstosi užsienyje.

Abu kaltinamieji nežinojo, kur dingo medikės bute buvusi vaizdo kamera, DVD grotuvai, fotoaparatas, odinė rankinė su dokumentais, kiti vertingi daiktai.

Tikrasis žudikas neatskleistas ?

Teismo procesas dėl I. Žitkevičienės nužudymo sunkinančiomis aplinkybėmis prasidėjo tiktai tuomet, kai Didžiojoje Britanijoje sučiuptas E.Montvydas buvo pergabentas į Lietuvą.

V.Valiaus advokatas A.Surblys įrodinėjo, jog nusikaltimo aplinkybės nebuvo iki galo neištirtos - esą byloje yra duomenų, jog bute tą naktį galėjo būti dar vienas vyriškis, su kuriuo šeimininkė ir V.Valius kalbėjosi telefonu.

Tokių duomenų įžvelgė ir M.Navickas, teisme mėginęs sušvelninti savo kliento E.Montvydo kaltę. Advokatai reikalavo surasti ir apklausti dar vieną moters bute tą naktį neva buvusį vyrą.

Mintį, jog kažkoks trečias žudikas galėjo pribaigti sužalotą medikę po to, kai V.Valius ir E.Montvydas išėjo iš jos buto, teismas įvertino, kaip kaltinamųjų ir advokatų pasirinktą aklos gynybos versiją.

Brolio nuojauta - sesuo nukankinta

Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžiu už grotų pasiųstas tik E.Montvydas, o V.Valiaus kaltės neįžvelgta.

Tokiu verdiktu pasipiktinę I.Žitkevičienės artimieji reikalavo peržiūrėti ikiteisminio tyrimo medžiagą, rašė apeliacinius skundus aukštesniosioms teismo instancijoms.

Žudynių byla Klaipėdoje nagrinėta net ketverius metus. Aukos artimieji prašė sugriežtinti, jų manymu, neobjektyviai suformuluotus kaltinimus V.Valiui, tačiau jie tik švelnėjo, galiausiai jis buvo išteisintas.

„Jie abu susitepę mano sesers krauju. Vienas ją smaugė, kad nesipriešintų, o kitas - talžė kaip kriaušę. Inga patyrė daug skausmo - žudikai ją nukankino“, - kalbėjo I.Žitkevičienės brolis klaipėdietis Genadijus Solovjovas.

Medikės artimieji įsitikinę, jog jos bute buvę V.Valius ir E.Motvydas sprukdami iš nusikaltimo vietos iš anksto susitarė, kaip elgtis ir ką sakyti, jeigu juos sučiuptų policija.

Įkalintam sėbrui - tropikų vaisiai

Dingusį E.Montvydą Didžiosios Britanijos kriminalistai pagal Europos arešto orderį sulaikė Londone.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose dirbantis I.Žitkevičienės brolis G.Solovjovas stebėjosi V.Valiaus kalbomis, kad jis neva padėję atrasti E.Montvydą – policijai suteikęs žinių, kur jis slapstosi.

„Darbo reikalais dažnai lankausi Britanijoje, ten ir aptikau E.Montvydo pėdsakus. Interpolui ir britų policijai aš nurodžiau tikrąją jo buvimo vietą, V.Valius čia nieko dėtas“, - kalbėjo G.Solovjovas.

G.Solovjovas neabejojo, kad sėbrai viską numatė: “Kam sėdėti už grotų dviem – E.Montvydas visą kaltę užsikrovė sau, kad nuo bausmės išsisukęs V.Valius už grotų jį šertų apelsinais ir mokėtų advokatams už apeliacijų rašymą".

Teisme narpliojant medikės žudynių bylą aktyviai plušėjo ir jos artimųjų interesams atstovavęs advokatas Romas Kersnauskas – buvęs Klaipėdos apylinkės teismo pirmininkas.

Prokuroras nušalintas nuo bylos

Visų proceso dalyvių kalbų išklausiusiam Klaipėdos apygardos teisėjui Eduardui Maškevičiui kilo pagrįstų abejonių, kad ne visos žmogžudystės gijos išpainiotos iki galo.

R.Kersnauskas prašė nušalinti nuo bylos, nukentėjusiųjų manymu, švelnius kaltinimus V.Valiui ir E.Montvydui prokurorą Jurijų Petuchovą ir grąžinti medžiagą ikiteisminiam tyrimui papildyti.

„Yra pagrindo manyti, kad valstybės kaltinimą reiškęs prokuroras yra šališkas - nesiekia išsiaiškinti visos teisybės“, - teisme pareiškė R.Kersnauskas.

E.Maškevičius prašymą dėl Klaipėdos apygardos J.Petuchovo nušalinimo atmetė, tačiau žudynių bylą grąžino tyrėjams.

Antrą kartą atverstą bylą nagrinėjusi Klaipėdos apygardos teisėja Violeta Miliuvienė patenkino nukentėjusiųjų prašymą - J.Petuchovas buvo nušalintas nuo teisminio proceso.

Žudynių byla teisme sukosi ketverius metus. Aukos artimieji skundėsi Lietuvos aukščiausiajam teismui – reikalavo sugriežtinti, jų manymu, atlaidžiai suformuluotus kaltinimus V.Valiui, tačiau jie tik švelnėjo.

Galutiniu verdiktu pasipiktinęs G.Solovjovas mano, kad byla išnagrinėta neobjektyviai, prokurorai ir aukštesniųjų instancijų teismai esą numoję ranka į aukos giminaičių apeliacinius skundus.

Kalinys pranešė apie spaudimą

E.Montvydas tuo tarpu skundėsi kitokiu spaudimu už grotų. Savo pareiškime jis teigė, kad, kai buvo atvežtas iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus į Lukiškių kalėjimą, pas jį atvykęs Kriminalinės policijos biuro vyriausiasis tyrėjas Algimantas Martinkus pareikalavo, kad jis kaip žudiką įvardytų išteisintą V.Valių.

Anot nuteistojo, A.Martinkus tvirtino, jog su Generaline prokuratūra suderinta, kad jam pakeitus ankstesnius parodymus, V.Valiui bus pateikti kaltinimai dėl nužudymo. Už parodymų pakeitimą esą žadėta palengvinti E.Montvydo dalią – teismas skirtų penkerių metų bausmę, o tada jis iškart išeitų į laisvę.

E.Montvydas nurodė sulaukęs grasinimu - atsisakius keisti parodymus jam esą dar ilgai teks srėbti kalėjimo košę. Dėl nurodytų faktų Policijos Imuniteto valdybos pradėtas tarnybinis tyrimas pažeidimų neatskleidė.

Kalinio pareiškimą dėl galimo A.Martinkaus piktnaudžiavimo nagrinėję tyrėjai patikėjo kriminalisto žodžiais ir atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Pareigūnas teigė tuo metu visiškai nebuvęs Lukiškėse.

Konservų dėžutėse – kokainas

Atsikratęs kaltinimų šleifo medikės žudynių byloje V.Valius įsivėlė į kitą skandalą - per konfliktą kavinėje sumušė barmeną  ir buvo suimtas dviems mėnesiams. Vėliau nutvertas su didele narkotikų siunta.

Gavę žinių, jog V.Valius įsisukęs į stambų narkotikų verslą, Klaipėdos policijos pareigūnai, jį akylai stebėjo, o paskui antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai apgulė jo namą Klaipėdos rajone.

Kinologai su šunimis V.Valiaus namuose per kratą aptiko 1,5 kilogramo beveik gryno kokaino, kurio vertė nelegalioje rinkoje siekia apie 210 tūks. eurų.

Kvaišalai buvo paslėpti šešiose sandariai uždarytose konservų dėžutėse. Rasta dar 8 tūkst. eurų ir 18 tūkst. eurų vertės vekselių, visureigis su, kaip įtariama, suklastotais numeriais, antrankiai.

Tą pačią dieną viename uostamiesčio grožio salone sulaikyta su V. Valiumi bendravusi kirpėja – pas ją atrasta 11 platinimui paruoštų kvaišalų dozių.

Už grotų – advokatas ir klientas

Galimam kokaino tiekėjui didmenininkui V.Valiui pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis itin dideliais kiekiais, o grožio salono darbuotojai – dėl perduotų kvaišalų platinimo.

Šešėlinis veikėjas buvo suimtas, bet sumokėjęs už 20 tūkst. eurų užstatą paleistas į laisvę. Teismo sprendimu, V.Valiui skirta intensyvios priežiūros kardomoji priemonė – būti su elektronine apykoje.

Praėjusią savaitę atgabentas į Vilniaus apylinkės teisme V.Valius kartu su teisėjais, advokatais, verslininkais išklausė pareikštus įtarimus. Klaipėdietį vėl leista suimti - šįkart trim mėnesiams.

Įtarimų ir sankcijų neišvengė V.Valiaus interesus teismuose atstovaujantis advokatas A.Surblys, pernai jau išbandęs policijos areštinės kamerų gultus.

Pokštai virto rūsčiais įtarimais

A.Surblys įtariamas ketinimiais sužaloti Klaipėdos apskrities policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro vadovą Valdą Narutavičių ir prokurorą Vitalijų Gulenkovą.

Pats advokatas tvirtina, kad jo pokalbių su klientais kontoroje slaptai klausę pareigūnai, ko gero, savaip suprato nekaltus pokštus ir dabar nori juos realizuoti - paversti ikiteisminio tyrimo objektu.

Pareigūnų vėl sulaikytam A.Surbliui pareikšti įtarimai dėl neteisėto informacijos apie privatų asmenį rinkimo ir rengimosi sunkiai sutrikdyti dviejų aukštų Klaipėdos teisėsaugininkų sveikatą.

Kitas savanoris lenda į belangę ?

Jau trečią kartą tyrimą dėl A.Surblio veiklos atnaujinęs Generalinio prokuroro pavaduotojas Žydūnas Radišauskas pranešė, jog gauta naujų reikšmingų duomenų, kurie anksčiau nebuvo žinomi.

Tą pačią dieną kartu su A.Surbliu sulaikytą ir E.Montvydo advokatą M.Navicką irgi prislėgė įtarimai – esą jis kažkaip mėginęs padėti į narkotikų bylą įklimpusiam kolegos klientui V.Valiui.

Teigiama, jog kažkoks kitas su narkotikų verslu susijęs asmuo galimai buvo įkalbėtas už atlygį prisiimti V.Valiui inkriminuotą nusikalstamą veiklą dėl jo namuose atrastos kokaino siuntos.

Kokie interesai sieja nusikaltimais įtariamus asmenis ir advokatus, kodėl kažkoks pasiryžėlis sutiko gelbėti V.Valiaus kailį, kur jis yra dabar – laisvėje, laikomas už grotų ar slapstosi kur nors užsienyje?

Vadinamąją teisėjų korupcijos bylą įžiebę prokurorai žada į visus su A.Surblio ir M.Navicko bei jų klientų veikla susijusius klausimus atsakyti vėliau.

Įtarimų naštos su kyšiais nesieja

G.Solovjovas niekaip nesupranta, kodėl po to, kai V.Valiaus namuose atrasta didžiulė kokaino siuntą, ikiteisminis tyrimas iki šiol nebaigtas: „Negi šis veikėjas, kaip ir aną kartą, vėl išsuks uodegą?“

Kokaino istorija J.Solovjovui primena jo sesers nužudymo bylą: moters namuose girtuokliavo du vyrai, bet įkalintas tik vienas savo kaltę iš dalies pripažinęs šiurpios orgijos dalyvis.

Sulaikytas buvęs E.Montvydo advokatas M.Navickas Vilniaus apylinkės teisme neigė bet kokias savo veiklos sąsajas su įtarimų šešėlyje atsidūrusiais net Lietuvos teismų elito atstovais.

„Nesu įtariamas kyšininkavimu, teisėjai mano byloje neminimi. Man pareikšti įtarimai siejami su advokato praktika, santykiais su vienu klientu“, - tikino M.Navickas.

Galimas M.Navicko pastangas palengvinti vėl įkliuvuso A.Surblio kliento V.Valiaus dalią ieškant žmogaus, kuris sutiktų prisiimti svetimą kaltę dėl narkotikų, pareigūnai įvertino kaip piktnaudžiavimą tarnyba.

Ar M.Navickas ir A.Surblys, gindami savo klientų interesus, kurdami, o gal ir derindami gynybos planus, galėjo paminti įstatymus, advokatų garbės kodeksą, paaiškės, kai ikiteisminis tyrimas bus baigtas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

į Klaipėdos apylinkės teismą

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.