Švietimui Vilniuje trūksta ne pinigų, o miesto noro spręsti problemas

Kai diskutuojama apie švietimo sistemą, visas dėmesys ir kritikos strėlės paprastai nukreipiamos į Švietimo ir mokslo ministeriją, pamirštant arba nenorint prisiminti, kad nemaža dalis atsakomybės už situaciją mokyklose ir darželiuose tenka jų steigėjams – savivaldybėms.

Ieva Kačinskaitė – Urbonienė, Darbo partijos sąrašo Vilniaus mieste lyderė.<br> T.Bauro nuotr.
Ieva Kačinskaitė – Urbonienė, Darbo partijos sąrašo Vilniaus mieste lyderė.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

Feb 25, 2019, 8:32 AM, atnaujinta Feb 25, 2019, 10:44 AM

Vilniuje, kur gyventojų skaičius auga, bet trūksta ir mokytojų, ir darželių, o klasės daugelyje mokyklų perpildytos, reikia ypač greitų sprendimų. Todėl mes, Darbo partija, esame parengę šešis aiškius žingsnius, kurie padėtų iš esmės pagerinti švietimo ir ugdymo situaciją.

Mūsų Vilnius – tai:

Miestas, kuriame dirba kvalifikuoti pedagogai.

Didžiulis pedagogų trūkumas Vilniaus mieste – daugelį metų nesprendžiama problema. Statistikos duomenimis, būtent Vilniuje yra didžiausias mokytojų trūkumas, o prieš 2018 m. rugsėjo 1-ąją darželiai vis dar ieškojo 250 darbuotojų!

Todėl mes įsipareigojame rasti bendradarbiavimo su aukštojo mokslo įstaigomis būdų ir pritraukti geriausius Lietuvos mokytojus į Vilniaus ugdymo įstaigas, taikyti perkvalifikavimo programas.

Miestas, kuriame sparčiausiai auga pedagogų atlyginimai.

Viena svarbiausių priežasčių, kodėl mokyklose ir darželiuose trūksta pedagogų, – maži atlyginimai. Vilniuje, kur pragyvenimo lygis gerokai aukštesnis nei kitur Lietuvoje, mokytojų atlyginimų padidinimas dešimčia ar dvidešimčia eurų situacijos nepagerins.

Todėl mes, Darbo partija, įsipareigojame kasmet savivaldybės lėšomis didinti atlyginimus mokytojams. Jie privalo gauti bent 1000 eurų į rankas.

Miestas, kuriame vakarinis darželis yra kiekviename mikrorajone.

Vakarais dirbantys darželiai padėtų spręsti vaikų priežiūros klausimą vienišiems, vakarais dirbantiems tėvams. Todėl mes įsipareigojame įsteigti po tokį darželį kiekviename Vilniaus mikrorajone.

Miestas, kuriame vietą darželyje ir mokykloje ras kiekvienas mažylis.

Vietų darželiuose, mokyklose trūkumas neturi būti problema dirbantiems, vaikus auginantiems vilniečiams. Pastatyti darželį kainuoja apie 3 mln. eurų. Vilniaus miesto biudžetas yra 600 mln. eurų, tad darželių problema yra prioritetų, ūkiškumo, gebėjimo išsireikalauti, o ne pinigų klausimas.

Miestas, kuriame visose ugdymo įstaigose tiekiamas kokybiškas, sveikas ir skanus maistas.

Kiekvienam iš mūsų svarbu, ką valgo mūsų vaikai. Kiekvienas norime, kad jie augtų sveiki. Todėl mes, Darbo partija, užtikrinsime, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir mokyklose maistas būtų gaminamas iš ne mažiau kaip 80 proc. ekologiškų produktų.

Miestas, kuriame daug dėmesio skiriama neformaliam, popamokiniam ugdymui.

Neformalaus ugdymo krepšelis turi būti ne tik išlaikomas, bet ir didinamas, užtikrinant turiningą popamokinę veiklą ir užimtumą ugdymo įstaigose visiems pradinukams iki tėvų darbo pabaigos. Ir ta veikla, pabrėžiame, turi būti turininga, o ne tiesiog mokinių laikymas uždarius klasėje.

Labai svarbu, kad vaikai ugdytų savo talentus saugiai, netoli namų, todėl mes plėsime vaikų ir jaunimo laisvalaikio infrastruktūrą Vilniaus mikrorajonuose.

Politinė reklama bus apmokėta iš Darbo partijos rinkimų kampanijos sąskaitos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.