Į valdžią veržiasi šeimomis

Lietuva – giminių kraštas. Nieko keista, kad šia sena tiesa vadovaujasi ir naujos politinės jėgos, nuo arenos vietos valdžioje pamažu stumiančios senąsias partijas.

Šiemet vietos valdžią rinks gerokai mažiau žmonių nei prieš 4 metus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šiemet vietos valdžią rinks gerokai mažiau žmonių nei prieš 4 metus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-26 09:47, atnaujinta 2019-02-26 14:29

„Mes esame Kitokie“ – taip galėtų pasivadinti dažnas iš visuomeninių komitetų, kurie kaip iš gausybės rago pažiro šiuose savivaldos rinkimuose.

Būtent tokiu šių darinių kuriamo įvaizdžio esmę išreiškiančiu pavadinimu pasipuošė vienas tokių komitetų Radviliškio rajone.

Atspindi bendras tendencijas

78 steigėjus subūrusio ir kandidatus į rajono savivaldybės tarybą iškėlusio nepartinio darinio sudėtis taip pat puikiai atspindi bendras tendencijas.

Dalis „Mes esame Kitokie“ steigėjų – buvę vienos partijos eiliniai, dalis – tokia pat buvusi kitos partijos žemės druska, dalis – neturėję nieko bendra su partijomis ar politika.

Dar vienas į akis krintantis organizacinis principas – daugiau nei trečdalis steigėjų yra šeimų nariai.

Yra atvejų, kai į Seimą irgi verždavosi tėvas su sūnumi ar vyras su žmona, bet, atrodo, kuo arčiau žemės, tuo tokios šeiminės rangos daugiau ir, ko gero, jai priklauso ateitis.

Prieš ketverius metus visuomeninių komitetų įvairiose savivaldybėse registravosi 58, šiemet jų yra 90.

Sudaryti tokį darinį turi teisę ir partijoms priklausantys savivaldybės gyventojai, o kelti kandidatais gali ir tuos asmenis, kurie net nebuvo tarp komiteto steigėjų.

Vienas reikalavimų – komiteto steigėjų turi būti bent dvigubai daugiau nei mandatų savivaldybės taryboje. Kadangi Radviliškio savivaldybės taryboje yra 24 vietos, komitetų steigėjų turi būti ne mažiau kaip 50.

Įžvelgė konkurentų manevrus

Tarp komiteto „Mes esame Kitokie“ 78 steigėjų yra kokie du trečdaliai šeimos ar artimos giminystės ryšiais susijusių asmenų. Kandidatų į tarybą sąraše – 16 pavardžių.

„Mes esame Kitokie“ konkuruoja su komitetais „Už geresnį gyvenimą visiems“ ir „Vardan žmogaus“. Pastarasis įdomus tuo, kad jam vadovauja ilgametis Baisogalos seniūnas Romas Kalvaitis, neseniai palikęs ilgamečių rajono valdančiųjų konservatorių gretas.

Kaip „Lietuvos rytui“ sakė „Mes esame Kitokie“ koordinatorė ir lyderė Vilma Budvytienė, seniūno vadovaujamas „Vardan žmogaus“, kuris nekelia savo kandidato į merus, – tai konservatorių ir jų dabartinio mero Antano Čepononio politinis triukas regint augantį komitetų populiarumą. Esą tai liudija su dešiniaisiais susijusių asmenų gausa steigėjų sąraše.

Nemano esantys rekordininkai

50-metė V.Budvytienė yra komiteto kandidatė į merus. Ji yra buvusi Socialdemokratų partijos narė, atstovavusi šiai politinei jėgai rajono savivaldybės taryboje.

„Mes esame Kitokie“ kandidatų sąrašo priekyje yra ir tarybos nariai Justas Malinauskas bei Eduardas Martynkinas. Pirmasis – buvęs „darbietis“, antrasis – buvęs socialdemokratas.

„Tikrai nesakyčiau, kad pagrindinis mūsų komiteto būrimosi principas – priklausymas šeimoms. Net nemanau, kad mes šiuo požiūriu būtume kokie nors rekordininkai. Bene daugiausia pas mus yra buvusių socialdemokratų, maždaug pusė.

Dar kokie 20 procentų – buvę Darbo partijos nariai. O kiti – apolitiški žmonės, niekuomet nepriklausę jokioms partijoms“, – „Lietuvos rytui“ sakė V.Budvytienė.

Pasak kandidatės į merus, komitetas save finansuoja pats – iš narių lėšų, prisidedant kitiems fiziniams asmenims.

Žino, kas ką galvoja

Tarp „Mes esame Kitokie“ steigėjų yra ne tik J.Malinauskas, bet ir jo žmona Rita, kiti giminaičiai.

„Šeima palaiko mane, vadinasi, palaiko ir mano komitetą. Juk vis tiek kartu gyvename, žinome, kas ką galvoja, planuoja, šneka. Natūralu, kad ir bendraminčiai esame. Mes esame kitokie.

Kita vertus, palikęs Darbo partiją ir vėl galvodamas eiti į politiką su komitetu klausiau, ką apie tai mano šeima. Tai jos palaikymas ir atsispindi, kad kartu ir kūrėme komitetą“, – „Lietuvos rytui“ dėstė J.Malinauskas.

Sąraše – net penki Indai

Panašiai aiškino ir aštunta „Mes esame Kitokie“ kandidatų sąraše esanti Virginija Indienė. Šio komiteto steigėjų sąraše – net 5 Indai. Tai V.Indienės vyras Bronius Inda, sūnūs Gediminas, Kęstutis ir marti Simona Indė.

Vienas sūnų K.Inda įrašytas 16 vietoje komiteto kandidatų į tarybą sąraše.

„Sūnus buvo Socialdemokratų partijoje, mes, kaip šeima, jį palaikome ir vis tiek esame bendraminčiai. Mūsų kandidatę į merus irgi pažįstame seniai kaip gerą žmogų, aktyvią visuomenininkę“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo V.Indienė.

Paklausta, kodėl ne vyras, o ji kandidatuoja į Radviliškio tarybą ir ar tai atspindi svorį šeimoje, moteris prajuko.

„Nei man labai reikėjo tos vietos, nei ką. Tiesiog tokį darbą dirbu, labiau pratusi su informacija, o vyras daugiau techninį darbą dirba, neturi laiko“, – pasakojo Valstybinėje mokesčių inspekcijoje dirbanti kandidatė į tarybą, kurios sutuoktinis prekiauja atsarginėmis senų automobilių detalėmis.

Paklausta, kaip įsivaizduoja savo, kaip savivaldybės tarybos narės, darbą ir pagrindinius tikslus, V.Indienė sakė, kad svarbiausia tiesiog pritarti geroms ir teisingoms idėjoms, o rajone esą tikrai daug taisytinų dalykų.

Sumažėjo ir rinkėjų, ir renkamųjų

Galutiniame Lietuvos rinkėjų sąraše – 2 mln. 458 tūkst. 13 asmenų. Tiek žmonių galės balsuoti kovo 3-iąją vyksiančiuose savivaldybių tarybų ir tiesioginiuose merų rinkimuose.

Per savivaldos rinkimus 2015 m. balsavimo teisę turėjo 2 mln. 542 tūkst. 605 rinkėjai.

Sumažėjus gyventojų šiemet bus renkami 1502 tarybų nariai. 2015 m. buvo renkami 1524 tarybų nariai.

Savivaldos rinkimuose dalyvauja 13 662 kandidatai, tarp jų dėl mero posto rungiasi 410 asmenų.

Rinkėjų pasirinkimui – 14 partijų, 90 visuomeninių komitetų ir 14 partijų koalicijų kandidatų sąrašai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.