Rinkimų išvakarėse – neramumai Trakuose: prakalbo apie balsų pirkimą

Konservatorių kandidatas į Trakų merus, Lentvario Motiejaus Šimelionio gimnazijos direktorius Jonas Kietavičius prieš pat savivaldybių tarybų rinkimus gavo netikėtą „dovaną“ iš teisėsaugos.

Kova dėl vietos Trakų savivaldybėje prasidėjo skandalu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kova dėl vietos Trakų savivaldybėje prasidėjo skandalu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kova dėl vietos Trakų savivaldybėje prasidėjo skandalu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kova dėl vietos Trakų savivaldybėje prasidėjo skandalu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 27, 2019, 7:09 PM, atnaujinta Feb 28, 2019, 2:57 PM

Vilniaus apygardos prokuratūra nutarė jo atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl turto pasisavinimo.

O dar vieno netikėtumo pedagogas sulaukė trečiadienį – jau pirmąją  savivaldybių tarybų išankstinių rinkimų dieną. Į policiją kreipėsi mažiausiai 4 žmonės, tvirtinantys, jog už tai, kad būtų atiduotas balsas J.Kietavičiui, siūloma 10 eurų.

„Absurdas. Čia jau juodosios rinkimų technologijos. Čia, matyt, mūsų merės Editos Rudelienės intrigos, ji labai nori likti valdžioje, bet manyje mato stiprų konkurentą“, – portalui lrytas.lt teigė J.Kietavičius.

Pareiškimus tirs policija

Pranešama, kad jau pirmą išankstinių rinkimų dieną Trakų policija gavo keturis oficialius pareiškimus su prašymais pradėti ikiteisminį tyrimą.

Portalo lrytas.lt šaltiniai informavo, kad su Narkušos grupuote susijęs ne kartą teistas Denisas Kulikas bei jo tėvas prie Trakų „Maximos“ ir „Iki“ parduotuvių praeiviams siūlo po 10 eurų už tai, kad balsuotų už J.Kietavičių.

Dar viena grupelė, kuriai vadovauja Igoris Izveniukas, penkiais automobiliais balsuotojus gundo kaimuose.

Kandidatas į merus teigė, kad jam mesti kaltinimai – absurdiški.

„Kandidatai į tarybą perėjo ne vieną Tėvynės sąjungos filtrą. Aš pats su jais kelis kartus susitikau. Visais jais pasitikiu, o gandais nesivadovauju. Tuo tarpu apie tai, kad liberalai planuoja pirkti balsus, girdėjau ne iš vieno“, – sakė J.Kietavičius.

Portalas lrytas.lt susisiekė su Vilniaus policijos pareigūnais. 

„Trakų rajono policijos viršininkas Sigitas Šemis patikino, kad iki darbo dienos pabaigos skundų ir pareiškimų dėl balsų pirkimo ar papirkinėjimo ebuvo. Policijos registruojamų įvykių sąraše panašių pranešimų nebuvo“, – nurodė Vilniaus apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja.

„Galėjo būti dar ir taip, kad kitoje institucijoje registravo pareiškimus, tada apie jį tik rytoj pareigūnai sužinotų“, – papildė policijos atstovė.

„Informacija šiuo metu yra tikslinama, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nėra gavusi žinių apie šį atvejį iš Policijos departamento“, – paklausta apie minėtą atvejį sakė portalui lrytas.lt VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė ir pridūrė, kad ketvirtadienį tikisi pateikti tikslesnę informaciją.

Papirkimą vadina melu ir provokacija

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatas į Trakų rajono merus Jonas Kietavičius kategoriškai neigia informaciją apie neva rinkėjų papirkinėjimą bei vadina melu bei provokacija, rašoma portalui lrytas.lt atsiųstame TS-LKD pranešime.

Taip pat nurodoma, kad jokie ikiteisminiai tyrimai dėl kandidato veikos nėra pradėti. Pradėta administracinė teisena yra panaikinta Vilniaus regiono apylinkės teismo Trakų rūmų nutartimi.

„Tenka tik apgailestauti, kad rinkimų kovoje besivaržantys oponentai naudoja tokius nešvarius metodus, apšmeiždami ne tik mane, bet ir garbingus, profesinėje veikloje pasižymėjusius asmenis“, – atsiųstame pranešime sako J. Kietavičius. Kandidatas į merus mano, kad tokiu būdu jam bandoma atkeršyti už tai, kad jis 2017 m. pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio su dar apie 40-čia buvusių narių.

Apkaltino gesto rodymu

Nesutarimai tarp J.Kietavičiaus ir Trakų rajono savivaldybę valdančio Liberalų sąjūdžio prasidėjo 2017 metų rugpjūtį, kai gimnazijos direktorius pasitraukė iš partijos.

Pedagogas tuomet skambiai trenkė durimis – ne tik išėjo iš Liberalų sąjūdžio Trakų skyriaus, bet su savimi pasikvietė ir kelis šalininkus.

„Nuo to laiko valdančioji dauguma mane nuolat žemino. Žeminimą patirdavau ir iš tos pačios merės, kurią kažkada jauną panelę iškėliau pats, ėjau, rėmiau“, – sakė J.Kietavičius.

Iš pradžių J.Kietavičius buvo apkaltintas, kad per savivaldybės tarybos posėdį, kuriame buvo svarstoma gimnazijos veikla, parodė vidurinį pirštą.

Ištirti šiam įvykiui net buvo sudaryta solidi komisija, o direktorius nušalintas nuo pareigų.

Apie tai, kaip rodydamas vidurinį pirštą negražiai elgiasi žinomas pedagogas, nuolat rašė vietos spauda.

Aptiko įvairių trūkumų

Trakų savivaldybės administracija ties tuo nesustojo – praėjusių metų pabaigoje po atlikto gimnazijos audito ji kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir FNTT.

„Buvo aptikti tam tikri trūkumai, kuriuos išsiaiškinti neturėjome įgaliojimų ir kompetencijos. Todėl ir kreipėmės į teisėsaugą“, – sakė Darius Kvedaravičius.

Iš pradžių buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą. Tačiau savivaldybei pateikus papildomus dokumentus Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Tomas Songaila prieš pat rinkimus priėmė nutarimą pradėti ikiteisminį tyrimą.

Jį atlikti pavesta Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.

Įtariama, kad už gimnazijos pinigus buvo nupirktas židinys, automatinių vartų mechanizmas ir dar kai kurie įrenginiai, kurie mokslo įstaigos nepasiekė.

Kalbama, kad panašiu metu, kai buvo vykdomi šie pirkimai, J.Kietavičius statėsi savo namą.

„Aš nesu toks kvailas, kad gimnazijos vardu pirkčiau židinį ar vartų mechanizmą, kurių mūsų mokslo įstaigai nereikia. Matau, kad merė nori apjuodinti mane“, – sakė portalui lrytas.lt J.Kietavičius.

Atvyko konservatorių vedlys

Buvusių partiečių kivirču greitai pasinaudojo konservatoriai.

Į gimnaziją buvo atvykęs šios partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis ir paskaitė paskaitą apie pilietiškumo ugdymą, į kurią buvo suvaryti visi gimnazistai.

Netrukus po šių paskaitų iš liberalų sąjūdžio pasitraukiusiam J.Kietavičiui ir buvo pasiūlyta tapti kandidatu į merus nuo Tėvynės sąjungos ir suformuoti kandidatų sąrašą.

Tačiau į šį sąrašą buvo įtrauktas ne vienas iki tol su konservatoriais nieko bendro neturėjęs veikėjas.

Tarp jų – už įvairius pažeidimus atleisti buvę policininkai bei gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Darius Mechovskis. Ne per seniausiai šis vyriškis buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, nes šaudė kaimyno namuose. Už jį laiduoti sutiko pats J.Kietavičius.

Plūdo anoniminiai skundai

Tačiau didžiausias sujudimas kilo paaiškėjus, kad į konservatorių partijos sąrašus J.Kietavičius įtraukė Algį Ratkevičių bei Vitaliją Kostevič.

Mat per praėjusius rinkimus 2015 metais socialdemokratų sąraše dalyvavęs A.Ratkevičius netikėtai surinko beveik 1000 pirmumo balsų ir iš 44-osios vietos pakilo į 4-ąją, o V.Kostevič sutuoktinis Aleksandras, kuris buvo siejamas su nusikalstamo pasaulio autoritetu Stanislovu Narkevičiumi, pravarde „Narkuša“ – iš 42-osios į 5-ąją.

Tuo tarpu pačius rinkimų rezultatus dėl galimo balsų pirkimo Trakų savivaldybėje Vyriausioji rinkimų komisija pavadino negaliojančiais. Pakartotiniuose rinkimuose nei A.Ratkevičius, nei A.Kostevičius jau nedalyvavo.

Tad į policiją ėmė plaukti skundai, kad esą konservatoriai bandys pirkti balsus ir pasirengę už vieną mokėti po 30 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.