Nuspręsta: nuo 2021 metų laikrodžio galėsime nebesukioti, bet yra viena sąlyga

Pirmadienį po pietų Europos Parlamento (EP) posėdyje buvo balsuojama dėl Lietuvai aktualios direktyvos, kuria siekiama panaikinti sezoninį laiko keitimą. Panašu, kad šįmet laikrodžius persukti vis dar bus privalu, – sprendimas dėl sezoninio laiko atidėtas iki 2021 metų.

Pirmadienį EP posėdyje buvo balsuojama dėl direktyvos, kuria siekiama panaikinti sezoninį laiko keitimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Pirmadienį EP posėdyje buvo balsuojama dėl direktyvos, kuria siekiama panaikinti sezoninį laiko keitimą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2019, 6:55 PM, atnaujinta Mar 4, 2019, 7:08 PM

Sprendimas atidėtas dvejiems metams

Praėjusiais metais Europos Komisija (EK), reaguodama į kai kurių Europos Sąjungos (ES) valstybių narių prašymus, buvo paskelbusi viešą konsultaciją ir kvietė ES šalių piliečius užpildyti anketą apie vasaros ir žiemos laiko susitarimus. Netylant diskusijoms dėl laiko keitimo dukart per metus ES šalyse ir per atviras (EK) konsultacijas sulaukus net 4,6 mln. europiečių nuomonės šiuo klausimu, buvo pasiūlyta atsisakyti sezoninės laiko kaitos nuo 2019 m. balandžio.

EP Transporto ir turizmo komitetas pirmadienį popiet balsavo dėl šio sprendimo. Posėdžio metu taip pat siūlyta, kad valstybės savarankiškai pasirinktų, kurį laiką – vasaros ar žiemos – taikyti ateityje.

Dėl galimai skuboto ir netinkamo šio sprendimo poveikio vertinimo posėdžio metu buvo nubalsuota už šio sprendimo atidėjimą iki 2021 metų. Nuo tų metų laiko sukioti bus nebeprivaloma. Kiekviena šalis galės dėl to apsispręsti pati. Šį sprendimą jos turės priimti iki 2020 metų balandžio mėnesio.

Laikrodžio persukimas laukia jau šį mėnesį

Laikas Lietuvoje, kaip ir visose Europos Sąjungos valstybėse, keičiamas dukart per metus, vykdant neribotai galiojančią direktyvą dėl vasaros laiko. Briuselis kas penkerius metus skelbia komunikatą, kuriame nurodomas tikslus vasaros laiko įvedimo ir atšaukimo grafikas.

Vasaros laikas kasmet įvedamas paskutinį kovo sekmadienį, pasukant laikrodžio rodyklę valanda į priekį, o atšaukiamas paskutinį spalio sekmadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.