Arūnas Dumalakas. Į Kaziuką tuoj trauksime kaip į muziejų

Tautinis paveldas, prie kurio geriau nė pirštu neprisiliesti. Išskirtinių, bet neįperkamų gaminių prekyvietė. Tuo gresia pavirsti Kaziuko mugei. Ir gana greitai, per keletą metų, jeigu naujieji jos rengėjai taip spėriai įgyvendins naujoves.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2019, 7:00 AM

Svarbiausia šių metų naujovė, apie kurią užsiminė kiekvienas kalbintas prekeivis, – mokesčiai. Palikę už borto nuolatinį Kaziuko mugės rengėją V.Urbą, naujieji organizatoriai taip mostelėjo, kad maža nepasirodė.

Apkrauti mokesčiais prekeiviai, savaime suprantama, pakėlė kainas. O Kaziuko mugės rengėjams prieš pat renginį teko kviesti dalyvius, nes keli šimtai prekybos vietų buvo neužimta. Tai dar viena naujovė, susijusi su išaugusiais mokesčiais. Ankstesniais metais prekybos vietos būdavo išgraibstomos prieš kelis mėnesius.

Taip, rengėjai nė nemėgino girtis, kad šiemet Kaziuko mugė bus didesnė nei pernai, užpernai, nors anksčiau tai darydavo kasmet. Ir iš tiesų – anksčiau mugė pūtėsi, plėtėsi.

Užtai šiemet rengėjai paskelbė karą kiniškiems blizgučiams, kurių ankstesnėse mugėse būdavo apstu.

Galima sakyti, kad karas su kiniška produkcija laimėtas. Gal jos visiškai išvyti iš mugės nepavyko, bet prekybos vietų su ryškiaspalviais plastiko gaminiais gerokai sumažėjo.

Ir ką? Niekalo pardavėjų vietas užėmė medžio drožėjai. Medinių šaukštų ir lentelių atsirado kelis kartus daugiau.

Apskritai keistas tas vilnietis pirkėjas. Kaziuko mugėje jis būtinai perka medinį šaukštą. Galima pagalvoti, kad kasdien juo srebia sriubą, kabina košę.

O vasarą kasdien verda uogienę ją maišydamas mediniu šaukštu, kad neprisviltų.

Suprastum, jeigu pirkėjas Kaziuko mugėje rinktųsi kitą tradicinį pirkinį – pintą krepšį. Daugelis mėgsta pagrybauti, pauogauti.

Žinoma, galima pateisinti šaukštų pirkėjus. Tai vienas pigesnių pirkinių. Tad nuolatinio Kaziuko mugės lankytojo namuose turėtų būti susikaupusi nemenka medinių šaukštų kolekcija.

Nenuostabu, kad vieninteliai medžio drožėjai nesiskundė šiųmete Kaziuko muge. Šaukštus pirko. Kaip ir inkilus. Tik keista, kad vyrai jų nemoka patys susikalti, išskaptuoti. Kad ir ne tokį gražų kaip tautodailininko, bet savą. Ir jame apsigyvenusio varnėno čirškavimai būtų savesni.

Tikri optimistai tie medžio drožėjai. Jų žodžiais, net geriau, kad Kaziuko mugėje mažiau prekeivių. Vadinasi, likusiųjų produkcija perkama geriau.

Tik ką jie šnekės, kai nuolatinio Kaziuko mugės lankytojo namų pakampės bus pilnos medinių šaukštų? Ar ateis jis į mažėjančią Kaziuko mugę, kur kainos prekeivio jau baisu net paklausti?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.