A. Maldeikienė kritikavo LRT vadovus: rūpi ne žodžio laisvė, o pinigai

Reaguojant į kritiką, kurios pastaruoju metu sulaukia nacionalinis transliuotojas (LRT), Seimo narė Aušra Maldeikienė ketvirtadienį ryte surengė spaudos konferenciją „Kam žiniasklaidai reikalinga laisvė: svarstant padėtį dėl LRT“. Spaudos konferencijos metu parlamentarė kalbėjo apie šiandieninės Lietuvos žiniasklaidos skaudulius ir negailėjo kritikos nacionaliniam transliuotojui.

Seimo narė Aušra Maldeikienė ketvirtadienį ryte surengė spaudos konferenciją „Kam žiniasklaidai reikalinga laisvė: svarstant padėtį dėl LRT“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimo narė Aušra Maldeikienė ketvirtadienį ryte surengė spaudos konferenciją „Kam žiniasklaidai reikalinga laisvė: svarstant padėtį dėl LRT“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasak Seimo narės, pagrindinė nacionalinio transliuotojo pareiga yra saugoti Konstitucijoje įtvirtintą žodžio laisvę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak Seimo narės, pagrindinė nacionalinio transliuotojo pareiga yra saugoti Konstitucijoje įtvirtintą žodžio laisvę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 14, 2019, 11:24 AM

Rūpi ne žodžio laisvė, o pinigai

A.Maldeikienė spaudos konferenciją surengė, norėdama sureaguoti į prieš porą dienų mišrioje Seimo narių grupėje vykusį susitikimą su nacionalinio transliuotojo vadovais. Pagrindinė priežastis, paskatinusi parlamentarę kalbėti apie žiniasklaidos ydas, buvo tai, jog visi bandymai su LRT generaline direktore Monika Garbačiauskaite-Budriene kalbėti apie žurnalistiką, pasak A.Maldeikienės, baigdavosi vadovės kalbėjimu apie pinigus.

Anot parlamentarės, dabartiniai LRT vadovai laikosi pozicijos, kad kuo daugiau pinigų gaus, tuo geriau darys savo darbą.

A.Maldeikienė taip pat teigė, kad inicijavo tai, jog nacionalinis transliuotojas negalėtų turėti komercinės reklamos.

„Kai buvo nustatyta skirti nacionaliniam transliuotojui nuolat augančias pajamas iš biudžeto, buvo sutarta, kad komercinės reklamos nebus, bet įstatyme nebuvo įrašyta, kad komercinės reklamos nebus portale, nes portalų tuo metu paprasčiausiai nebuvo. <..> Reikalaudama, kad įstatymas būtų vykdomas pagal esmę, o ne pagal raidą, aš klausiau ponios Monikos, gal galite pasakyti, ar jums iš tikrųjų taip beviltiškai reikia komercinės reklamos?

Monika atsakė, kad tie pinigai reikalingi žurnalistų draudimui, taip pat jie labai praverčia ruošiant Kalėdinius vakarėlius.

Atsiprašau Monikos, bet tik zombis žurnalistas įsivaizduoja, kad pinigai, kurie patenka pas juos, yra skirti žurnalistų pamaloninimui. Mes duodame tuos pinigus žodžio laisvei, kad žmonės galėtų matyti iš įvairių kampų situaciją, kad padėtų tautai save matyti“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Maldeikienė.

Abejojo žurnalistų išsilavinimu

Seimo narė atkreipė dėmesį, kad Lietuva yra vienintelė šalis, kuri neturi žurnalistų atstovo Europos Sąjungoje, tačiau LRT generalinei direktorei, anot politikės, tokia situacija nerūpi. Parlamentarė taip pat akcentavo, kad nacionalinio transliuotojo pareiga yra saugoti Konstitucijoje įtvirtintą žodžio laisvę.

Kartu ji prisiminė, kad Sąjūdžio metais labai svarbi grupė buvo žurnalistai, kurie nebandė tyčiotis iš to, kas jiems nepatinka, kalbėjimo laisvė buvo esminis dalykas.

„Turime televiziją, kur prastai išsilavinę žurnalistai leidžia tyčiotis iš žmonių. Kai tu ten patenki, tu žinai, kad turėsi labai sudėtingą dalyką pasakyti trimis sakiniais. Tu labai dažnai jautiesi tarsi apklausoje pas tardytoją. <..> politika gimsta diskusijoje, ne tardytojo kabinete“, – teigė A.Maldeikienė.

„Manau, tie, kurie saugo žodžio laisvę, turėtų išgirsti visas puses, ir poną Vytautą Radžvilą, ir poną Arvydą Juozaitį. <..> Kartoju tai, kas labai nepatinka žurnalistams, kad yra labai prastas žurnalistų išsilavinimo lygis“, – spaudos konferencijoje kalbėjo parlamentarė.

Pasak A.Maldeikienės, šiuo metu kai kurie LRT žurnalistai bando įtvirtinti vieną nuomonę ir nurodinėti pašnekovams, ką jie turi kalbėti, tačiau „mes išlaikome nacionalinį transliuotoją, todėl turime teisę pareikalauti, kad visas lėšas skirtų žodžio laisvei“.

„Aš turiu profesinį žurnalisto išsilavinimą, kurį gavau Oksfordo universitete. <..> Aš įkūriau Elta ir BNS verslo skyrius, bet man dabar dažnai būna gėda už žurnalistus“, – tvirtino Seimo narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.