S.Skvernelis bandys sklaidyti mitus

„Esu ne populistas, o realistas“, – taip vakar tvirtino šalies prezidento posto siekiantis premjeras Saulius Skvernelis, pradėjęs aktyvią rinkimų kampaniją.

Ar po šalies vadovo rinkimų premjerui S.Skverneliui pavyks iš Vyriausybės rūmų persikelti į Prezidentūrą?
Ar po šalies vadovo rinkimų premjerui S.Skverneliui pavyks iš Vyriausybės rūmų persikelti į Prezidentūrą?
Ar po šalies vadovo rinkimų premjerui S.Skverneliui pavyks iš Vyriausybės rūmų persikelti į Prezidentūrą?<br>„Lietuvos ryto“ nuotr.
Ar po šalies vadovo rinkimų premjerui S.Skverneliui pavyks iš Vyriausybės rūmų persikelti į Prezidentūrą?<br>„Lietuvos ryto“ nuotr.
Ar po šalies vadovo rinkimų premjerui S.Skverneliui pavyks iš Vyriausybės rūmų persikelti į Prezidentūrą?<br>„Lietuvos ryto“ nuotr.
Ar po šalies vadovo rinkimų premjerui S.Skverneliui pavyks iš Vyriausybės rūmų persikelti į Prezidentūrą?<br>„Lietuvos ryto“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 14, 2019, 9:58 AM

– Pristatėte savo vizijas prezidento rinkimuose. Jūsų pasirinktas šūkis „Tėvynės labui!“ Labai pareigūniškas šūkis. Jūs prie savo ištakų bandote grįžti? – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė paklausė S.Skvernelio.

– Aš nuo savo ištakų niekur nenutolsiu ir nereikia nutolti.

– Jums geriausiai sekėsi, jei žiūrėtume į jūsų vertinimą visuomenėje, kai buvote generalinis komisaras, vidaus reikalų ministras. Dabar lyg norite susigrąžinti savo prarastą populiarumą, išnaudodamas tokius šūkius.

– Man atrodo, kad man dabar geriausiai sekasi. Nereikia man susigrąžinti prarasto populiarumo. Ministro pirmininko pareigybė yra pati sunkiausia, nedėkingiausia, jei kalbėtume apie reitingus, visuomenės nuomonę.

Bet aš manau, kad galiausiai žmonės įvertins ne tai, ką mato televizijos ekranuose arba skaito portaluose, – įvairiausias reiškiamas nuomones.

Žmonės įvertins realius padarytus darbus, o jų padaryta tikrai daug. Buvo klaidų, jų yra, bet mes jas darėme ne dėl to, kad bandėme piktybiškai ką nors pavogti, pirkti, parduoti ar padaryti projektą, kai iš anksto žinoma, kad tai Lietuvai žalinga.

Tiesiog mes norėjome tuos pokyčius daryti greičiau.

O grįžtant prie šūkio „Tėvynės labui!“, jis yra tinkamas visiems žmonėms, kurie dirba, tarnauja, – ar būtų medikas, ar mokytojas, ar profesorius. Dauguma valstybiniame sektoriuje dirbančių žmonių iš tikrųjų tarnauja ir tai daro valstybės labui.

– Jūs lyg ir norite išlaikyti savo pareigūnišką prigimtį. Bet jums tai kartais pateikiama kaip priekaištas – pareigūnas valdžioje, kuriama policinė valstybė.

– Taip, tokių priekaištų išsako. Tikrai nuo to niekur nepabėgsiu ir nesiruošiu bėgti. Aš didžiuojuosi, kad buvau policijos pareigūnas, ministras, tarnavau visą laiką tiems žmonėms, kurie iš manęs tikėjosi saugumo, rezultato.

Dabar tai darau kaip ministras pirmininkas. stengiuosi visomis išgalėmis, kad jų gyvenimo gerovė ir kokybė gerėtų, kad nebūtų šalyje vagiama, kad nebūtų valstybėje vairuojama nuo galinės sėdynės.

– Jūs sakote, kad žmonės pamatys jus tikrąjį, kad tai, ką mato televizijos ekranuose ar kitur, yra tik įvaizdis. Bet juk jūs pats taip pat kuriate savo įvaizdį, daug kalbate apie geresnę, teisingesnę Lietuvą. Atrodo, kad tai yra populisto įvaizdis.

– Tai yra realisto įvaizdis. Jeigu būčiau dabar, ką daro kiti kolegos, startavęs ir žadėjęs tai, ką visi nori išgirsti, bet labai sunku padaryti, tai būtų populizmas.

O mes visus savo pažadus ir Vyriausybės nuostatas įgyvendiname, darome tai labai atsakingai. Tai yra realizmas. Mes tikrai padarėme tuos darbus, kuriuos reikėjo padaryti žmonių labui.

Bet man dabar reikia paneigti tai, kas galbūt buvo daroma pustrečių metų, bandant padaryti iš manęs kitokį, negu aš esu.

– Kokį kitokį jus daro?

– Susitikimai su žmonėmis parodo visiškai kitą realybę. Nesu aš nei piktas, nei arogantiškas, nei užsidegantis kiekvienu atveju, ar, kaip kai kas bando suformuoti įvaizdį, policininkas, kuris kuria policinę valstybę.

– Jūs kviečiate kurti Lietuvą, kurios niekas niekada nevairuos nuo galinės sėdynės. Ar jūs tai taikote konkrečiam asmeniui? Gal net dviem asmenims?

– Čia yra realybė. Jeigu tos realybės matyti nenorime, galime nematyti. Bet tada gyvensime kreivų veidrodžių karalystėje.

Matėme, yra įvairių faktų, tyrimų, istorijų, kurios rodo, kad sprendimus šalyje priiminėjo tie, kurie negalėjo priiminėti, – neišrinkti žmonės.

– O Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis jokia kryptimi jūsų nevairuoja?

– Nevairuoja. Tai irgi vienas mitų, kurį reikia paneigti. Nevairuoja Ramūnas nei Seimo, nei Vyriausybės.

– O tai, kad jus remia kaip pretendentą į kandidatus, nesuteikia jam galimybės vairuoti arba nekelia abejonių, kad galbūt jis vairuoja?

– Nesukelia tokių abejonių. Būtų labai keista, jei neremtų.

Mane remia ne tik šios partijos lyderis.

– Turiu galvoje finansinę paramą jums.

– Remia politinė partija, kuri mane iškėlė. Tai tikrai labai svarbu. Aš tos paramos prašau ir aukų neatsisakysiu, bet kiekvienas aukotojas, kuris aukoja rinkimų kampanijai, irgi pagalvoja: ministras pirmininkas dar čia aukas renka. Bet tai reikia padaryti. O partijos parama yra esminis dalykas.

– Pristatėte savo komandą – labai įdomi, daug moterų. Netikėta, turint galvoje tai, kokia Vyriausybės sudėtis.

– Man vėl reikia paneiginėti mitus, kad Vyriausybėje nėra moterų. 17-ąją Vyriausybę suformavus buvo trys moterys. Ankstesnėje socialdemokratų Vyriausybėje buvo viena. Po to situacija keitėsi, kaip ir mūsų Vyriausybėje. Dėl įvairių aplinkybių ministrės turėjo pasitraukti.

Kalbant apie komandą, joje visą laiką buvo, yra ir bus moterų. Kalbėjome apie pirmąsias būsimas patikėtines. Tai naujas statusas, kurį įgyti jos galės, kai tapsiu kandidatu į prezidentus. Patikėtinės turi teisę ir galimybę kalbėti kandidato vardu. Džiaugiuosi, kad šios moterys sutiko. Ypač dėl Rasos Kazėnienės, kuris taps pirmąja patikėtine.

– Pristatinėdamas savo vizijas, bent penketą sykių sukritikavote dabartinę prezidentę Dalią Grybauskaitę – dėl biudžeto, užsienio politikos, bendradarbiavimo su užsienio šalių vadovais. Ar ta kritika yra geriausias būdas rinkėjų balsams rinkti?

– Aš nekritikavau nė vieno asmens ir nesiruošiu to daryti.

– Tikrai nesunku suprasti, kam jūs taikote.

– Niekam tikrai netaikau. Aš išsakiau problemas, kurios yra, su kuriomis šalis susidūrė ar susiduria. Jeigu kas nors bando visą laiką personalizuoti kiekvieną mano žodį ir jį sau prisitaikyti, tai taip nėra.

– Jūsų kalbėjimas apie skaidrumą, valstybę be korupcijos iš esmės – nieko naujo. Tai buvo kiekviename prezidentės metiniame pranešime. Jūs kalbate panašiai kaip D.Grybauskaitė, nors tarp eilučių ją kritikuojate.

– Nereikėtų stebėtis, nes viena iš labai svarbių prezidento atsakomybės sričių – teismų sistema, specialiosios tarnybos, prokuratūra. Matyt, tos retorikos ar dubliavimo išvengti neįmanoma.

– Kurio iš prezidentų – Algirdo Brazausko, Valdo Adamkaus ar D.Grybauskaitės valdymo filosofija ar pasirinkta valdymo taktika jums labiausiai priimtina?

– Skirtingos epochos ir skirtingi žmonės. Bet kiekviename jų galiu atrasti savybių, kurių ir pats norėčiau turėti.

Tikrai galėčiau daug pasakyti ir pasakysiu, kokie esminiai, pagrindiniai, neišvengiami darbai buvo padaryti D.Grybauskaitės. Savų iššūkių turėjo prezidentas V.Adamkus.

Matyt, prezidentui A.Brazauskui buvo sunkiausia – jis buvo pirmasis po nepriklausomybės atkūrimo, kai kūrėsi pati institucija. Man gal būtų sunku kalbėti dėl A.Brazausko, nes neturėjau garbės jo pažinti, galiu vertinti jį tik kaip pilietis, kaip institucijos darbuotojas. Su V.Adamkumi bendrauti teko ir dabar pabendraujame.

Bet daugiausia teko dirbti su prezidente D.Grybauskaite. Natūralu, jog matai ir pliusus, ir minusus. Jeigu nuomonės skiriasi, aš išsakau, bet pareikšti, kad čia buvo dešimt metų blogio, – visiška netiesa. To negalima sakyti.

Pristatė štabą

Prezidento posto siekiantis premjeras S.Skvernelis vakar pristatė savo rinkimų štabą ir dalį savo komandos. Rinkimų kampanijos šūkis – „Tėvynės labui!“

Rinkimų štabui vadovaus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas V.Bakas, o štabo komunikacijos vadovu dirbs S.Malinauskas.

Taip pat buvo pristatytos trys S.Skvernelio komandos narės – žemės ūkio viceministrė A.Miškinienė, konkurso „Mis Lietuva 2011“ laimėtoja I.Gervinskaitė ir pirmoji patikėtinė R.Kazėnienė, kuri prieš dvejus metus viešai prabilo apie korupciją kalėjimų sistemoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.