Nesulaukę tautinių kostiumų darželiai siuva juos patys

Kauno darželių bendruomenės nekantriai laukė žadėtų dizainerio Juozo Statkevičiaus kurtų tautinių kostiumų. Tačiau didžioji dalis šių dovanų dar neatkeliavo. Vieno darželio vaikai puošiasi kitos auksarankės – Daivos Statkevičienės – siūtais drabužiais.

Lopšelio-darželio „Varpelis“ vaikai kostiumų sulaukė prieš pat Kovo 11-ąją. Vaikai drabužiais pasipuošė šią savaitę. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Lopšelio-darželio „Varpelis“ vaikai kostiumų sulaukė prieš pat Kovo 11-ąją. Vaikai drabužiais pasipuošė šią savaitę. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2018, 11:53 PM

Artėjant Vasario 16-ajai labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“ buvo pažadėjęs, kad kauniečiams, kaip ir kitų regionų darželinukams, bus įteikti dizainerio J.Statkevičiaus sukurti stilizuoti, šiandienai pritaikyti tautiniai kostiumai. Kaunui turi būti skirti aukštaitiško stiliaus kostiumai.

Tačiau ne tik iki Valstybės atkūrimo, bet ir iki Kovo 11-osios šventės dalis vaikų šios dovanos nesulaukė. Kai kurie mažieji kauniečiai puošėsi jiems pačių auklėtojų pasiūtais kostiumais. Tie, kurie dovanas vis dėlto gavo ir jau apžiūrėjo, turėjo pastabų.

Fondo atstovė Vaida Mandrijauskaitė teigė, kad kostiumai į Kauną vėluoja, nes savo darbo laiku neatliko siuvykla.

Ar gaus dovanų – nežino

Kauno lopšelio-darželio „Nežiniukas“ direktorė Edita Gaižauskienė pasakojo, kad šios įstaigos vaikai iki šiol tautinių kostiumų nėra turėję.

„Kai būna valstybinės šventės, tėvų paprašome, kad jie vaikus aprengtų baltais marškiniais ir palaidinėmis. Mergaitės vilki languotus sijonus. Berniukams parišamos tautinės juostelės“, – pasakojo darželio direktorė.

Todėl pasklidus informacijai apie fondo dovanojamus tautinius stilizuotus kostiumus bendruomenė ėmė jų laukti.

„Tačiau su mumis niekas nesusisiekė. Nežinome, ar kostiumus iš visos gausime, jei taip, tai kada. Niekas apie tai neinformavo“, – sakė E.Gaižauskienė.

Turi ir savo dizainerę

Lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ direktorė Rimutė Karpiejienė pasakojo, kad apie J.Statkevičiaus sukurtus tautinius kostiumus žinių taip pat neturi ir nežino, kada jie pasieks vaikus.

„Tikėjomės, kad pasipuošę jais galėsime sutikti Vasario 16-ąją, vėliau – Kovo 11-ąją. Deja, kostiumų nesulaukėme. Kada jie mus pasieks, taip pat nežinia“, – apgailestavo direktorė.

Per valstybines šventes „Ąžuoliuko“ auklėtiniai puošiasi paprastesniais tautinius kostiumus primenančiais drabužiais.

„Aš ir auklėtojos randame nebrangių audinių atraižų, jų nuperkame. Auklėtojos pačios pasiuva sijonus, kelnes, liemenes. Didžiausia mūsų auksarankė yra auklėtoja Daiva Statkevičienė. Juokaujame, kad turime savo dizainerę“, – pasakojo darželio direktorė.

Pati R.Karpiejienė turi tautinį kostiumą. Jį paveldėjo iš savo mamos.

„Autentiškas kostiumas siūtas apie 1940 metus. Jis – aukštaičių regiono. Per šventes būtinai jį vilkiu.

Kostiumas kelia smalsumą vaikams, jie ima labiau domėtis mūsų tradicijomis“, – kalbėjo darželio vadovė.

Siūdami taupė audinius?

Lopšelio-darželio „Varpelis“ vaikai kostiumų sulaukė prieš pat Kovo 11-ąją.

„Gaila, kad, kaip buvo žadėta, pasipuošti kostiumais negalėjome minėdami Vasario 16-ąją.

Šią savaitę per specialų renginį kalbėjome apie Lietuvos istoriją. Vaikai, kuriems kostiumai tiko, pirmą kartais jais vilkėjo“, – sakė lopšelio-darželio vedėja Lidija Kasiulynienė.

Tautinių drabužių taip pat jau gavo lopšelis-darželis „Pagrandukas“. Įstaigos direktorė Vida Bakutienė sakė, kad nors visos dovanos – geras dalykas, šia liko šiek tiek nusivylę.

„Darželį lanko 200 vaikų. Gavome 10 kostiumų mergaitėms ir 10 kostiumų berniukams. Parinkome, kam pagal dydį jie tinka. Kiti vaikai dėvės senus tautinius drabužius, jie jau nelabai išvaizdūs“, – sakė V.Bakutienė.

Taip pat apžiūrėdama kostiumus darželio vadovė pastebėjo, kad tautinio stiliaus liemenės yra tiesiog prisiūtos prie marškinių.

„Gal buvo taupomi audiniai, todėl drabužius ir susiuvo. Tačiau, mano nuomone, tai nėra praktiška, skalbti jų atskirai negalima“, – pabrėžė „Pagranduko“ vadovė.

Siuvykla nespėjo įvykdyti užsakymo

Vaida Mandrijauskaitė

Labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ direktorė

„Tautiniai kostiumai pasieks 100 Kauno miesto ir 30 Kauno rajono valstybinių darželių. Kauno miestui bus skirta 1660 aukštaitiškų, Kauno rajonui – 300 aukštaitiškų ir 180 suvalkietiškų kostiumų.

Kam kokio regiono kostiumus skirti, tarėmės su Lietuvos etninės kultūros globos taryba.

Nors žadėjome, kad kostiumai darželius pasieks iki Vasario 16 dienos, to padaryti nepavyko. Darbo nespėjo atlikti su mumis sutartį pasirašiusi siuvykla.

Kaune visi stilizuoti tautiniai kostiumai bus išdalinti artimiausiu metu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.