M. Laurinavičius apie grėsmę iš Rusijos: vyksta karas, tačiau Vakarai atsisako tai suprasti

Anksčiau Vakarai suprato, kas yra karas, kad jis toks yra, vadino jį įvairiausiais vardas, o šiandien jie arba nesupranta, kaip atrodo šiuolaikinis karas ir kad jis vyksta šiuo metu, arba atsisako suprasti. Taip ketvirtadienį vykusioje Lietuvos ekonomikos konferencijoje kalbėjo Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius.

Kalbėdamas apie Rusijos režimą, analitikas komentavo, kad šio režimo tikslas yra ne sugriauti NATO ir ES, kaip daugelis mano, o kesintis į liberalią demokratiją bei sukurti naują pasaulį.<br>AP nuotr.
Kalbėdamas apie Rusijos režimą, analitikas komentavo, kad šio režimo tikslas yra ne sugriauti NATO ir ES, kaip daugelis mano, o kesintis į liberalią demokratiją bei sukurti naują pasaulį.<br>AP nuotr.
Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 21, 2019, 5:08 PM

Jo teigimu, Vakarams derėtų suvokti, kad šiuolaikinis karas atrodo kiek kitaip, nei skaitėme istorijos vadovėliuose. „Pradedant nuo vakarietiškos hibridinių grėsmių sąvokos ir baigiant tuo, kas dažnai yra vadinama Gerasimovo doktrina. Iš esmės ir vienur, ir kitur yra išplaunama riba tarp taikos ir karo, ir tai yra pagrindinis iššūkis, apie kurį yra kalbama“, – aiškino M.Laurinavičius.

Jo nuomone, tai yra ne supratimo, o atsisakymo pripažinti realybę problema, nes žmonės įprato gyventi ramų gyvenimą ir nepripažįsta, kad gali būti kitaip: „Mes pripažįstame, kad pirmą kartą NATO šalies teritorijoje buvo panaudotas cheminis ginklas. Jeigu jį būtų panaudoję teroristai, turėtume naują karą prieš terorą. O ką padarėme dabar? Išsiuntėme pusantro šimto šnipų?“

Kalbėdamas apie Rusijos režimą, analitikas komentavo, kad šio režimo tikslas yra ne sugriauti NATO ir ES, kaip daugelis mano, o kesintis į liberalią demokratiją bei sukurti naują pasaulį.

„Turbūt visi prisimename, kad sovietiniais laikais buvo toks kominternas, kurio tikslas buvo sukurti pasaulinį komunizmą. Priemonė pakankamai panaši, aš ją vadinu kraiminternu, t.y. tarptautiniu nusikaltelių tinklu. Galutinis jo tikslas yra sugriauti liberalią demokratiją. Rusija bando sukurti naują pasaulio tvarką arba sugriauti senąją“, – svarstė M.Laurinavičius.

Pasak jo, mažiausiai keturiais pasaulyje egzistuojačiais dokumentais galima įrodyti, kad Rusijos mafija kišosi į rinkimus. Analitiko teigimu, dar praėjusiais metais VSD ataskaitoje Rusija buvo įvardinta kaip galima grėsmė būsimiems rinkimams Lietuvoje. Tiesa, analitikas pažymėjo, kad jo nuomone kiek kitokia.

„Tai bus pirmas atvejis, kai bandysiu jus nustebinti. Mano įsitikinimu,kai baigsis visų trijų rinkimų ciklas, mes turėsime pripažinti, kad to, ką mes vadiname kišimusi į rinkimus, nebuvo. Nieko Lietuvoje nevyks.

Geriausias pavyzdys, kaip Rusija kišasi į rinkimus, kai mes to nematome, yra Latvija. Tiek nepriklausomi stebėtojai, tiek Vyriausybės struktūros po rinkimų pareiškė, kad jokio kišimosi nebuvo.

Pagrindinė išvada, kurią mes turime visi įsiminti – tai Rusijos kišimąsis į rinkimus neprasideda su rinkimų kampanija ir nesibeigia. Tai yra nuolatinis procesas“, – pabrėžė analitikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.