Valstiečiai A. Vaitkų paaukojo dėl R. Masiulio privalumų, nepadėjo net mylinčių darbuotojų „Youtube“ įrašai

Valstiečių užnugarį turintis buvęs kandidatas į Klaipėdos merus Arvydas Vaitkus po apsilankymo Vilniuje grįžo į pajūrį ir susisiekimo ministrui pranešė, kad atšaukia nusišalinimą nuo sprendimų verslininkams, kurie parėmė jo partiją.

Valstiečiai A. Vaitkų paaukojo dėl R. Masiulio privalumų, nepadėjo net mylinčių darbuotojų „Youtube“ įrašai.<br>Lrytas.lt koliažas
Valstiečiai A. Vaitkų paaukojo dėl R. Masiulio privalumų, nepadėjo net mylinčių darbuotojų „Youtube“ įrašai.<br>Lrytas.lt koliažas
Rokas Masiulis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rokas Masiulis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arvydas Vaitkus.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Vaitkus.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė, Jurgis Razma.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė, Jurgis Razma.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 1, 2019, 11:42 AM, atnaujinta Apr 2, 2019, 8:10 AM

Kas įkvėpė tiek drąsos jūrų uosto direkcijos vadovui, niekas nežino, tačiau toks elgesys susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui pasirodė pernelyg įžūlus ir jis nutarė valstybės įmonės vadovą atleisti.

Toks sprendimas valstiečių stogą turinčiam valstybės įmonės vadovui buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus. Ir dabar tas pats valstiečių globojamas įmonės vadovas rengiasi bylinėtis su valstiečių Vyriausybe. Visos šitos painiavos nebūtų, jeigu valstiečiai nebijotų parodyti susisiekimo ministrui savo nagus ir ragus. Bet bijo, mat artėja prezidento rinkimai.

A.Vaitkų darbuotojos taip mylėjo, kad net jo gimtadienio sveikinimai užpildė interneto platybes. „Youtube“ galima rasti vaizdų, kur darbuotojai jį džiaugsmingai sveikina su gimtadieniu.

Tačiau šypsena nuo A.Vaitkaus, buvusio valstiečių kandidato į Klaipėdos merus veido dingo, kai jis sužinojo, kad susisiekimo ministras R.Masiulis atleidžia jį iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovo pareigų. Dabar jis rengiasi savo reputaciją ginti teisme nes teigia, kad nušalintas buvo neteisėtai.

A.Vaitkui ministras apie atleidimą pranešė, kai šis atšaukė savo nusišalinimą nuo sprendimų, susijusių su verslininkais, per rinkimus solidžiai parėmusiais jo partiją.

Maksimalią paramą valstiečiams pervedė baltarusiškų trąšų karaliumi tituluojamas verslininkas Igoris Udovickis, jo žmona bei verslo partneriai, kurių verslas – uoste.

„Uostas apskritai yra didžiausia įmonė, kuri tampriai dirba su verslu. Kitoks santykis neįmanomas, verslas ir valstybė kartu kuria naudą Lietuvos valstybei. Nėra įmanoma dirbti atskirai, tokia mūsų struktūra ir ji buvo nuo pat nepriklausomybės laikotarpio. Mes privalome bendrauti su verslu, nes kitaip nežinotume nei kaip, nei kur investuoti“, – po atleidimo kalbėjo A.Vaitkus.

„Mano siūlymas buvo tiek grąžinti finansines lėšas tų įmonių vadovams, kurie parėmė partiją šiuose rinkimuose, tiek ir juos išbraukti iš rinkiminio sąrašo ėjimo į miesto tarybą. Turėjome tokį pokalbį su ponu Vaitkumi, bet niekas nepasikeitė“, – kalbėjo R.Masiulis.

Pinigų valstiečiai uosto verslininkams negrąžino, o dėl uosto vadovo Seime politikai susiskirstė į dvi grupes: vieni gynė ministrą, kiti uosto vadovą.

„Šiandien jis yra įsivėlęs į konfliktą. Savo pavaldinių negalėtų bausti, nes tai yra jo vaikinai, kuriuos jis pats asmeniškai pasikvietė į politinį sąrašą ir dar gavo jų finansavimą. Kaip šitoje situacijoje generaliniam direktoriui išvengti interesų konflikto, kaip jis gali objektyviai dirbti su tomis įmonėmis ir vadovais, kai jie finansavo jo kompaniją“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ svarstė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Tačiau valstiečiai situaciją regi visai kitaip.

„Matau tam tikrų politinio susidorojimo požymių. Visi priekaištai dėl veiklos pradėjo kilti, kai A.Vaitkus sudalyvavo rinkimuose su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tada konservatoriai pradėjo formuluoti priekaištus, nors prieš tai jam siūlė dalyvauti rinkimuose su jais“, – kalbėjo Seimo narė Agnė Širinskienė.

Tačiau valdančiųjų rankos surištos, Roko Masiulio jie negali atleisti.

„Saulius Skvernelis gali mintyse suskaičiuoti, kiek reitingų balų jis netektų, jeigu tokį veiksmą padarytų prieš prezidento rinkimus“, – teigė Seimo narys Jurgis Razma.

Vis dėl to pradėta ieškoti, prie ko prikibti. Ramūnas Karbauskis sako, kad R.Masiulis jų kandidatą atleido būtent dėl to, kad valstiečiai pradėjo kelti klausimus dėl ministro veiklos.

Į priekabių paieškas įsijungė ir mažieji koalicijos partneriai – socialdarbiečiai.

„R.Masiulis buvo atėjęs su 11 žmonių. Kai kuriuos atsakymai tenkino, kitų ne. Seimo nariai dar ir papildomų klausimų turėjo, bet atsakymų neišgirdom. Įtariam, kad kažką slepia“, – sakė Seimo socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

Opozicija priekabių paieškas sako pastebėjusi tik po A.Vaitkaus atleidimo.

„Mes matome veiksmus: Ekonomikos komiteto posėdis, patys valdantieji tiek aršiai puolė viceministrą, pavaldžių įstaigų vadovus ir staiga atrodo, kad susikeitėme rolėmis. Nebe opozicija ten kelia klausimus, bet valdantieji išsitraukė patrankas ir šaudo į savo ministerijos langus. Sunku pasakyti, gal ieškos neatitikimų, preteksto ministrą atleisti“, – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Tačiau R.Masiulis – populiariausias šios Vyriausybės ministras. Sprendimas jį atleisti pakenktų patiems valdantiesiems.

„Tai puikiai supranta ir R.Karbauskis, ir S.Skvernelis, kurie turi sunkiai tvardytis prieš kameras. Deja, R.Masiulio nukirtimas atsakant smūgiu į smūgį būtų žalingas. Situacijos juokingumas ir komiškumas tame, kad ir pats R.Masiulis tą supranta ir dėl to atliko šį ėjimą. Šachavo iškart abudu, pirmąją valstiečių porą, viešai pažemino ir pastatė prieš faktą ir į kampą. Ir dabar jie tame kampe stovi“, – sakė dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

Į atlapus buvusiam valstiečių partijos kandidatui kibęs ministras sakė esąs pasiryžęs blogiausiam. Jis pripažino nujaučiantis, kad toks sprendimas gali jam kainuoti postą. Tačiau ministras, sakoma, šį žaidimą su valdančiaisiais žaidžia ne vienas.

„Jeigu čia yra kokia nors režisūra, tai režisierė yra Dalia Grybauskaitė. Patys valstiečiai pradėjo atvirai kalbėti, kad R.Masiulis – ne valstiečių ministras, o prezidentės statytinis ir globotinis. Artėja prezidento rinkimai, ponas Skvernelis juose dalyvauja, o prezidentė jo nemėgsta. Prezidentė prieš jį kovoja, kad jo šansai būtų kuo mažesni, ir tai daro visiškai atvirai“, – sakė V.Bruveris.

O valdančiųjų atstovai sako, kad nešvarias užmačias išduoda ir beatodairiška skuba.

„Buvo be galo skubama, ministras keletą savaičių deklaravo, kad būtinai sulauks Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo, bet nesulaukė, pats ėmė vertinti ar yra interesų konfliktas, ar nėra. Labai skubotai parengiamas raštas, o skubotumą matau ir tame, kad ten ir atleidimo pagrindai su klaidomis, ir neegzistuojantys teisės aktai nurodomi“, – sakė A.Širinskienė.

Tačiau ministro sprendimą dėl A.Vaitkaus atleidimo sukompromitavo pats ministras. Prieš atleisdamas A.Vaitkų iš uosto vadovo pareigų, jis pasirašė įsakymą, kad už gerus darbo rezultatus jam skiria solidžią 20 tūkst. eurų premiją.

Kalbama, kad susisiekimo ministras jau seniai įgrisęs valdantiesiems dėl demonstruojamo savarankiškumo ir tik laiko klausimas, kada jo paslaugų bus atsisakyta.

Valstiečiai ant R.Masiulio dantį pradėjo griežti, kai strigo pensijų išnešiojimas dėl ministrui pavaldaus Lietuvos pašto. Prieš naujuosius Vyriausybė kaip tik buvo pakėlusi pensijas, tačiau pensininkų džiaugsmą apkartino kai kuriuose miestuose net visą mėnesį vėlavę pinigai. Neoficialiai kalbėta, kad savivaldos rinkimų nesėkmės atveju R.Masiulį poste galėtų pakeisti tas pats A.Vaitkus.

„24/7“ – sekmadieniais 21.00 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti