Arūnas Dumalakas. Kai sočiai pašeria, negi išlaidausi

Esi užkietėjęs konservatorius, bet remi socialdemokratus, patinka Darbo partija, bet tavo mokesčiai šildo valstiečius. Ir niekur nedingsi – tokia tvarka, tokie įstatymai.

Arūnas Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2019, 8:23 AM

Daugelis eilinių piliečių apie šį paradoksą net nesusimąsto: savo uždirbtais pinigais šelpia partijas, kurioms, kaip rodo apklausos, nejaučia jokio pasitikėjimo!

Taip partijos tampa biudžeto parazitais. Ir kuo daugiau valdžios – tuo didesnė siurbėlė. Tarkim, valdantieji valstiečiai, turintys 4329 narius. Partija iš jų nario mokesčio per metus surinko vos 4345 eurus. Taigi po 1 eurą per metus arba po 8 centus per mėnesį iš kiekvieno. Juokinga? Tuoj nesijuoksite sužinoję, kad ši partija iš valstybės biudžeto, taigi visų mūsų mokesčių mokėtojų kišenių, iščiulpė 252 kartus daugiau – gavo 1 099 238 eurų dotaciją.

15 079 konservatoriai per metus sumokėjo 66 111 eurų nario mokesčio. Kiekvienas po 4,38 euro per metus arba po 36 centus per mėnesį. O iš valstybės partija gavo 1 325 617 eurų.

Nebevardinkime pinigų, upeliais tekančių partijoms, nes mokesčius mokantį dorą pilietį gali ištikti infarktas. Priminkime tik du juokingus skaičius. Kiek mokesčių per mėnesį moka „tvarkiečiai“ ir „darbiečiai“? Ogi atitinkamai po 2 ir 7 centus.

Dabar palyginkime kitus skaičius. Praėjusių metų antrąjį pusmetį partijų dotacijoms skirta 2,8 mln. eurų. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, Lietuvoje yra 1 834 838 fiziniai asmenys, mokantys mokesčius.

Taigi aiškėja, jog iš kiekvieno jų kišenės partijoms per pusmetį skirta po 1,5 euro. Arba po 25 centus per mėnesį. Vadinasi, kiekvienas mūsų partijas šėrėme daugiau nei valstiečiai, „tvarkiečiai“ ar „darbiečiai“.

Toks partijų šėrimo principas – nuo sovietmečio.

Tada komunistų partija iš savo narių surinkdavo vos trečdalį mokesčių, kurių reikėdavo sočiam gyvenimui.

Visa kita – iš biudžeto. Kad to dabar nebūtų, reikia, kad kiekvienas socialdemokratas savo partijai mokėtų po 2,42, „darbietis“ – 3,16, „tvarkietis“ – 3,31, konservatorius – 7,32, o valstietis – 21,16 euro per mėnesį. Bet kai taip sočiai šeriame, negi valdžia išlaidaus?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.