Šengeno vizos netekusi Svetlana Zamolskienė su Lietuva ginčijasi teisme

Lietuvoje nepageidaujama Romo Zamolskio žmona Svetlana Zamolskienė (49 metų) Vilniaus apygardos administraciniame teisme kaunasi dėl teisės atgauti Šengeno vizą, kuri jai buvo anuliuota pernai lapkričio 27 dieną. 

 S.Zamolskienė įsitikinusi, kad jai gyventi Lietuvoje neleista tik todėl, kad išsirinko ne tą vyrą.  <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 S.Zamolskienė įsitikinusi, kad jai gyventi Lietuvoje neleista tik todėl, kad išsirinko ne tą vyrą.  <br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2019, 5:04 PM, atnaujinta Apr 4, 2019, 5:15 PM

Pati S.Zamolskienė teisme nedalyvavo, nes vasarį su vaikais buvo priversta grįžti į Jekaterinburgą, tačiau savo skunde teigia, kad viza jai panaikinta neteisėtai, o ji negali išvykti iš Lietuvos, nes jos vaikai yra šios šalies piliečiai ir tai vienintelė jų turima pilietybė.  

Skunde taip pat nurodoma, kad S.Zamolskienė turi gyvenamąją vietą Kaune – butą, kurį ji nusipirko kartu su Jekaterinburgo kalėjime kalinčiu savo vyru R.Zamolskiu, kad nori sukurti vyro gimtinėje verslą ir sąskaitoje turi pakankamai pinigų, kad kartu su vaikais galėtų kurti savo ateitį Lietuvoje. 

Atsakovė, Užsienio reikalų ministerija, savo pozicijos nekeičia. Jų teigimu, S.Zamolskienė prašydama Šengeno vizos turėjo sąžiningai pateikti informaciją apie savo apsilankymo Lietuvoje tikslą ir buvimo sąlygas, tačiau to nepadarė – paprašiusi vizos, kaip turistė, nors puikiai žinojo, kad vyksta į Lietuvą gyventi. 

Užsienio ministerija teismo prašė S.Zamolskienės skundą atmesti, kaip nepagrįsta, nes sprendimas anuliuoti vizą S.Zamolskienei buvo priimtas įvertinus situaciją ir laikantis visų reikalavimų.

Vizą S.Zamolskienei panaikino Lietuvos ambasada Rusijoje ir įvardino tris priežastis, kodėl taip pasielgta: „Nebuvo pateiktas numatomo buvimo tikslo ir sąlygų pagrindai, jūs nepateikėte įrodymų, kad turite pakankamai pragyvenimo lėšų tiek numatomo būvimo laikotarpiui, tiek grįžimui į savo kilmės ar gyvenamosios vietos šalį, nepateikėte įrodymų, kad turite tinkamą ir galiojantį sveikatos draudimą kelionės metu“.

Sprendimą panaikinti jai vizą, S.Zamolskienė iškart apskundė teismui ir kreipėsi į Migracijos departamentą dėl leidimo gyventi Lietuvoje, tačiau gavo ne tik neigiamą atsakymą, bet ir raštą, kuriame aiškiai parašyta, kad ji Lietuvoje nepageidaujama iki 2020 metų birželio. 

Nors S.Zamolskienė visą laiką kartojo, kad niekur iš Lietuvos nevažiuos, tačiau tarnyboms pagrasinus deportacija, išvyko atgal į Rusiją, kur po ilgalaikio pasimatymo su vyru R.Zamolskiu sumąstė naują planą – skyrybas. 

„Jei šeima būtų Lietuvoje, jį išsiųstų į Lietuvą. Dabar aš su vaikais Rusijoje, todėl Rusijai neturi pagrindo jo atiduoti Lietuvai, todėl mes skiriamės. Nėra šeimos, pasiimkite jį“, – apie savo sprendimą kalbėjo S.Zamolskienė. 

Tai, kad Rusijos teismai nepatenkino R.Zamolskio prašymo leisti jam atlikti bausmę Lietuvos kalėjime, nes jis nėra sumokėjęs nukentėjusiam verslininkui Aleksandrui Kasjanovui priteisto milijono rublių (apie 13,6 tūkst. eurų), o Rusijos prokuratūra net nesiteikia atsakyti Lietuvai į ekstradicijos prašymą, S.Zamolskienei visiškai nesvarbu, nes, jos nuomone, kalčiausia dėl esamos situacijos yra Lietuva.

Ji taip pat teigia, kad Lietuva pažeidė jos vaikų teises, todėl grįžusi į Rusiją pareiškė, kad neleis vaikų į mokyklą šioje šalyje, pati mokys juos namuose.

Ar viza S.Zamlskienei buvo panaikinta pagrįstai Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbs balandžio 18 dieną, o Zamolskių prašymas skirtis Novouralsko civilinės metrikacijos skyriuje bus nagrinėjamas balandžio 23 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.