Eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis paragino Aurelijų Verygą išeiti

Sveikatos apsaugos ministerijai vadovaujantis Aurelijus Veryga turi prisiimti atsakomybę dėl grėsmingo tymų protrūkio ir trauktis iš pareigų. Taip pasielgti ministrą paragino eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

„Pasakysiu tiesiai: esu labai nusivylęs šios Vyriausybės neveiklumu. A.Veryga tikrai nevaldo padėties dėl tymų. Jis turėtų prisiimti atsakomybę“, – išrėžė V.Andriukaitis, vakar dalyvavęs portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“<br> Lrytas.lt montažas.
„Pasakysiu tiesiai: esu labai nusivylęs šios Vyriausybės neveiklumu. A.Veryga tikrai nevaldo padėties dėl tymų. Jis turėtų prisiimti atsakomybę“, – išrėžė V.Andriukaitis, vakar dalyvavęs portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“<br> Lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-05 10:28, atnaujinta 2019-04-05 10:53

„Pasakysiu tiesiai: esu labai nusivylęs šios Vyriausybės neveiklumu. A.Veryga tikrai nevaldo padėties dėl tymų. Jis turėtų prisiimti atsakomybę“, – išrėžė V.Andriukaitis, vakar dalyvavęs portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“

Už sveikatą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras priminė, kad Sveikatos apsaugos ministerijai sunkiai sekėsi suvaldyti situaciją ir žiemą kilus nemažai gyvybių nusinešusiam gripo virusui.

Anot V.Andriukaičio, ministerija praėjusiais metais Sveikatos ministrų taryboje balsavo už Europos Komisijos pasiūlytą ES vakcinacijos strategiją, tačiau jos nevykdo.

„Ministerija iš karto turėjo pradėti daryti namų darbus. Žinoma, tam tikrus dalykus Lietuva turėjo daryti dar ir anksčiau, nes epidemiologinė situacija labai rizikinga. Dabar nuo tymų paskiepytų žmonių sumažėjo iki 92 proc., o turėtų būti bent 95 proc.

Esame pavojingoje zonoje. Bet netikėtai girdžiu, kad ministras sako esąs skeptiškas dėl skiepų.

Jei balsavai už sprendimą ir esi atsakingas žmogus, privalai tą sprendimą vykdyti. Ilgalaikis žmonių švietimas šiuo klausimu yra svarbu, bet jau reikia imtis skubių veiksmų“, – kalbėjo eurokomisaras.

Kilus tymų protrūkiui A.Veryga ragino nepasiduoti kylančiai panikai ir skeptiškai įvertino opozicijos atstovų iniciatyvas taikyti įvairias sankcijas vaikus skiepyti vengiantiems tėvams.

Tuo metu V.Andriukaitis – kitokios nuomonės: „Nepavykus pasiekti saugaus skiepų aprėpties lygio, būtina įtraukti privalomąsias priemones.

Yra darbų, kur privalai pasiskiepyti. Pavyzdžiui, dirbdamas maisto pramonėje gali užkrėsti tūkstančius vartotojų, todėl šios rizikos būtina išvengti. Gripo viruso atveju irgi yra rekomendacijos skiepyti rizikos grupes, nes mirčių bus.“

Politikas mano, kad A.Veryga neskuba imtis veiksmų bijodamas aršiai skiepų atžvilgiu nusiteikusios dalies valstiečių frakcijos.

Eurokomisaras pašaipiai įvertino Seimo Sveikos gyvensenos komisijos vadovo valstiečio Dainiaus Kepenio šią savaitę surengtą konferenciją, kurioje bandyta įrodinėti, kad vakcina gali būti nesaugi ir kelti pavojų vaikų sveikatai“ „Įdomu, nuo ko yra paskiepytas D.Kepenis, kuris pamėgo tokias pseudoteorijas?“

Jau anksčiau V.Andriukiatis kritikavo Vyriausybę, jog ji skiria nepakankamai dėmesio smarkiai padidėjusiam sergamumui tymais, ir ragino siūlyti įstatymo pataisas, kurios numatytų privalomus skiepus.

Daugelis šalių stebi epidemiologinę situaciją. Ar laukiame, kol šalys įspės gyventojus į Lietuvą nevykti, nes yra grėsmė užsikrėsti?“ – perspėjo EK atstovas. (LR)

397

Tiek susirgimų tymais atvejų šiemet jau užfiksuota Lietuvoje. Šia liga susirgo 86 vaikai ir 311 suaugusiųjų. Net 260 susirgusiųjų – iš Kauno apskrities.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.