Kariuomenės vadas: V. Sutkus tarpininkavo susitikimui su G. Nausėda kaip senas pažįstamas

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas sako, kad verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus tarpininkavo susitikimui su kandidatu į prezidentus Gitanu Nausėda kaip senas pažįstamas.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 4:12 PM

„V.Sutkų aš pažįstu nuo 1990 metų kaip žaliaraištį savanorį. Tai jis prieš vasario 16 dieną paskambino ir pats paklausė, ar aš negalėčiau susitikti su kandidatu į prezidentus G.Nausėda. Sakau, kodėl ne?“, – antradienį BNS sakė generolas.

„Jis čia ne kaip verslininkas atėjo, o kaip senas pažįstamas, jis čia ir anksčiau lankėsi. Čia nebuvo kažkoks susitikimas kaimo turizmo sodyboje ar kažkokie susitarimai“, – pridūrė jis.

J. V. Žukas teigė su G.Nausėda susitikęs šiemet vasario 18 dieną ir aptaręs kariuomenės struktūrą, šaukimą, tarptautines operacijas.

„Nežinau, kas čia per ažiotažas kilo, insinuacijos, kad čia kažkoks korupcinis sandoris įvyko. Tai netiesa. Aš tą neigiu“, – kalbėjo karininkas.

Informacija apie Lietuvos verslo konfederacijos vadovo tarpininkavimą buvo paskelbta per BNS rengtus kandidatų į prezidentus debatus pirmadienio vakarą – tai patvirtino G.Nausėda, atsakydamas į S.Skvernelio klausimą.

Prieš savaitę G.Nausėda pranešė pasiūlęs J. V. Žukui dirbti jo patarėju, jeigu būtų išrinktas. Generolas tvirtina jam atsakęs, kad sprendimą priimtų tik liepą, pabaigęs kadenciją.

J. V. Žukas antradienį taip pat patvirtino, kad V.Sutkus yra tarpininkavęs jo susitikimams su Izraelio verslininkais, kur buvo aptarti pasiūlymai Lietuvai įsigyti raketinių sistemų ar sraigtasparnių.

Kariuomenės vadas sakė, jog su ta verslininkų grupe V.Sutkus yra ėjęs ir į Vyriausybę.

„Ir anos Vyriausybės, ir šitos Vyriausybės buvo, (...) nes pinigų biudžete nėra, bet Izraelio atstovai siūlė tiesiog imti į skolą. Aš negaliu čia to dalyko be Vyriausybės sprendimo daryti. Tai jie ėjo į Vyriausybę su tais pačiais žmonėm, ar Sutkus vienas ėjo, aš nežinau“, – kalbėjo J. V. Žukas.

„Tai jis daug kartų susitikinėjo su (Sauliumi) Skverneliu, Sutkus, ten įvairūs susitikimai visą laiką, pastoviai vyksta“, – tvirtino jis.

Premjeras apkaltino kariuomenės politizavimu

Į prezidentus kandidatuojantis premjeras S.Skvernelis per debatus pirmadienį pareiškė, kad G.Nausėda pažeidė „teisinės valstybės konstitucinį principą, kariuomenės depolitizavimą“, kai paminėjo J. V. Žuką kaip potencialų savo patarėją.

Tada ministras pirmininkas paklausė ekonomisto, ar pas generolą į kabinetą jį atvedė V. Sutkus. Jį S.Skvernelis pavadino „įtakingu verslo lobistu, atstovaujančiu stambioms verslo įmonėms“.

„Taip, buvo ponas V.Sutkus. Bet aš nematau, kodėl šitą žmogų staiga įvardinote visokiausiais pasaulio baisumais“, – teigė G.Nausėda.

Jis taip pat atmetė kaltinimus dėl kariuomenės politizavimo.

„Kiek man žinoma, kariuomenės vadas generolas J. V. Žukas yra išreiškęs poziciją, kad jis susitiktų mielai su visais kandidatais, kurie norėtų apsilankyti pas jį, pakalbėti apie kariuomenės reikalus, gauti visą ekspertizę, jei ji nėra konfidenciali, tai galite padaryti ir jūs, ir gerbiama Ingrida Šimonytė, ir visi kiti kandidatai, taip kad jis yra vienodai visiems prieinamas“, – premjerui sakė kandidatas.

G.Nausėda tvirtino, kad su V.Sutkumi dažnai susitinka ir S.Skvernelis.

„Kaip ministras pirmininkas, – jam atšovė S.Skvernelis. – Esminis dalykas, pas kariuomenės vadą jus veda verslo struktūrų atstovas, aš pas kariuomenės vadą neinu su verslo lobistais“.

V.Sutkus antradienį BNS atsisakė komentuoti situaciją.

„Tegul jie ir aiškinasi, čia kandidatų tarpusavio batalijos. Aš nenoriu nei dalyvauti ten, nei ką“, – teigė verslininkų atstovas.

Buvusi krašto apsaugos ministrė, Seimo narė konservatorė Rasa Juknevičienė pareiškė, jog G.Nausėdos elgesys yra „nesolidus, nederamas ir kenkia kariuomenės vado J. V. Žuko autoritetui ir tuo pačiu visai kariuomenei“.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 26 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.