R. Šimašius keičia nuomonę dėl sudaužytos lentos – sureagavo ir R. Karbauskis su S. Skverneliu

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius paskelbė, kad antradienį sudaužyta Jono Noreikos – Generolo Vėtros atminimo lenta bus atkurta.

 lrytas.lt nuotr. 
 lrytas.lt nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 11:10 AM, atnaujinta Apr 9, 2019, 11:42 AM

Vilniaus miesto meras savo nuomonę pakeitė, po vandalizmo akto, jis skelbė, kad lentos atkurti nėra planuojama.

„Radome dokumentus, kad savivaldybė 1998 metais finansavo šios lentos pastatymą 7 741 litu. Šiaip jau nemaža suma kaip tam laikui. Atsižvelgdamas į šias aplinkybes, šiandien priėmiau sprendimą, kad savivaldybė atkurs J. Noreikos lentą – sugrįšime į tą pačią padėtį, kuri buvo iki vakar ryto, iki kol kuvaldinis teroristas sugalvojo tarsi pagal užsakymą pakiršinti mūsų visuomenę. Lenta bus atkurta – nauja arba senoji, surinkta iš sudužusių dalių“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė R.Šimašius.

„Dabar užduokime sau klausimą – ko norėjo šis emocinis teroristas. Manau, kad norėjo labiau išgarsėti, o mus visus supriešinti, įvelti į emocingą diskusiją, kurioje dalyvautume karštomis galvomis, persipykę ir nepasitikintys. Tad prašau – darykime lygiai priešingai. Visų dar kartą prašau nežongliruoti šia tema, kol emocijos karštos – padarykime kelių mėnesių pertrauką galvų atvėsinimui, o po to grįžkime prie civilizuotos diskusijos apie Joną Noreiką, jo sudėtingą gyvenimo kelią, bei jo įamžinimo poreikį bei būdą. Elkimės kaip laisvi ir garbingi savo šalies ir miesto šeimininkai, nežaiskime pagal Kremliaus ir vietinio vandalo mums primestą scenarijų“, – siūlė Vilniaus miesto meras.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad pirmadienio rytą Europos Parlamento (EP) rinkimuose dalyvaujantis Stanislovas Tomas sudaužė Vilniuje ant Vrubleskių bibliotekos fasado esančią atminimo lentą. Pats jis prisidavė policijai, šiuo metu jis yra sulaikytas.

Diskusijos visuomenėje dėl šios lentos vyko ne vienerius metus.

Kritikai teigia, jog šio garbingo ženklo neturi likti įvertinus tai, kad J. Noreika, būdamas Šiaulių apskrities viršininku, pasirašė raštus dėl žydų geto steigimo ir žydų turto tvarkymo.

Gynėjai pabrėžia J. Noreikos nuopelnus antisovietiniame pogrindyje, akcentuoja, kad vėliau karo metais jis buvo pats įsitraukęs į antinacinę veiklą.

J. Noreika buvo suimtas 1946 metų kovą, o kitąmet okupacinės sovietų valdžios sušaudytas.

R. Karbauskis: vandalizmas yra vandalizmas

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis kaip vandalizmą vertina karininko Jono Noreikos-generolo Vėtros atminimo lentos sudaužymą ir mano, kad turėtų sulaukti bausmės žmonės, kurie tai viešina, matyt, politinės reklamos tikslais.

„Aš nesu istorijos specialistas, bet aš suprantu, kad mes paminklų bet kokiu atveju neturime daužyti. Tai turi būti sprendimai, kurie priimami civilizuotai. Aš negaliu šiuo atveju vertinti tų įvykių, kurie minimi, ir tų abejonių dėl vieno ar kito laikotarpio žinomų asmenų veiklos.

Šiuo atveju vandalizmas yra vandalizmas, ir niekada to negalima niekaip vertinti teigiamai. Tai yra žema“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jis nesiėmė vertinti premjero Sauliaus Skvernelio minčių, kad išniekinta generolo Vėtros atminimo lenta turi būti atstatyta.

„Aš manau, kad bet kokiu atveju jos daužyti nereikėjo. Manau, kad bausmės turėtų sulaukti žmonės, kurie tai viešina reklamos tikslais, matyt, politinės reklamos tikslais. Tai yra tikrai labai gėdinga. Aš manyčiau, kad žmogus, kuris savo vardą sieja su politika, ir taip elgiasi, jis daro didelę gėdą politikams“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių lyderis taip pat nesiėmė vertinti ir Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus pasakymo, kad savivaldybė lentos atkūrimo neplanuoja, tačiau atkreipė dėmesį į tai, kad Vilniuje yra daug problemų dėl istorinės atminties įamžinimo.

„Nenorėčiau daug komentuoti Vilniaus mero sprendimo, bet tikriausia Lukiškių aikštės situacija dėl Vyčio, tiek metų nespręsti klausimai iš tikrųjų rodo, kad istorinės atminties prasme yra daug problemų Vilniuje“, – mano R. Karbauskis.

S. Skvernelis: išniekinta generolo Vėtros atminimo lenta turi būti atstatyta

Premjeras Saulius Skvernelis, skirtingai nei Vilniaus meras Remigijus Šimašius, teigia, kad karininko Jono Noreikos-generolo Vėtros atminimo lenta turi būti atkurta, ir tik vėliau, padedant istorikams, pasak Vyriausybės vadovo, reikėtų spręsti, ar ją nuimti, ar palikti.

„Pirmiausia tai tapo kriminaliniu reikalu. Tai yra vandalizmo aktas, kurio metu sudaužyta atminimo lenta. O dėl atkūrimo turi būti padariniai pašalinti, kurie neteisėta veika padaryti, o toliau turi spręsti istorikai (...) Turi būti atstatytas tas faktas, kuris buvo prieš vandalizmo aktą, o toliau – ar kabėti, ar nuimti, turi spręsti istorikai ir pateikti savo siūlymus ir rekomendacijas (...) Mes negalime to dalyko taip palikti, padariniai vandalizmo akto turi būti pašalinti“, – teigė premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.