Seimas įstatymo pataisomis nusprendė neplėsti draudžiamos informacijos sąrašo

Seimas antradienį po svarstymo pritarė Visuomenės informavimo įstatymo pataisoms dėl greitos reakcijos į grėsmes nacionaliniam saugumui.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) pataisos leistų iki 72 valandų stabdyti televizijos programas be teismo sprendimo, jei skleidžiama informacija kelia rimtą ir didelį pavojų visuomenės saugumui, įskaitant nacionalinio saugumo ir gynybos užtikrinimą.<br>lrytas.lt nuotr.
Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) pataisos leistų iki 72 valandų stabdyti televizijos programas be teismo sprendimo, jei skleidžiama informacija kelia rimtą ir didelį pavojų visuomenės saugumui, įskaitant nacionalinio saugumo ir gynybos užtikrinimą.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 12:54 PM

Po kritikos politikai atsisakė planų pataisomis plėsti draudžiamos skelbti informacijos sąrašą.

Seimas po svarstymo 87 balsais „už“ ir 7 parlamentarams susilaikius pritarė pataisoms, kuriomis į Lietuvos teisę perkeliama atnaujinta Audiovizualinės žiniasklaidos direktyva. Dar liko paskutinis balsavimas dėl pataisų priėmimo.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) pataisos leistų iki 72 valandų stabdyti televizijos programas be teismo sprendimo, jei skleidžiama informacija kelia rimtą ir didelį pavojų visuomenės saugumui, įskaitant nacionalinio saugumo ir gynybos užtikrinimą.

Palyginti su pirminiu variantu, pataisose nelieka siūlymo keisti 19-ą straipsnį, kuris apibrėžia, kas yra neskelbtina informacija. Siūlymas plėsti šį straipsnį buvo sulaukęs žiniasklaidos ekspertų kritikos, kad tai galėtų apriboti žodžio laisvę.

Pagal dabar galiojantį reglamentavimą, draudžiama raginti prievarta pažeisti Lietuvos suverenitetą – pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į jos nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, skatinti ar kurstyti teroristinius nusikaltimus, skleisti karo propagandą, kurstyti neapykantą, propaguoti pornografiją, narkotikus, platinti dezinformaciją ir informaciją, šmeižiančią, įžeidžiančią žmogų, žeminančią jo garbę ir orumą.

Jis lieka nekeistas, atsisakius LRTK pirminio siūlymo jį pildyti, kad visuomenės informavimo priemonėse būtų draudžiama skelbti informaciją, kurioje, be kita ko, „bandoma iškraipyti Lietuvos istorinę atmintį, skatinamas nepasitikėjimas ir nepasitenkinimas Lietuvos valstybe ir jos institucijomis, demokratine santvarka, krašto gynyba, siekiama stiprinti tautines ir kultūrines takoskyras, silpninti tautinę tapatybę ir pilietiškumą, silpninti piliečių ryžtą ginti savo valstybę, ar kitaip siekiama daryti prieš Lietuvos nacionalinio saugumo interesus nukreiptą įtaką šalies demokratijos, rinkimų procesams, partinei sistemai“.

Tokių pakeitimų atsisakyta per projekto klausymus, jį sukritikavus ne tik ekspertams, bet ir Seimo teisininkams, Visuomenės informavimo etikos komisijai, prezidentei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.