Skaidruolio Roko Masiulio ginklanešiai siautėja ir užkulisiuose

Skaidrumo pavyzdžiai. Šitokį įvaizdį susikūrė prezidentės Dalios Grybauskaitės globotinis susisiekimo ministras Rokas Masiulis su savo artimiausia komanda. Bet, pasirodo, ir jie toli gražu ne be dėmių.

Susisiekimo ministro R.Masiulio komanda demonstruoja itin plačius mostus.<br>T.Bauro nuotr.
Susisiekimo ministro R.Masiulio komanda demonstruoja itin plačius mostus.<br>T.Bauro nuotr.
J.Gintilas patvirtino gavęs ne vieną prašymą įdarbinti kai kuriuos žmones.
J.Gintilas patvirtino gavęs ne vieną prašymą įdarbinti kai kuriuos žmones.
Susisiekimo ministro R.Masiulio komanda demonstruoja itin plačius mostus.<br>D.Umbraso nuotr.
Susisiekimo ministro R.Masiulio komanda demonstruoja itin plačius mostus.<br>D.Umbraso nuotr.
Susisiekimo ministro R.Masiulio komanda demonstruoja itin plačius mostus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Susisiekimo ministro R.Masiulio komanda demonstruoja itin plačius mostus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Susisiekimo ministro R.Masiulio komanda demonstruoja itin plačius mostus.<br>D.Umbraso nuotr.
Susisiekimo ministro R.Masiulio komanda demonstruoja itin plačius mostus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 11, 2019, 6:13 AM

Susisiekimo ministras su savo bendražygiais išsijuosę pliekia savų žmonių arba šeimos narių protegavimą, vadinamąją telefoninę teisę, politinį spaudimą iš viršaus.

Bet aiškėja, jog patys R.Masiulio komandos žmonės nevengia proteguoti savų statytinių, stumdami juos į pareigas ministerijai pavaldžiose įstaigose. Ir tai daro itin tiesmukai – rašydami laiškus tų įstaigų vadovams.

Patarėja „pasiskiepijo“

„Po pastarųjų intensyvių savaičių pasipylė signalai, kad apie ministrą ir komandą ieškoma kompromato. Kad nereikėtų niekam ilgai ieškoti – bet kas mano VTEK (Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos. – Red.) deklaracijoje jau seniai gali perskaityti, kad mano brolis nuo 2018 m. rudens dirba CAA (Civilinės aviacijos administracijos. – Red.) (dabar – Transporto kompetencijų agentūra) eiliniu IT specialistu.

Niekada nedalyvauju nei įmonių darbuotojų atrankose, nei viešuosiuose pirkimuose. Tačiau akivaizdu, kad darbas SM ir matomas, ir stebimas, nors mano kuruojama viešųjų ryšių sritis ir neturi jokių sąsajų su sektoriaus įmonių valdymu“, – taip savo paskyroje socialiniame tinkle paskelbė R.Masiulio patarėja Vytautė Šmaižytė.

Ši valdininkė – viena artimiausių ministro aplinkos žmonių, besirūpinanti jo įvaizdžiu ir viešaisiais ryšiais. Kas paskatino patarėją taip pamėginti „pasiskiepyti“ nuo būsimų galimų išpuolių?

„Lietuvos rytui“ pasidomėjus situacija, paaiškėjo nemažai įdomių dalykų.

Pateikė ir gyvenimo aprašymą

„Sveikas, Jori. Siunčiu tau kandidato CV (gyvenimo aprašymą. – Red.). Žinau, kad žmogus nori keisti darbą, nes per ilgai vienoj vietoj užsibuvo. Iš asmeninių savybių – labai geras, pasivertinkite, ar susitvarkys su užduotimis, kurias per save norite pavesti“, – tokį laišką tuometinės CAA tuometiniam vadovui Joriui Gintilui parašė kitas įtakingas R.Masiulio komandos žmogus Darius Kuliešius.

Prie elektroninio laiško, su kurio kopija susipažino „Lietuvos rytas“, pridėtas V.Šmaižytės brolio Evaldo Šmaižio gyvenimo aprašymas.

D.Kuliešius, kuris yra dirbęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT), R.Masiulio komandoje iš pradžių buvo politinio pasitikėjimo ministro patarėjas, o dabar – jau ministerijos vyriausiasis patarėjas.

Politikos užkulisiuose kalbama, jog būtent D.Kuliešius pas R.Masiulį atvedė buvusį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovą Saulių Urbanavičių, kuris dabar yra Registrų centro direktorius.

Pasiūlymas pasirodė keistas

„Lietuvos ryto“ žiniomis, tai ne vienintelis atvejis, kai D.Kuliešius protegavo įvairius asmenis siekdamas, jog jie būtų įdarbinti ministerijai pavaldžiose įstaigose.

Praėjusių metų pabaigoje „Lietuvos geležinkelių“, „Kelių priežiūros“ vadovai, taip pat J.Gintilas gavo D.Kuliešiaus laišką su pasiūlymu įdarbinti kelių tiesimo ir priežiūros verslu užsiimančios uždarosios akcinės bendrovės „Saugvila“ akcininką ir vieną vadovų Saulių Butkevičių.

„Persiunčiu jūsų žiniai CV žmogaus, kuris šiuo metu ieško darbo pasiūlymų.

Pasivertinkite, gal jo turimos kompetencijos yra ar bus aktualios ieškant kandidatų į atskiras pozicijas.

Teko ne vieną kartą bendrauti, bandant suprasti, kas yra kas santykiuose su kelininkais, žmogus sudarė patikimą ir profesionalų įspūdį“, – rašė patarėjas.

Šaltinių teigimu, tokia protekcija – labai keista. Mat R.Masiulis, praėjusių metų pabaigoje paskyręs Automobilių kelių direkcijos vadovu savo artimą šeimos draugą Vitalijų Andrejevą, įsivėlė į konfliktą su šalies kelininkų įmonėmis apkaltinęs jas korupcija.

Ministerijoje spėliojama, kad tokia protekcija vienam to verslo atstovų galėjo būti padėka už informaciją, kuria jis galėjo pasidalyti su R.Masiulio ginklanešiais.

Tačiau S.Butkevičius kol kas nėra įtaisytas jokiame valdiškame poste.

Konkurse buvo išbrokuotas

Nepasisekė ir dar vienam D.Kuliešiaus proteguotam asmeniui – buvusiam Klaipėdos STT valdybos darbuotojui, kurį R.Masiulio ginklanešys mėgino įdarbinti toje pačioje CAA, pertvarkytoje į Transporto kompetencijų agentūrą.

Agentūros vadovybė į tas pareigas jau buvo nusižiūrėjusi buvusį Valstybės saugumo departamento pareigūną, bet D.Kuliešius užsiminė, esą sulaukė apie jį blogų atsiliepimų.

Vis dėlto ministerijos patarėjo siūlytas asmuo pirmajame konkurso etape buvo išbrokuotas.

Anot „Lietuvos ryto“ šaltinių, tuomet agentūra sulaukė signalų, kad padarė klaidą.

Požiūriai pernelyg išsiskyrė

„Apie savo atleidimo aplinkybes nenorėčiau daug kalbėti. Galiu pasakyti tik tiek, kad formaliai išėjau savo noru, o iš tiesų dėl to, kad nebemačiau prasmės dirbti su šia ministerijos valdžia, mūsų požiūriai pernelyg išsiskyrė“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo buvęs Transporto kompetencijų agentūros vadovas J.Gintilas.

Jį ištiko daugelio Susisiekimo ministerijai priklausančių valstybės įmonių vadovų likimas. Juos R.Masiulis pasistengė pakeisti savais statytiniais.

– Ar tiesa, kad esate sulaukęs raštiško D.Kuliešiaus prašymo įdarbinti V.Šmaižytės brolį ir tą prašymą įvykdėte? – paklausėme J.Gintalo.

– Taip. Tačiau tikrai neatkreipiau jokio dėmesio į pavardę ir ilgai net nežinojau apie tokią giminystę. Nors čia nematyčiau ko nors labai blogo.

Teisinis situacijos aspektas buvo tas, kad galėjome rinktis – įdarbinti šį žmogų konkurso būdu ar be konkurso. Pasirinkome antrąjį variantą.

– O ką galite pasakyti apie kitus du atvejus, kai ne tiktai jums, bet ir kitiems vadovams buvo siūloma įdarbinti D.Kuliešiaus proteguojamus asmenis?

– Taip, tokių prašymų buvo.

Tačiau į vieną nesureagavome. Kiek teko girdėti, to buvo paprašyta mano įpėdinio Aivaro Vilkelio. O antruoju atveju, kai buvo surengtas konkursas, žmogus tiesiog neatitiko jo sąlygų.

Piktinosi net konservatoriai

„Lietuvos ryto“ žiniomis, ministro patarėjos V.Šmaižytės brolio įdarbinimo peripetijomis pernai domėjosi ir Seimo narys konservatorius Jurgis Razma, jis parašė raštą R.Masiuliui.

Priminęs, kad E.Šmaižys buvo įdarbintas ne konkurso būdu, politikas pareiškė: „Tai akivaizdus Susisiekimo ministerijos vadovų piktnaudžiavimas pareigomis įdarbinant pavaldžioje įmonėje ministro patarėjos brolį. Tikimės detalaus tyrimo ir laukiame iš jūsų informacijos šiuo klausimu.“

Tačiau jokio atsakymo iš ministerijos J.Razma taip ir nesulaukė.

Pavadino dalijimusi informacija

Darius Kuliešius

Susisiekimo ministerijos vyriausiasis patarėjas

„Aš neprašiau J.Gintilo įdarbinti E.Šmaižio, o tiesiog pateikiau rekomendaciją.

Jis pats prašė pagalbos ką nors rekomenduojant, nes ieškojo žmogaus tam darbui, o pats surasti negalėjo. Aš tik pasiūliau, o jis pats visiškai savarankiškai priėmė sprendimą, kaip ir turi būti.

Dalijimasis informacija apie žmones ir jų kompetencija – taip pat mano kuruojama sritis. Tai, kad šį kartą siūlytas žmogus buvo kolegės brolis, – sutapimas.

Apie kitus atvejus negalėčiau kalbėti, reikėtų prisiminti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.