Seimas neleido mažoms savivaldybėms turėti dviejų vicemerų

Seimas atmetė valdančiųjų socialdarbiečių siūlymą mažosioms savivaldybėms leisti turėti du vicemerus.

Seimas atmetė valdančiųjų socialdarbiečių siūlymą mažosioms savivaldybėms leisti turėti du vicemerus.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimas atmetė valdančiųjų socialdarbiečių siūlymą mažosioms savivaldybėms leisti turėti du vicemerus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2019, 1:29 PM, atnaujinta Apr 14, 2019, 1:32 PM

Socialdarbiečiai Gediminas Kirkilas ir Juozas Bernatonis siūlė, kad mažesnėse savivaldybėse galėtų būti steigiamos ne daugiau kaip dvi vicemero pareigybės.

Už tokį siūlymą po pateikimo šią savaitę balsavo dešimt Seimo narių, prieš buvo septyni ir 27 susilaikė. Jis grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Šiuo metu didžiosiose savivaldybėse, turinčiose 41 ir daugiau tarybos narių, gali būti ne daugiau trijų vicemerų, 27–31 tarybos narius turinčiose savivaldybėse – ne daugiau dviejų, o likusiose – ne daugiau kaip vienas vicemeras.

„Kai išsiplėtė ratas žmonių, dalyvaujančių rinkimuose, ir įvairių komitetų dalyvavimas, savivaldybių tarybos susidaro labai įvairios. Tam, kad užtikrintume stabilų savivaldos tarybos darbą, kartais reikia pagalvoti ir apie atsakomybės pasidalinimą“, – pataisas pristatė J. Bernatonis.

Opozicijos atstovai iniciatorių klausė, kokiose savivaldybėse jiems trūksta vicemerų postų.

„Aš puikiai suprantu, kad dabar pats laikas po rinkimų teikti šį įstatymo projektą, nes kažkam trūksta vietų. Jeigu jūs sąžiningai pasakytumėte, kuri čia bus pirma savivaldybė, kuri įves du vicemerus, klausimas būtų kaip ir aiškus“, – sakė konservatorius Sergejus Jovaiša.

J. Bernatonis teigė, kad „pataisa nėra susijusi su savivaldybių tarybų rinkimais tiesiogiai, ji gali įsigalioti, kaip numato visi ekspertai, ir bet kuriuo metu“.

Kritiškai socialdarbiečių projektą įvertino ir „tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius, pataisas pavadinęs Pandoros skrynia.

„Mes čia norime atidaryti Pandoros skrynią. Jūs turbūt labai gerai žinote, kad daugelis savivaldybių su vienu vicemeru neturi ką veikti, jis neturi darbo“, – tvirtino V. Kamblevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.