Lazdijų rajone šiukšlyną deginti ėmėsi pats seniūnas: gali grėsti ir bauda

„Šauk gaisrinę. Naikini šiukšlyną? Žmonės, žiūrėkite, kaip naikinami šiukšlynai, kaip dega padangos. Taip atrodo dabar „DAROM“ šventė“, – tokie riksmai aidėjo vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo vienas Lazdijų rajono gyventojas.

Lazdijų raj. Būdviečio sen. seniūnas Arūnas Kundrotas degino šiukšlyną<br>Lrytas.lt foto
Lazdijų raj. Būdviečio sen. seniūnas Arūnas Kundrotas degino šiukšlyną<br>Lrytas.lt foto
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2019, 12:44 PM, atnaujinta Apr 20, 2019, 2:17 PM

Vaizdo įraše užfiksuota, kaip Lazdijų rajono Būdviečio seniūnijos seniūnas Arūnas Kundrotas degino šiukšlyną.

Seniūnas pripažįsta kaltę

Pasak seniūno, „tas video yra išpūstas burbulas. Gavosi negerai, aš pats ne viską iki galo apmąsčiau“.

A.Kundrotas portalui lrytas.lt pasakojo, kad šiukšlynas išdygo nuošalioje, nelabai gyvenamoje vietoje, kur yra nedidelis karjeras. Kadangi vieta gana atoki, tarsi nebuvo pagrindo nuolat važinėti ir stebėti šią vietą.

Kad šioje vietoje atsirado šiukšlynas, seniūnas sužinojo tik šį pavasarį.

„Maždaug prieš mėnesį man paskambino girininkas Saulius Kancevičius ir perspėjo, kad žmonės savavališkai toje vietoje padarė savartyną. Nusiunčiau žmones, nuvažiavau pats ir buvau pakraupęs, ką žmonės padarė.

Tuomet nusiunčiau žmones, išrinkome iš tų šiukšlių padangas, stambiagabarites atliekas ir sukrovėme atskirai, atskirai į maišus sukrovėme ir paruošėme išvežimui šiferį. Buvo planuojama viską paimti su stambiagabaričių atliekų mašina.

Liko labai daug kelmų, šakų ir mes su ūkininku Nerijumi Narausku sutarėme, kadangi dalis to savartyno buvo valstybinėje žemėje, o kita dalis šio ūkininko žemėje, kad bendrom jėgom iki galo sutvarkysime savartyną, užlyginsime visą duobę.

Šakų ir kelmų krūva buvo labai didelė, tai jų užversti ar užstumti nebuvo įmanoma.

Mes pasiruošėme šakų deginimui atsakingai, nes gaisras tikrai nenuėjo niekur tolyn. Padangos buvo sukrautos per arti, to aš nenumačiau. Kai mes pakūrėm, papuolė keletas padangų. Galbūt 2-4 sudegė, kitas mes numėtėmė toliau į laukus“, – situaciją komentavo seniūnas.

Seniūnas pripažino savo kaltę, teigė, kad bendravo su aplinkosaugininkais ir nevengs prisiimti atsakomybės.

„Nesiginu, keletas padangų sudegė. Bet apmaudu, kad nori gero, o esi puolamas. Buvo atvykę aplinkosaugos atstovai, jie pripažino, kad šakų deginimui buvo pasiruošta atsakingai. Problema, kad pakliuvo padangos“, – portalui lrytas.lt sakė A.Kundrotas.

Lūdina seniūnijos gyventojų elgesys

Seniūnas atkreipė dėmesį, kad šiukšlyno atsiradimas jį stebina, nes gyventojams yra sudaromos visos sąlygos, kad atliekos būtų išvežamos tinkamai.

„Man apmaudu, nes to paties kaimo gyventojų ir yra viskas suvežta. Būtent to kaimo gyventojai nei vieną kartą nepaprašė stambiagabaričių atliekų išvežimo, nors atvažiuojame į kiemus, padedame išvežti ir sukrauti padedame.

Žmogui nėra jokių problemų, net pakrauti nereikia“, – teigė seniūnas

Seno konflikto tąsa

Komentuodamas situaciją seniūnas taip pat atskleidė, kad šiukšlyno deginimą užfiksavo asmuo, kuris siekia jam atkeršyti.

„Dirbti pradėjau 2000 metais, tada keliai buvo trijų rūšių: melioracijos, savivaldybės ir kelių tarnybos. Tas kelias, su kuriuo susijusi istorija, buvo padarytas melioracijos tarnybos. Po to, po kelių metų keliai tapo arba savivaldybės, arba kelių tarnybos ir pradėjau domėtis tuo keliu.

Tas ūkininkas, kuris filmavo man gerai žinomas, tai Žilvinas Smirnovas. Jis metai iš metų ardamas savo laukus apgadino tą kelią, žmonės pradėjo skųstis. Praeitą pavasarį, greiderio metu susiderinau su kelių tarnyba, kad padarysime kelio sankasą ir sutvarkysime kelią.

Darbų metu mes per keletą metrų apgadinome jo javus. Tada kilo didžiulis konfliktas, jis skundėsi, bet niekur toliau jo skundai nenuėjo, nes prašiau parodyti geodezinius dokumentus, jis jų neturėjo. Šitas konfliktas jau tęsiasi daug metų.

Kiti žmonės liko patenkinti, kad buvo sutvarkytas kelias, o jis pasidarė piktas“, – tikino A.Kundrotas.

Seniūno teigimu, pats filmavęs Ž.Smirnovas pradėjo mėtyti į šoną nustumtas padangas. Tokį ūkininko veiksmą seniūnas vertino kaip kerštą.

Atliekų deginimą reglamentuoja įstatymai

Primename, kad, remiantis aplinkos oro apsaugos įstatymu, draudžiama deginti atliekas, išskyrus atvejus, kai jos deginamos specialiai tam skirtuose įrenginiuose, vadovaujantis šio įstatymo 15 straipsnio 1 dalies nuostatomis, ir įstatyme nurodytomis išimtimis.

Taip pat draudžiama deginti nenupjautus, nesugrėbtus ar kitaip nesurinktus augalus ar jų dalis, išskyrus atvejus, numatytus Lietuvos Respublikos saugomų teritorijų įstatymo nustatyta tvarka patvirtintuose gamtotvarkos planuose.

Sausą žolę, nendres, nukritusius lapus, šiaudus, laukininkystės, daržininkystės, augalinės kilmės liekanas lauke leidžiama deginti tik surinktas (sugrėbtas) į krūvas, kai nėra galimybių jų kompostuoti ar kitaip panaudoti, ne arčiau kaip 30 m nuo pastatų ir kai toks deginimas neprieštarauja vietos savivaldybės patvirtintoms tvarkymo ir švaros taisyklėms. Jų deginimas turi būti nuolat stebimas.

Baigus deginti, smilkstančią ugniavietę privalu užgesinti užpilant vandeniu, smėliu ir pan.

Tačiau surinktus (sugrėbtus) augalus, jų dalis ar krūvas deginti draudžiama miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 50 metrų nuo miško, aukštapelkės ar durpingos vietos, taip pat miestuose ir miesteliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.