Ministras A. Monkevičius žada iki 400 papildomų vietų lietuviškose mokyklose Vilniaus rajone

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius žada kitąmet sukurti iki 300–400 papildomų vietų ministerijai pavaldžiose ugdymo įstaigose Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose.

Algirdas Monkevičius<br>D.Umbraso nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2019, 3:20 PM, atnaujinta Apr 29, 2019, 4:26 PM

„Biudžetą planuodami mes tuos klausimus kelsime, žiūrėdami, ką gali savivaldybė, ką gali ministerija. Kitais metais mes matome, kad Riešės gimnazija galės išsiplėsti iki 200 vietų, o visos mums pavaldžios institucijos 300–400 daugiau vaikų priimti“, – pirmadienį spaudos konferencijoje ministerijoje sakė A. Monkevičius.

Vilniaus rajono gyventojai jaučiasi diskriminuojami dėl ugdymo lietuvių kalba: priversti vežti vaikus į kitas gyvenvietes, nors ugdymo įstaiga – po langais.

„Opozicijos nariai ne kartą kreipėsi į savivaldybę, teikė projektus atidaryti naujas grupes rajone lietuvių ugdymo kalba, bet dėl formalių ir išgalvotų priežasčių visi prašymai atmesti“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė Vilniaus rajono savivaldybės opozicijos lyderis konservatorius Gediminas Kazėnas.

Seimo narys konservatorius Audronius Ažubalis komentuodamas situaciją teigė, kad „dauguma, kuri nesikeičia jau daug metų, sąmoningai ir sistemingai diskriminuoja lietuvių vaikus Vilniaus rajone“. Parlamentaras sakė matantis vienintelę galimybę spręsti problemą – tiesioginį Vyriausybės įsikišimą, steigiant ugdymo įstaigas rajone.

Švietimo ministras pažymi, kad sprendžiant analogiškas problemas ministerija Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose įsteigė savo mokyklas, nors įprastai tai yra savivaldybės funkcija.

Anot A. Monkevičiaus, ministerija Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose turi dvylika ugdymo įstaigų, jas šiuo metu lanko 3800 vaikų, iš jų apie pusantro tūstančio – Riešės gimnaziją.

Kalbėdamas apie sparčiai augantį gyventojų skaičių Vilniaus priemiesčiuose A. Monkevičius kartu teigė, jog reikės „tą klausimą spręsti radikaliau“, kalbėdamas apie nekilnojamo turto vystytojų atsakomybę.

„Kartu reikėtų kalbėti apie vystytojus, kokie bendrieji planai, kodėl taip atsitinka, kad siekiam tik parduoti namus, be jokios infrastruktūros. Taip, kaip vystomi tie kvartalai, neleistina, bet tai ne mūsų ministerijos dispozicijoj“, – kalbėjo A. Monkevičius.

Vilniaus rajono savivaldybė atsakydama į BNS klausimus nurodo, kad švietimui tenka beveik pusė savivaldybės biudžeto, infrastruktūra nuolat gerinama, bet Vilniaus rajone įsikuriant naujai atvykstančioms šeimoms su mažamečiais vaikas „ikimokyklinio ugdymo įstaigose vietų ne visada pakanka“.

„Sprendžiant šią problemą, daugumoje rajono bendrojo ugdymo mokyklų atidarytos mišrios ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupės. Šiemet bendrojo ugdymo mokyklose įsteigtos 63 tokios grupės pagal skirtingus priešmokyklinio ugdymo organizavimo modelius, juose taip pat ugdomi ikimokyklinio amžiaus vaikai“, – rašoma savivaldybės atsakyme.

Vilniaus rajono savivaldybė taip pat tvirtina, kad 2015–2018 metais rajone pastatyti keturi nauji švietimo įstaigų priestatai: Riešės vaikų darželio, Paberžės „Verdenės“ gimnazijos, Bezdonių „Saulėtekio“ pagrindinės ir Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinių mokyklų priestatai.

Anot savivaldybės, pradėtos Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos Grigaičių pradinio ugdymo skyriaus, Marijampolio vaikų lopšelio-darželio bei Pagirių „Pelėdžiuko“ vaikų darželių naujų priestatų statybos, o artimiausiu metu Riešės ir Avižienių seniūnijų ribose planuojama nupirkti nekilnojamąjį turtą naujam darželiui lietuvių ugdomąja kalba įsteigti.

Nurodoma, kad šiuo metu Vilniaus rajono savivaldybės švietimo įstaigų tinklas apima 39 bendrojo ugdymo mokyklas: 24 gimnazijas, dešimt pagrindinių mokyklų, vieną pagrindinę mokyklą-daugiafunkcį centrą, dvi pradines mokyklas, dvi mokyklas-darželius ir 24 neformaliojo švietimo įstaigas.

Anot savivaldybės, lietuvių ugdomąja kalba savivaldybė turi 19 ikimokyklinį ugdymą vykdančių įstaigų, jose veikia 51 ikimokyklinė ugdymo grupė ir ugdoma apie 1000 vaikų. Ikimokyklinis ugdymas lietuvių kalba vykdomas devyniuose vaikų darželiuose, septyniuose vaikų lopšeliuose-darželiuose, viename daugiafunkciniame centre, dviejuose mokyklose-darželiuose, nurodoma atsakyme.

Taip pat lietuvių kalba vaikai gali mokytis 12 rajono gimnazijų, vienoje pagrindinėje, dviejose pradinėse mokyklose, dvejuose mokyklose-darželiuose bei visose formalųjį švietimą papildančio ugdymo mokyklose.

Į klausimą, kodėl galimybės mokytis lietuviškai šalia namų neturi Rastinėnų vaikai, savivaldybė nurodė, kad Sudervės M. Zdziechovskio pagrindinės mokyklos Rastinėnų pradinio ugdymo skyriuje vykdomas ugdymas pagal priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas lenkų mokamąja kalba, taip pat čia veikia Vilniaus rajono savivaldybės centrinės bibliotekos ir kultūros centro skyriai.

„Atsižvelgdama į tai, kad skyriaus patalpų plotas yra visiškai panaudotas, Vilniaus rajono savivaldybė negali įsteigti skyriuje ikimokyklinio ugdymo grupės lietuvių ugdomąja kalba“, – teigiama savivaldybės atsakyme.

Savo atsakyme savivaldybė taip pat kaltina ministeriją, kad jos „nenoras bendradarbiauti su savivaldybe kuriant darniai veikiančią, geros kokybės visuotinį švietimą užtikrinančią švietimo sistemą Vilniaus rajone trukdo planingai, vietos bendruomenės poreikius tenkinančiai, ikimokyklinio ugdymo infrastruktūros ir bendrojo ugdymo mokyklų tinklo plėtrai“.

„Chaotiškas, nesuderintas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldžių ugdymo įstaigų steigimas Vilniaus rajono teritorijoje trukdo savivaldybei didinti švietimo paslaugų prieinamumą ugdytis tiek valstybine, tiek tautinės mažumos kalba“, – rašoma savivaldybės atsakyme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.