Į pertvarkų sūkurį patekusios švietimo įstaigos vadovė pateikė prašymą atleisti, ministras neskuba jo patvirtinti

Svarbios pertvarkos švietimo pasaulyje turėtų įvykti iki kitų mokslo metų pradžios. Vienos pertvarkomos įstaigos vadovė jau parašė pareiškimą išeiti iš darbo, tačiau ministras neskuba jo pasirašyti, mat baiminasi, kad egzaminų sesija gali strigti.

 Prašymą išeiti iš darbo yra pateikusi Nacionalinio egzaminų centro vadovė S.Vingelienė. ačiau švietimo, mokslo ir sporto ministras A. Monkevičius dar nėra jo patvirtinęs.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Prašymą išeiti iš darbo yra pateikusi Nacionalinio egzaminų centro vadovė S.Vingelienė. ačiau švietimo, mokslo ir sporto ministras A. Monkevičius dar nėra jo patvirtinęs.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2019, 5:01 PM, atnaujinta May 6, 2019, 6:17 PM

Laikinajam švietimo ir mokslo ministrui Rokui Masiuliui pernai inicijavus švietimo įstaigų auditą, paaiškėjo negerų dalykų. Švietimo valdžios vairą perėmus naujajam ministrui Algirdui Monkevičiui, į akiratį patekusių įstaigų vadovai pateikė savo paaiškinimus dėl nurodytų trūkumų.

Neseniai Vyriausybė priėmė nutarimą dėl Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) pateikto pavaldžių įstaigų reorganizacijos plano. Jame numatyta šešias įstaigas, kurių funkcijos dubliuojasi, sujungti į vieną, reorganizuoti dalį įstaigų, teikiančių neformaliojo vaikų švietimo paslaugas.

Sujungus Ugdymo plėtotės centrą, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centrą, Švietimo aprūpinimo centrą, Nacionalinį egzaminų centrą, Švietimo informacinių technologijų centrą ir Nacionalinę mokyklų vertinimo agentūrą bus įsteigta viena Nacionalinė švietimo agentūra.

Kaip lrytas.lt sakė ŠMSM atstovė Nomeda Barauskienė, reorganizacija įvyks iki rugsėjo 1 d. Iki to laiko bus paskelbtas Nacionalinės švietimo agentūros vadovo konkursas. Kiek joje bus darbuotojų ir kiek sumažės šiose struktūrose dirbusių žmonių skaičius, ŠMSM kol kas negali tiksliai atsakyti. 

„Agentūros uždaviniai ir funkcijos bus kruopščiai peržiūrėtos, suformuotos pareigybės. Numatoma, kad darbuotojų skaičius drastiškai nemažės, bus atsisakyta besidubliuojančių funkcijų ir sustiprintos tos, kurioms vykdyti iki šiol stigo dėmesio, pavyzdžiui, ugdymo turinio atnaujinimas“, – aiškino ŠMSM.

ŠMSM, lrytas.lt paklausta, patvirtino, kad prašymą išeiti iš darbo yra pateikusi Nacionalinio egzaminų centro vadovė Saulė Vingelienė.

Tačiau švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius dar nėra jo patvirtinęs. Kaip aiškino ŠMSM, vykstant egzaminų sesijai labai svarbu užtikrinti darbų tęstinumą ir perimamumą.

Tiesa, pirmadienį vėliau, lrytas.lt jau paviešinus informaciją, naujienų agentūrai BNS ministro atstovas pranešė, kad S.Vingelienės prašymą A.Monkevičius ketina tenkinti šią savaitę.

„Prašymas bus tenkinamas. Terminas – per šią savaitę. Po gauto NEC direktorės atsistatydinimo prašymo siekiama užtikrinti jo darbų, egzaminų proceso tęstinumą, todėl sutartas toks terminas“, – BNS sakė ministro atstovas spaudai Kęstutis Butvydas.

„Ministro nuomone, direktorės pasitraukimas neturi sutrukdyti sėkmingam egzaminų procesui“, – pridūrė atstovas spaudai.

Pasak K. Butvydo, daugiau ministerijai pavaldžių įstaigų vadovų prašymų dėl pasitraukimo iš pareigų kol kas nepateikė.

„Kaip ir buvome pažadėję, po audito išvadų, pačių vadovų paaiškinimų, parengėme pavaldžių įstaigų reorganizacijos planą. Atlikę analizę pamatėme, kad dalis įstaigų tapusios savitikslės, jų atliekami darbai dubliuojasi, kai kurios paslaugos teikiamos neištyrus, ar tikrai yra toks poreikis. To tikrai negalima toleruoti. Tikimės, kad konsolidavę išteklius, susitelksime į tikrai veiksmingą pagalbą mokykloms, mokytojams, mokiniams, šeimoms“, – anksčiau yra sakęs švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Agentūros paskirtis bus ugdymo turinio įgyvendinimo ir švietimo pagalbos organizavimo stebėsena, ugdymo turinio pokyčių vertinimas, brandos egzaminų, kitų mokinių pasiekimų organizavimas, nacionalinių ir tarptautinių tyrimų organizavimas, pretendentų į švietimo įstaigų vadovus atranka, informacinė, konsultacinė pagalba, mokytojų kvalifikacijos tobulinimas, mokyklų aprūpinimas ir kt.

Taip pat reorganizuojamos 2 neformaliojo vaikų švietimo paslaugas teikiančios įstaigos. Broniaus Oškinio vaikų aviacijos mokykla prijungiama prie Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro. Šis centras perims ir likviduojamos viešosios įstaigos „Vaikų poilsis“ rengtas vaikų vasaros poilsio stovyklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.