Garsiajai bėglei N. Venckienei – prasta žinia iš JAV teismo

Čikagos kalėjime sėdinti Neringa Venckienė neseniai sužinojo, kad jos prašymas dėl prieglobsčio suteikimo nei šiemet, nei kitais metais nebus svarstomas. Todėl likti JAV jai beveik nelieka galimybių.

N.Venckienės prašymas suteikti prieglobstį JAV atidėtas trejiems metams.<br>Lrytas.lt koliažas
N.Venckienės prašymas suteikti prieglobstį JAV atidėtas trejiems metams.<br>Lrytas.lt koliažas
Šiame kalėjime Čikagoje N.Venckienė laikoma nuo praėjusių metų pradžios.
Šiame kalėjime Čikagoje N.Venckienė laikoma nuo praėjusių metų pradžios.
Neringa Venckienė.<br>P.Mantauto nuotr.
Neringa Venckienė.<br>P.Mantauto nuotr.
N.Venckienės prašymas suteikti prieglobstį JAV atidėtas trejiems metams.<br>D.Umbraso nuotr.
N.Venckienės prašymas suteikti prieglobstį JAV atidėtas trejiems metams.<br>D.Umbraso nuotr.
N.Venckienė.
N.Venckienė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 9, 2019, 8:50 AM, atnaujinta May 9, 2019, 2:33 PM

Septintajam Čikagos apeliaciniam teismui neskubant skelbti sprendimo, ar stabdyti N.Venckienės grąžinimą į Lietuvą, kitas teismas pranešė, kad bėglės prašymo svarstymas, kuris turėjo būti pradėtas nagrinėti šių metų liepą, atidedamas net trejiems metams.

„Šis delsimas pakenks jos galimybėms likti JAV, o tokį sprendimą pakeisti bus sunku“, – kalbėdamas su JAV žiniasklaida nusivylimo neslėpė N.Venckienės advokatas Markas Davidsonas.

Pasak jo, kodėl nutarė N.Venckienės prašymo dėl prieglobsčio svarstymą atidėti net iki 2022 metų, teismas nepaaiškino.

Tačiau neabejojama, kad tai susiję su Čikagoje svarstomu buvusios Lietuvos Seimo narės skundu, kuriuo ji prašė stabdyti jos perdavimą Lietuvai, kol bus svarstomas prašymas dėl prieglobsčio suteikimo.

JAV bylos nesureikšmina

N.Venckienės skundas apeliaciniame teisme buvo išnagrinėtas pernai lapkritį, tačiau teismas paskelbti sprendimo neskuba ir N.Venckienės neišleidžia nei į Lietuvą, nei į laisvę, nors iš pradžių buvo manoma, kad sprendimas bus paskelbtas maždaug po dviejų savaičių.

Gruodžio mėnesį šiuos planus sujaukė Kongresas, kuris nepriėmė federalinių išlaidų projekto, todėl dalis federalinių įstaigų, tarp jų ir teismai, buvo priversti stabdyti darbą.

Po priverstinių atostogų grįžusiam teismui buvo nurodyta baigti nagrinėti bylas per 40 dienų, tačiau ir šis terminas jau seniai praėjo, o sprendimo dėl N.Venckienė vis dar nėra.

„Tai reiškia, kad JAV nesureikšmina N.Venckienės bylos ir ji laukia savo eilėje kaip ir eiliniai narkotikų pardavėjai ar prostitutės iš Meksikos“, – „Lietuvos rytui“ aiškino JAV teisėsaugos sistemoje dirbantis lietuvis.

Liko tik vienas rėmėjas

Kol N.Venckienė leidžia dienas Čikagos kalėjime, sumažėjo ir jos rėmėjų gretos Kongrese.

Po rinkimų jame neliko ją rėmusio respublikono Randy Hultgreno, todėl N.Venckienę ištraukti į laisvę bando vienintelis Chrisas Smithas.

Šis politikas dar kartą Kongresui pateikė įstatymo projektą, kuriuo siekiama, kad N.Venckienė būtų paleista iš kalėjimo ir nebūtų išsiųsta iš JAV, kol nebus išnagrinėtas jos prieglobsčio prašymas.

Tačiau Kongresas šio projekto svarstyti neskuba, o Ch.Smitas nesulaukia paramos net iš savo partijos narių.

Naudojasi teisėjų skandalu

Lietuvoje kilus teisėjų korupcijos skandalui Ch.Smitas suskubo juo pasinaudoti ir praėjusį mėnesį savo pasvarstymus apie N.Venckienės bylą paskelbė viename interneto portale.

Savo laiške jis teigė, kad JAV negali perduoti N.Venckienės Lietuvai, nes ji gynė dukterėčią nuo pedofilų klano, norėdama reformų nuėjo į politiką, o grąžinta į gimtinę bus sudorota korumpuotų politikų ir teismų.

Panašiomis frazėmis teismuose svaidosi ir pati bėglė bei jos gynėjai.

Jie bando teismus įtikinti, kad N.Venckienės byla yra politinė, nes esą ji Lietuvoje rengė sukilimą prieš valdžią ir dėl to yra persekiojama.

Tačiau to nepavyko įrodyti nei magistraliniame teisme, kuris ją dar pernai vasarį sutiko išduoti Lietuvai, nei federaliniame, kuris neįžvelgė byloje jokios politikos ir pernai liepą leido bėglę grąžinti Lietuvai.

Verslas sužlugo vos prasidėjęs

N.Venckienė su sūnumi iš Lietuvos paspruko 2013 metų balandį. Nors netrukus ji buvo pastebėta vaikštanti Čikagos gatvėmis, Lietuvą pasiekiančios žinios apie bėglę buvo skurdžios, nes N.Venckienė vengė viešumo.

Ilgą laiką ji Čikagoje už poros tūkstančių dolerių atlyginimą prižiūrėjo senukus, o pernai sausį atidarė nuosavą gėlių parduotuvę, kurioje dirbo kartu su sūnumi, bet po mėnesio buvo sulaikyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.