Akibrokštas: balsavusi moteris išgirdo, kad yra mirusi – rinkimų prievaizdai sutrikę

Sekmadienį vykstant prezidento rinkimams, į Pakruojo rajono, Grikpėdžių balsavimo apylinkę atėjusi moteris norėjo atlikti savo pilietinę pareigą, buvo šokiruota. Jos balsas gali būti neįskaitytas dėl labai netikėtos priežasties. 

Akibrokštas: balsavusi moteris išgirdo, kad yra mirusi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Akibrokštas: balsavusi moteris išgirdo, kad yra mirusi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Akibrokštas: balsavusi moteris išgirdo, kad yra mirusi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Akibrokštas: balsavusi moteris išgirdo, kad yra mirusi.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Akibrokštas: balsavusi moteris išgirdo, kad yra mirusi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Akibrokštas: balsavusi moteris išgirdo, kad yra mirusi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Akibrokštas: balsavusi moteris išgirdo, kad yra mirusi.<br>D.Umbraso nuotr.
Akibrokštas: balsavusi moteris išgirdo, kad yra mirusi.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Greta Ališauskaitė, Karina Pukaitė

May 12, 2019, 5:07 PM, atnaujinta May 13, 2019, 10:03 AM

Pati moteris apie tai sužinojo gerokai vėliau, kadangi keistą neatitikimą pastebėjo rinkimų apylinkės rinkimų komisijos narės.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (toliau – VRK) sistema rodo, jog pilietė yra mirusi.

Anytą turėjo laikyti mirusia

Apylinkės rinkimų komisijos pirmininkės pavaduotoja Rima Stasiukaitienė balsuoti atėjusią moterį pažįsta – ši esanti jos anyta.

„Ji pas mane atėjo ir balsavo – atsinešė galiojantį asmens tapatybės dokumentą, viskas buvo tvarkoje. Tuo tarpu buvo daugiau žmonių – davėme biuletenį, ji balsavo.

Kai pirmininkė pradėjo vesti duomenis į sistemą – pamatė, kad sistema neleidžia, dega raudonas užrašas „draudžiama“. Ji pasiskambino VRK atstovams į Vilnių ir jiems pasakė, jog balsavusi rinkėja gyventojų registre nurodoma kaip mirusi.

Pradėjome aiškintis toliau. Viso to priežastis – jog ji mirusi. Tai mažiau negu juokinga“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo R.Stasiukaitienė.

VRK liepė atsakymų ieškoti ligoninėje

Komisijos pirmininkės pavaduotoja sakė, jog kreipėsi į VRK kelis kartus ir tarėsi, ką daryti šioje situacijoje. 

„VRK atstovai sakė „niekuo negalime jums padėti“, mums nurodė skambinti į ligonines ir ieškoti gydytojo, kuris „ją numarino“, – situacijos subtilybėmis rinkimų dieną pasidalijo moteris.

Ką toliau daryti ir kaip elgsis vakare, kuomet prasidės balsų skaičiavimai, moteris bent kol kas nežino.

„Neįsivaizduoju, šiandien yra sekmadienis – ką mums važiuoti į ligonines? Mes esame dvi marčios, sėdinčios komisijoje. Kaime yra du šimtai su viršumi rinkėjų – visus pažįstame nuo A iki Z.

Man aiškina, jog anyta yra mirusi, nors stovi tiesiai prieš mus. VRK patarė kreiptis į ligonines. Ką jos mums pasakys? Jog ji mirusi, kai mes žinome, jog ji nėra mirusi? Tai yra juokinga“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo kita komisijos narė.

„Mes skambiname į VRK, mums duoda kitą numerį – tada jie patys atskambinėja mūsų pirmininkei. Visą laiką kartoja „ji mirus ir mirus“ – mes tikrai pažįstam ir sakom, jog tai netiesa.

Nuskenavome asmens dokumentą, nusiuntėme – jis galiojantis, viskas tvarkingai.

Dar kartą paskambinę VRK atstovai tepasakė: „matomai ligoninė yra padariusi klaidą – jūs ieškokit kažkurioj ligoninėj“ – net nežinom kurioj... Kažkokios ligoninės budintis negi ras gydytoją, kuris išrašė mirties liudijimą? Skambinkite ir ieškokite, kuris gydytojas ją numarino“, – paskutinį pokalbį su VRK atstove prisiminė komisijos narė.

Paklausta, kaip skaičiuos balsus, užsidarius rinkimų apylinkėms, su portalu lrytas.lt bendravusi komisijos narė tikino nežinanti. 

„Dar nežinom, laukiam vakaro. Beje, situacijos aiškinimasis įvyko komisijos narių iniciatyva – liepė tylėt ir laukt“, 

Situacija nustebino ir VRK

Informacijos apie šią situaciją iš portalo lrytas.lt sulaukusi VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė portalui sakė, jog VRK duomenis apie rinkėjus gauna iš Registrų centro.

„Registrų centras nusprendė dėl kokių priežasčių ši rinkėja yra išbraukta iš gyventojų registro, tų priežasčių yra įvairių.

VRK neturi informacijos dėl kokių priežasčių ji buvo išbraukta iš rinkėjų sąrašų – ar neteko pilietybės, ar neveiksni, ar kokios kitos priežastys.

Dėl šios priežasties aiškinamės su Registrų centru - mes esame galutinė stotelė, į kurią atkeliauja duomenys iš Registrų centro“, – sakė L.Matjošaitytė.

Paklausta, kaip bus skaičiuojami rinkėjų balsai šioje rinkimų apylinkėje, VRK pirmininkė galutinio atsakymo dar neturėjo ir sakė tai bus nuspręsta pasitarus su Registrų centru. 

Apie 18 val. su portalu lrytas.lt susisiekė Registrų centro atstovas. Jis nurodė, koks primintas sprendimas dėl šios situacijos. „Įsivėlė žmogiška klaida ir mes pasitarę su VRK, nusprendėme, kad moteriai leista balsuoti“, – sakė atstovas.

Užsidarius balsavimo apylinkei ir skaičiuojant atėjusių rinkėjų balsus, minėtos moters balsas taip pat bus įtrauktas. Kas prisiims atsakomybę dėl šios klaidos, lieka neaišku.

Primename, sekmadienį Lietuvoje vyksta ne tik prezidento rinkimai, bet rinkėjai savo balsą galės atiduoti ir dviejuose referendumuose: dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo ir dvigubos pilietybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.