Valstiečiams pareiškus liekant valdžioje ir plečiant koaliciją – skirtingos lyderių nuomonės

Apie valdančiosios koalicijos išplėtimą „Tvarka ir teisingumu“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) antradienį po valstiečių frakcijos posėdžio užsiminė jų lyderis Ramūnas Karbauskis.

Valstiečiams pareiškus liekant valdžioje ir koalicijos plėtimą – skirtingos lyderių nuomonės.<br>Lrytas.lt koliažas
Valstiečiams pareiškus liekant valdžioje ir koalicijos plėtimą – skirtingos lyderių nuomonės.<br>Lrytas.lt koliažas
Ramūnas Karbauskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Valdemaras Tomaševskis<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Tomaševskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jūratė Skėrytė, Milena Andrukaitytė, BNS

May 15, 2019, 12:04 PM, atnaujinta May 15, 2019, 3:36 PM

Dėl galimo dalyvavimo valdančioje koalicijos „tvarkiečiai“ spręs birželį – R. Žemaitaitis

Partija „Tvarka ir teisingumas“ dėl galimo dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje spręs ne anksčiau kaip birželio mėnesį, teigia jos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

„Manau, kad reikia sulaukti, kas bus šalies prezidentas, kokia šalies prezidento vizija ir ką jis įsivaizduoja Vyriausybėje. Gal birželio pabaigoje ir gali įvykti pirminiai diskusiniai dalykai“, – trečiadienį BNS sakė politikas.

„Aš linkęs laukti iki birželio vidurio, tada vyks tarybos posėdis, ir pasitarti su kolegomis“, – pridūrė jis.

Parlamentaro teigimu, pastarųjų poros savaičių valstiečių elgesys „tvarkiečius“ išgąsdino, todėl jie svarstė, ar išvis verta remti tokią daugumą.

Pernai rugsėjį Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija su valdančiąja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Lietuvos socialdemokratų darbo partijos frakcijomis pasirašė susitarimą dėl bendro darbo, tačiau tai nebuvo susitarimas dėl koalicijos.

„Po sekmadienio jų pranešimų ir po pirmadienio mūsų štabas svarstė, ar išvis mes galime toliau dirbti, kada pozicijos, nuomonė taip dažnai keičiamos. Dar klausimas, ar mes dalyvausime, ar mes išvis niekur nedalyvausime“, – BNS sakė R. Žemaitaitis.

„Kažkaip iš būsimų koalicijos partnerių norisi solidumo, o tas solidumas per penkias paras pradeda labai staigiai lakstyti“, – pridūrė jis.

Prieš prezidento rinkimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir premjeras Saulius Skvernelis tvirtino, kad pralaimėję prezidento ir Europos Parlamento rinkimus trauksis iš valdžios. Antradienį valstiečių frakcija nutarė likti valdančioje daugumoje.

„Tvarkiečių“ vadovas tvirtino, kad jų sprendimą, ar dalyvauti valdančiojoje koalicijoje pilna apimtimi, lems naujojo šalies prezidento vizija dėl Vyriausybės.

„Manau, kad lemtų prezidentas, kokią viziją jis įsivaizduoja Vyriausybėje, ar Vyriausybę mato su visa dabartinio Ministrų kabineto sudėtimi. Mes asmeniškai tikrai to nematome. Yra keletas ministrų, kurie, neįsivaizduoju, kaip jie gali dirbti ministrais, ar jie yra tinkamos kompetencijos susitvarkyti su savo darbu. Taip pat, ar mes toliau darysime reformas, kurias toliau keis reformas, ar išlaikysime valstybėje stabilumą“, – kalbėjo politikas.

Jis atsisakė įvardyti, kuriuos ministrus reikėtų keisti, tik paminėjo, kad tokių yra keturi – penki.

R. Žemaitaitis pasveikino valstiečių sprendimą nesitraukti iš valdžios.

„Gera naujiena – kaip išgirsti sveikinimo koncertą per televiziją, – sakė jis. – Galiu pasveikinti, kad žmonės ataušo, atvėso, kad suvokė, jog valstybė nėra koks nors asmeninis rinkinys arba asmeninių ambicijų kratinys, kad reikia prisiimti ir galvoti apie valstybę, kad sustabdė tą savo neprotingą sprendimą trauktis iš valdančiosios daugumos arba jame nedalyvauti.“

V. Tomaševskis svarstytų galimybę dirbti koalicijoje 

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) svarstytų galimybę dirbti valdančiojoje koalicijoje, sako partijos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

„Pokalbiai dėl dalyvavimo koalicijoje vyksta nuolat, bet priešrinkiminiu laikotarpiu mes sakėme, kad tam ne laikas, o pasibaigus rinkimams pradėsime rimtesnes konsultacijas ir neatmetame tokios galimybės“, – trečiadienį BNS sakė V. Tomaševskis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis antradienį frakcijai nusprendus likti valdančiojoje daugumoje sakė, kad po rinkimų bus siekiama plėsti koaliciją ir pasirašyti sutartis su LLRA-LKŠ bei „Tvarka ir teisingumu“.

„Aš manau, kad kiekviena partija svarstytų, jei yra tokie pasiūlymai. Nesvarsčius negali atsakyt“, – teigė V. Tomaševskis.

Anot jo, partija trečiadienį renkasi į tarybos posėdį aptarti rinkimų rezultatų, tačiau „valstiečiams“ paskelbus apie koalicijos plėtimą gali būti pradėta diskusija ir dėl prisijungimo prie valdančiųjų.

„Šiandien bus tarybos posėdis, bet jame šio klausimo nebuvo numatyta, nes tarybą sušaukėme jau anksčiau, porinkiminę. Manau, kad diskusija šiuo klausimu bus, bet sprendimų – tikrai ne. Reikia aptarti, verta ar neverta dalyvauti koalicijoje, kokiomis sąlygomis“, – sakė partijos vadovas.

„Jei formuot Vyriausybę, tai nėra tikslas pats savaime, o tik priemonė realizuot mūsų programą, kuri stipriai orientuota į socialinį teisingumą“, – kalbėjo LLRA-LKŠ vadovas.

„Tvarkiečiams“ ir LLRA–KŠS bus siūlomos pozicijos Vyriausybėje

Partijai „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA–KŠS) sutikus dirbti valdančiojoje koalicijoje, jiems būtų siūlomos pozicijos Vyriausybėje, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Manau, kad dabar, ta liepos 12 gali būti tuo svarbi, kad būtų galima būtų perskirstyti kažkokias tai pozicijas, kad visi taptų atsakingais ir vykdomojoje valdžioje, ne tik Seime. Pasidalinimas vykdomąja valdžia turbūt surištų į koalicinę sutartį“, – trečiadienį Žinių radijui sakė Seimo pirmininkas.

„Jie (ministrų portfeliai – BNS) bus pasiūlyti, kad būtų pasirašoma koalicijos sutartis“, – sakė jis.

Pasak V. Pranckiečio, tai padėtų sutvirtinti šiuo metu gana trapią daugumą. Apie konkrečias ministerijas ir portfelių skaičių, pasak jo, kol kas nebuvo kalbėta.

„Nėra kalbos apie kiek, už ką, yra kalba apie koalicinę sutartį ir kokie būtų jų norai. Laukiame ir norų taip pat“, – apie derybas su LLRA–KŠS sakė Seimo pirmininkas.

Su „Tvarka ir teisingumu“, pasak V. Pranckiečio, vyksta diskusija dėl Aplinkos komiteto pirmininko posto.

„Vėliau bus diskusija taip pat apie dalyvavimą Vyriausybėje“, – sakė Seimo pirmininkas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis antradienį frakcijai nusprendus likti valdančiojoje daugumoje sakė, kad po rinkimų su šiomis politinėmis jėgomis gali būti pasirašyta koalicijos sutartis.

Dabar LVŽS koalicijos sutartį turi tik su Lietuvos socialdemokratų darbo partija.

R. Tamašunienė apie jungimąsi prie valdančiųjų: svarstytume, bet neskubame

Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė sako, kad partija svarstytų siūlymą jungtis prie valdančiosios koalicijos, tačiau neskuba vien tam, kad „užimtų kažkokią kėdę ir jos laikytųsi“.

„Tie kvietimai į koaliciją arba diskusijos, kaip matytume bendradarbiavimą, jie vyksta nuolat. Tai čia nelabai nustebino. Mes dar nieko nesame apvarstę. Yra tam tikra tvarka, partijos aukščiausioji taryba, jos pritarimas reikalingas, svarstysime. Visada mes svarstome visus pasiūlymus, kurie ateina iš kitų politikų, iš įvairių frakcijų ir priimsime tikriausia kažkokius sprendimus“, – trečiadienį žurnalistams sakė R. Tamašunienė.

Ji pažymėjo, kad šioje kadencijoje LLRS-KŠS dirba savarankiškai ir įgyvendina savo programą.

Politikės teigimu, jungiantis prie valdančiųjų svarbiausia yra pasiekti sutarimą dėl programinių nuostatų. „Tarsimės dėl programinių nuostatų. Esame ta partija, kuri visada pasisako, kad mus mažiausiai domina kažkokie dideli postai ir portfeliai. Iš tikrųjų ministrų galėtume deleguoti ne vieną, jeigu toks poreikis būtų, turime kompetentingų žmonių“, – sakė R. Tamašunienė.

Politikė pažymėjo, kad partija turi buvimo valdančiojoje koalicijoje patirties ir ten neskuba. „Mes neskubame į koaliciją vien tik tam, kad užimtume kažkokią kėdę ir jos laikytumės“, – sakė LLRS-KŠS frakcijos seniūnė R. Tamašunienė.

Antradienį R. Karbauskis po frakcijos posėdžio prabilo apie planus sustiprinti valdančiąją koaliciją. Kaip galimus koalicijos partnerius jis nurodė Lietuvos lenkų rinkimų akciją – Krikščioniškų šeimų sąjungą ir partiją „Tvarka ir teisingumas“, su kuriomis po antrojo prezidento rinkimų turo gali būti pasirašoma koalicinė sutartis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.