Politinis kūlverstis – pasitikėjimo pasitikrinimą valstietis vadina R. Karbauskio šou

Prieš savaitę vieningai nusprendę trauktis iš valdančiųjų, antradienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime nariai persigalvojo.

Valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio nuomonė pasikeitė - teks likti valdančiojoje daugumoje. <br>D.Umbraso nuotr.
Valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio nuomonė pasikeitė - teks likti valdančiojoje daugumoje. <br>D.Umbraso nuotr.
Valstietė Virginija Vingrienė buvo viena tų, kurie nepalaikė sprendimo trauktis iš valdančiųjų. <br>T.Bauro nuotr.
Valstietė Virginija Vingrienė buvo viena tų, kurie nepalaikė sprendimo trauktis iš valdančiųjų. <br>T.Bauro nuotr.
LVŽS atstovas Tomas Tomilinas prabilo apie partijos skyrių norą nesitraukti iš valdančiųjų. <br>T.Bauro nuotr.
LVŽS atstovas Tomas Tomilinas prabilo apie partijos skyrių norą nesitraukti iš valdančiųjų. <br>T.Bauro nuotr.
Į antrąjį prezidento rinkimų turą nepatekęs premjeras Saulius Skvernelis pats prašo pasitikrinti pasitikėjimą juo. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Į antrąjį prezidento rinkimų turą nepatekęs premjeras Saulius Skvernelis pats prašo pasitikrinti pasitikėjimą juo. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 16, 2019, 12:34 PM

Apie padėtį valstiečių frakcijoje lrytas.lt tiesioginėje laidoje #NeSpaudai su Tadu Ignatavičiumi ir Vytautu Bruveriu diskutavo du valstiečių atstovai Seime: Virginija Vingrienė ir Tomas Tomilinas.

Jie tvirtino, kad partijos skyriai masiškai pradėjo prašyti iš valdžios nesitraukti, o partijos vedlys Ramūnas Karbauskis jau ruošė saviškius darbui opozicijoje.

Nesijautė tvirtai

Prieš pradedant pokalbį, žurnalistas T.Ignatavičius tvirtino, jog ilgai ieškojo, kas iš valstiečių frakcijos galėtų palaikyti R.Karbauskio poziciją trauktis, tačiau nepavyko to padaryti.

„Panašu, kad valstiečių lyderis liko vienas“, – sakė T.Ignatavičius.

Didžiajai daugumai dar prieš prezidento rinkimus sutikus pasitraukti, balsavime susilaikė V.Vingrienė. Ji tvirtino, jog valstiečiai išrinkti iki 2020 metų. Iki tol, jos teigimu, dirbti ir reikia.

„Dar turime pusantrų metų, ką esame įsipareigoją, tą turime padaryti“, – sakė Seimo narė.

Ji negalėjo įvardinti, kodėl nuomonė taip kardinaliai pasikeitė.

„Nežinau, negaliu dabar pasakyti, reikėtų kiekvieno konkrečiai klausti. Galbūt ir visi kiti nebuvo tvirtai nusprendę, kad yra teisūs, balsuodami dėl pasitraukimo“, – sakė politikė.

Sukruto partijos skyriai

Valstietis T.Tomilinas paaiškino, kodėl jo nuomonė pasikeitė.

„Yra dvi skirtingos situacijos – prieš rinkimus, kai partijos pirmininkas imasi iniciatyvos. Aš nesipriešinau, nes buvo akivaizdu, kad iki rinkimų liko tik savaitė, nebuvau to plano kūrėjas. Mano didžiausias tikslas yra tai, ką mes parašėme programoje ir sėkmingai darome. Laikytis valdžios dėl valdžios nėra jokio tikslo“, – tvirtino parlamentaras.

Jis teigė, kad partijų skyriai skubiai sureagavo į pirmąjį sprendimą ir balsavimą, kurio rezultatas buvo vienas – iš valdančiųjų trauktis. T.Tomilino teigimu, didžioji dauguma prašė to nedaryti.

„Išgirdęs nuomonę žmonių, skyriai pradėjo rinktis, daryti posėdžius ir reikalauti nesitraukti. Pirmą kartą partijoje susidūriau su tokiu pasipriešinimu, laiškų siuntimu“, – apie partijos skyrių reakciją pasakojo Seimo narys.

„Aš buvau morališkai pasiruošęs eiti į opoziciją. Tačiau absoliuti dauguma mūsų žmonių sakė „ne“. Mes iki gali padarysime tai, ką žadėjome“, – tvirtino parlamentaras.

R.Karbauskis prašė nusiteikti darbui opozicijoje

Jis teigė, kad pirmą kartą frakcijai pristatydamas mintį trauktis iš valdžios, R.Karbauskis neblefavo.

„Nežinau, ar ten buvo ypatingas tikėjimas, kad tai yra blefas. Mačiau, kad pakankamai sąmoningai suprato, kad tai gali būti“, – sakė jis.

„Buvo tikrai abu scenarijai, buvo pasakyta – ruoškitės buvimui opozicijoje. Neneigsiu ir nebandysiu „baltinti“ Ramūno. Jis norėjo paklausti, ar mūsų politika yra teisinga“, – kalbėjo T.Tomilinas.

Tarybos posėdžio galėtų ir nebūti

Valstietis prabilo ir apie penktadienį rengiamą valstiečių partijos tarybos posėdį. Kuriame bus klausimas ir apie pasitikėjimą partijos vedliu. Tai, anot T.Tomilino, tiesiog šou.

„Mano galva, pasitikrinimas paramos yra beprasmis. Manau, kad to neturėtų būti, tai labiau yra šou. Jei balsavimas dėl pasitikėjimo Ramūnu nebus slaptas, gal čia labiau moralinis sprendimas bus. Bet to nereikia daryti. Ir nereikia niekur skubėti“, – sakė Seimo narys, pridurdamas, kad daug naudingiau būtų susirinkti praėjus kelioms savaitėms po visų rinkimų.

Jis tvirtino tikintis, kad penktadienį tarybos posėdyje bus išsakytas ir pasitikėjimas Vyriausybe.

„Manau, kad ryt bus priimtas sprendimas, kad Vyriausybėje pokyčių neturi būti“, – sakė T.Tomilinas.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad LVŽS taryba penktadienį svarstys ne tik klausimą dėl pasitikėjimo R.Karbauskiu, bet ir pačiu premjeru Sauliumi Skverneliu. Jis to paprašė asmeniškai. Vienbalsiai pasitikėjimą juo išreiškė ir visą valstiečių frakcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.