D. Grybauskaitės pareiškimas apie valdančiųjų norą trauktis ir Seimo rinkimus pavasarį

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad nepaisant valstiečių pažadų trauktis iš koalicijos po pralaimėtų rinkimų, valdžios jie nepaliks.

Dalia Grybauskaitė pareiškė: valdantieji postų nepaliks.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė pareiškė: valdantieji postų nepaliks.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė pareiškė: valdantieji postų nepaliks.<br>T.Bauro nuotr.
Dalia Grybauskaitė pareiškė: valdantieji postų nepaliks.<br>T.Bauro nuotr.
Dalia Grybauskaitė pareiškė: valdantieji postų nepaliks.<br>T.Bauro nuotr.
Dalia Grybauskaitė pareiškė: valdantieji postų nepaliks.<br>T.Bauro nuotr.
Dalia Grybauskaitė pareiškė: valdantieji postų nepaliks.<br>T.Bauro nuotr.
Dalia Grybauskaitė pareiškė: valdantieji postų nepaliks.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Saulius Jakučionis, BNS

May 17, 2019, 11:58 AM, atnaujinta May 17, 2019, 12:29 PM

Šalies vadovė tvirtino, kad jos nestebina laikysena atsitraukti nuo ankstesnių grasinimų, nes dabartinė valdančioji dauguma seniai nesilaiko žodžio.

„Tas nuomonės keitimas nestebina, žodžio seniai šie valdantieji nesilaiko. (...) Postų ir valdžios jie nepaliks, o viso kito net neįdomu klausytis“, – žurnalistams penktadienį Vilniuje sakė D. Grybauskaitė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos taryba penktadienį Kaune turėtų rengti balsavimą dėl pasitikėjimo partijos lyderiu Ramūnu Karbauskiu ir jos deleguotu ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu.

Prieš praėjusią savaitę vykusius prezidento rinkimus R. Karbauskis ir S. Skvernelis tvirtino, kad partijai pralaimėjus šiuos ir Europos Parlamento rinkimus ji trauksis iš valdžios. Pats premjeras sakė atsistatydinsiąs liepos 12 dieną.

Tačiau antradienį valstiečių frakcijai Seime išreiškus pasitikėjimą premjeru ir nusprendus likti valdančiojoje daugumoje, premjeras tvirtino dar galvosiąs, kaip elgsis išrinkus naują prezidentą – ar grąžins įgaliojimus ir paskui vėl sieks formuoti Ministrų kabinetą, ar atsistatydins.

Prezidento rinkimuose S. Skvernelis liko trečias.

Paklausta, ar šiuos rinkimus pralaimėjęs S. Skvernelis gali likti premjeru, D. Grybauskaitė teigė: „Tai kad jis ne į premjerus kandidatavo“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seime turi didžiausią frakciją, jai priklauso 50 narių. Seimui vadovauja frakcijai nepriklausantis valstietis Viktoras Pranckietis.

D. Grybauskaitė – už Seimo rinkimus pavasarį

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako esanti už tai, kad Seimo rinkimai būtų nukelti į pavasarį.

Šalies vadovė tvirtino besitikinti, kad valdantiesiems ir opozicijai pavyks sutarti šiuo klausimu.

D. Grybauskaitė teigė, kad pavasarį pradėjusi dirbti nauja valdančioji dauguma iš karto turėtų galimybę rengti savo kitų metų valstybės biudžetą.

„Manyčiau, kad apskritai turėti rinkimus pavasarį yra racionalu, turint galvoje ir biudžeto klausimų sprendimą, todėl jeigu pozicija ir opozicija susivienytų dabar ir sugebėtų priimti tokį sprendimą, jis būtų sveikintinas“, – žurnalistams Vilniuje penktadienį sakė prezidentė.

Idėją keisti Seimo rinkimų datą po kelerių metų pertraukos vėl iškėlė valdantieji „valstiečiai“, opozicija tvirtino esanti atvira šiems svarstymams.

Dabar Konstitucijoje numatyta, kad eiliniai Seimo rinkimai rengiami Seimo narių įgaliojimų pabaigos metais spalio antrą sekmadienį.

Norint perkelti Seimo rinkimus iš rudens į pavasarį, reikės keisti Konstituciją. Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo Seime balsuojama du kartus, tarp balsavimų padarant ne mažiau kaip trijų mėnesių pertrauką. Nuostatos laikomos priimtomis, jeigu už jas balsuoja ne mažiau kaip du trečdaliai arba ne mažiau kaip 94 parlamentarai.

D. Grybauskaitė sako, kad Seimas neleistinai kišasi į Lietuvos banko veiklą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad Seimas neleistinai kišasi į Lietuvos banko veiklą.

Taip ji kalbėjo vertindama Konstitucinio Teismo sprendimą, kuriuo pernai priimtas Seimo sprendimas tirti nacionalinio transliuotojo LRT veiklą pripažintas kaip kišimasis į žiniasklaidos nepriklausomumą.

„Politikai neturi kištis į nepriklausomų institucijų veiklą, tai turi daryti tos institucijos, kurioms tai ir priklauso, ir aš tai taikyčiau ne tik LRT, aš tai taikyčiau ir daugeliui kitų institucijų, tarp jų ir centrinio banko atveju“, – žurnalistams prie Prezidentūros Vilniuje penktadienį sakė šalies vadovė.

Prezidentės teigimu, premjero Sauliaus Skvernelio pareikštas nepasitikėjimas Lietuvos banko vadovu Vitu Vasiliausku neturi įtakos jai sprendžiant dėl šio pareigūno likimo pareigose.

Seimas šiuo metu atlieka parlamentinį tyrimą dėl praėjusį dešimtmetį kilusios ekonominės ir finansų krizės pasekmių, aiškinasi Lietuvos banko tuomet priimtus sprendimus.

Parlamentarai šią savaitę taip pat balsavo dėl nepasitikėjimo V. Vasiliausku, bet valdantiesiems pritrūko balsų pritarti rezoliucijai.

Prieš šį balsavimą ministras pirmininkas pareiškė, kad jį įtikino kolegos Seime Stasio Jakeliūno argumentai, kodėl Lietuvos banko vadovu turi būti nepasitikima.

Tuo metu ketvirtadienį Konstitucinis Teismas paskelbė, kad pernykštis Seimo sprendimas sudaryti LRT veiklos tyrimo komisiją prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Teismas pareiškė, kad tokios įstaigos, kaip LRT veiklą pirmiausia turi tirti už tai atsakingos institucijos – prokurorai ar Valstybės kontrolė.

Seimo komisija LRT finansinei ir ūkinei veiklai tirti konstatavo atskleidusi viešųjų pirkimų pažeidimų, padarytų dirbant ankstesniems visuomeninio transliuotojo vadovams.

Tuo pačiu ji pateikė rekomendacijas keisti LRT valdymo modelį – siūlyta steigti naują LRT valdybą, koreguoti tarybos narių skyrimo tvarką, trumpinti tarybos narių kadenciją nuo šešerių iki penkerių metų ir panašiai.

Pernai gruodį Seimas šių išvadų nepatvirtino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.