Arūnas Dumalakas. Nukentėjote nuo sukčių? R.Šimašius jums sumokės!

Važiuoji troleibusu pasižymėjęs bilietą už 50 centų, nors tau priklauso mokėti eurą. Įlipa kontrolierius, nuperka tau dar vieną bilietą už 50 centų ir palinki laimingos kelionės.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2019, 7:00 AM

Kvailystė? Bet panašiai elgiasi valdžia. Absurdu dvelkiantį sprendimą siekia prastumti savivaldybės valdantieji, šią savaitę pradėję svarstyti, kaip „viešbučiuose“, „svečių namuose“, „poilsio paskirties patalpose“ gyvenančius vilniečius atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio.

Kadaise beveik 30 tūkst. vilniečių apsigyveno negyvenamosios paskirties patalpose – įsigijo pigiau butus, kurie dokumentuose įregistruoti kaip visokie viešbučiai, svečių namai. Tokių butų-viešbučių Vilniuje yra 3833.

Susizgribusi Valstybinė mokesčių inspekcija nusprendė jiems nebetaikyti nuolaidų ir tokiems gudruoliams nekilnojamojo turto mokesčio našta, priklausomai nuo turto paskirties, galėjo būti 0,7-1 proc.

Bet čia į pagalbą atskubėjo geraširdžiai Vilniaus politikai, R.Šimašiaus vedini. Sostinės valdžiai šie pigiau įsigytuose butuose gyvenantys vilniečiai – nukentėjusieji, įkaitai, o tokius butus stačiusios įmonės – nesąžiningos, apėjusios daugiabučiams keliamus didesnius reikalavimus.

Čia iškyla klausimas: o ar tie vilniečiai pirkdami butus nežinojo, kad jie dokumentuose įvardijami viešbučiais? Neskaitė pasirašomų sutarčių?

Prašydami banko paskolų neprivalėjo nurodyti, kad įsigyja negyvenamosios paskirties patalpas? Sunku patikėti. Tai kokie jie nukentėjusieji, jeigu pasinaudojo proga kartu su statybininkais apeiti įstatymus?

Mero ginklanešys K.Adomaitis visiems besipiktinusiems tokia valdžios malone viešai pareiškė, kad toks žingsnis – nieko bloga.

Atvirkščiai – savivaldybė netaikys nekilnojamojo turto mokesčio tik tokius būstus įsigijusiems iki birželio 1-osios. Vėliau nusipirkę mokestį mokės. Tai esą bus prevencinė priemonė, apsauganti nuo sparčiai plintančio piktnaudžiavimo.

Tegu bala tą mokestį, bet savivaldybė, taip pamalonindama apgavikus, sau užsikrauna dar sunkesnę naštą. Mat pristatę tokių viešbučių statytojai neįsipareigojo įrengti reikalavimuose daugiabučiams numatytų automobilių stovėjimo vietų.

Tad įsidrąsinę butų-viešbučių savininkai pradės reikalauti įrengti erdvesnes aikšteles. Savivaldybė vėl juos skelbs nukentėjusiaisiais, įkaitais ir skubės į pagalbą?

O kaip jaustis vilniečiams, kadaise apsigyvenusiems komercinį arba kūrybinių dirbtuvių statusą turinčiuose būstuose? Juk tai liečia ir sparčiai populiarėjančių loftų gyventojus.

Jeigu viešbučiuose iki šiol gyvenantys vilniečiai yra nukentėjusieji, gal galėtų valdžia malonėmis apdalyti ir sukčių aukas? Tuos, kuriuos naktį prikėlė telefono skambutis ir jie apgavikui atidavė visas santaupas, nes giminaitis esą pakliuvo į avariją ir yra jos kaltininkas.

Na, jeigu jau ne nuo mokesčių atleisti, tai bent leisti miesto transportu puse kainos naudotis. Juk Vilniuje gerbiami tie, kurie mėgina įstatymus apeiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.