Sumaištį dėl biuletinio sukėlęs M. A. Haroldas pateikė savo versiją, VRK aiškina priešingai

Skandalingais pareiškimais garsėjantis buvęs pirmasis Lietuvos savivaldybės tarybos narys užsienietis Markas Adomas Haroldas vėl atsidūrė dėmesio centre.

Britas M.A.Haroldas tikino, kad rinkimų organizatoriai viską meluoja.
Britas M.A.Haroldas tikino, kad rinkimų organizatoriai viską meluoja.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-23 07:03

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu praėjusią kadenciją buvęs Jungtinės Karalystės pilietis M.A.Haroldas paskelbė, kad išankstinio balsavimo metu gavo jam nepriklausantį prezidento rinkimų biuletenį.

Britas gautą dokumentą nufotografavo, o nuotrauką su rinkimų biuleteniu paskelbė socialiniame tinkle: „Stebuklų šalis.“

M.A.Haroldas teigia pasielgęs sąžiningai ir sugrąžinęs biuletenį klaidą padariusiai komisijos darbuotojai.

Vis dėlto Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vakar atsikirto, kad klaida buvo pastebėta iš karto: „Jokiam rinkėjui neteisėtai nebuvo išduota nė vieno rinkimų biuletenio.“

Anot VRK, tik teisę dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą turinčiam M.A.Haroldui atsisakyta išduoti antrą biuletenį: „Rinkėjas, komisijos nariui atsisakius jam išduoti antrąjį biuletenį, paprašė leisti padaryti biuletenių nuotraukas.

Rinkėjui nufotografavus nepažymėtus biuletenius jam buvo išduotas tik vienas rinkimų į Europos Parlamentą biuletenis.“

Bet sumaištį sukėlęs M.A.Haroldas vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino gavęs biuletenius taip, kaip ir visi: „VRK viską meluoja, ir aš dabar tariuosi su teisininkais, kaip reaguoti į tą absurdą. Nes girdžiu netiesą, kad nufotografavau svetimą biuletenį ir panašiai.“

Iš tiesų rinkimų organizatoriai vakar pateikė skirtingas antradienį per išankstinį balsavimą įvykusio incidento versijas.

VRK vadovė Laura Matjošaitytė „Lietuvos rytui“ aiškino, kad M.A.Haroldas pats pasiėmė ant stalo gulėjusį prezidento rinkimų biuletenį ir jį nufotografavo.

Komisijos pirmininkės nuomone, rinkėjas elgėsi neteisėtai, bet ji kol kas nesiryžo tvirtinti, ar toks M.A.Haroldo elgesys galėtų būti skundžiamas teisėsaugai: „Tokių galimybių kol kas nesvarstome, esame užsiėmę kitais reikalais.“

Tuo metu Vilniaus apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Eugenija Ibianskienė aiškino, kad įvyko žmogiška klaida: „Komisijos darbuotoja, kuri jau buvo pasiruošusi išduoti biuletenius, ištiesė juos ir iš karto pamatė, kad M.A.Haroldui vienas biuletenis nepriklauso.

Komisijos darbuotoja iš karto paprašė grąžinti biuletenį, bet M.A.Haroldas jį iš pradžių nufotografavo, tik tada grąžino.

Nemačiau to momento, todėl negaliu sakyti, kad jis biuletenį pagriebė.

Panašu, kad įvyko techninė klaida, kurių pasitaiko, kai yra daug žmonių, skubama.“

Teisės balsuoti prezidento rinkimuose neturėjusiam M.A.Haroldui biuletenį paskubėjo ištiesti konservatorių į sostinės Mindaugo rinkimų apylinkės komisiją deleguota jos pirmininkė Alida Juncevičė. Su ja vakar nepavyko susisiekti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.